Pavel Maurer: Brnu vzdávám gastronomický hold

14. červenec 2018
Glosa Pavla Maurera

Prázdniny jsou tady! Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů. Čechy, Morava, Slezsko, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny.

Pojďme se dnes podívat do Brna. Nevím, jak je to se vztahem k ostatním obyvatelům naší malé země, ale jisté je, že na nás, Pražáky, mají Brňáci většinou dost pifku! Já, byť jsem rozený na Hané, stejně mám na autě pražskou espézetku, mluvím pražským přízvukem a řekl bych, že se, i když proti své vůli, možná dokonce tvářím jako obyvatel hlavního města. A to si žádný Brňák nenechá líbit!

Proto se tu chovám na silnici, na ulici a zvláště pak v restauraci velmi skromně a moc si nevyskakuji. Brnu musím totiž vzdát gastronomický hold, a to ne, abych se zavděčil, ale protože si to opravdu zaslouží. Jsou tu restaurace, které nabízejí velmi kvalitní italskou, rybí, provensálskou, rakousko-uherskou, stejkovou či odlehčenou českou kuchyni. Kupodivu i přípravou japonského sushi okouzlili celou naši republiku.

Brněnská pivní kultura

Mnohé podniky jsou dlouhodobě vysoce ceněny odborníky při hodnocení restaurací naší země. Specialitou Brna jsou též různé baříky a designové kluby, ale asi nejkrásnější atmosféru pro mne osobně má brněnská pivní kultura. Je zde bezpočet hospůdek, náleven a výčepů, které hýčkají svoje štamgasty, mají vyhraněný charakter a celkem dost rozsáhlý sortiment piv lokálních i velkých značek a také minipivovarů.

Třeba na Jakubském náměstí v centru města jsem zažil večery, kdy se venku hraje, zpívá, tancuje, studenti se mísí s cizinci a dalšími poutníky a všem se to líbí. Do jakékoli uličky odtud zatočíte, během pár vteřin narazíte na nějaký létem rozjařený podnik. Holt, Brno je zlatá loď!

Jak se nenechat napálit na tržišti? Trvejte na ochutnávce!

#13_013trziste.JPG

Možná i vy vyrážíte letos v létě na dovolenou do měst, kde příjemnou atmosféru dokresluje ruch tamního tržiště. Rád je má i Pavel Maurer, který se s  vámi podělí o rady, na co si dát při chození mezi stánky pozor, nebo jak se nenechat od trhovců napálit.

Určitě také najdete pár restaurací, které ve svém meníčku pyšně uvádějí, z jaké farmy mají jehněčí, kdo jim dodává máslo a kozí sýry a kdo pro ně pěstuje bylinky a zeleninu. Potraviny s vlastním životopisem jsou k mání i na tržišti na Zelňáku a má v Brně stoletou tradici.

Když jsem se zoufale zeptal na sociálních sítích na proslulou místní specialitu, zahrnuli mě mí facebookoví přátelé i nepřátelé lavinou hlášek, typů a legrácek. Asi nejvíce zmiňován byl Plněný brněnský řízek obalený v těstíčku ze starobrněnského piva, Brněnský drak s kečupem, Svratecký guláš nebo Marcipánový brněnský krokodýl.

No nevím. Pokud navštívíte o prázdninách jihomoravskou metropoli, můžete některý tento kousek osobně ochutnat a posoudit. A pokud jsem přehlédl jinou typickou brněnskou delikatesu, budu rád, když mi o ní napíšete.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio