Pavel Maurer bojuje s plevelem. Proč ještě neexistuje geneticky modifikovaný plž? diví se

29. červen 2014
Glosa Pavla Maurera

Také trávíte dlouhé hodiny pletím záhonů a vytrháváním plevele? Nebo bojem s různými škůdci, kteří si pochutnávají na čerstvém salátu a dozrávajících kedlubnách? Pavel Maurer má řešení. Navrhuje geneticky modifikovaného plže.

Po dlouhém odkládání jsem před týdnem konečně poklekl na kolena u svého malého záhonu a začal úporně bojovat s plevelem. Trvalo mi skoro hodinu, než jsem téměř 100% vyplel malý záhonek o rozměru dva metry čtvereční. Nemám na něm zaseto nic až tak zvláštního, trochu rukoly, pažitku, mangold, petrželku, zelenou a fialovou bazalku.

Co se týče všudypřítommých plevelů – jejich jména neznám a napočítal jsem méně rozmanitosti ve druzích, zato více v kvantitě. Plevel se rozrostl kolem mé milované zeleninky prakticky všude a s nebývalou vitalitou.

Čtěte také

A tak jsem ve skutečnosti i obrazně „zalehl na matrace“, jak říkají mafiáni Maria Puza, a dal se do boje s nepřítelem. Snažil jsem se trhat nežádoucí rostlinky i s kořeny. Jenže to je pochopitelně mnohem složitější, než když chcete vytáhnout z půdy třeba salát. Čím snadněji se plevel uchytává na nežádoucích místech, tím hůř se jej daří vykořenit.

Všechno je naopak: dobrá zelenina je choulostivá a potřebuje neustále opečovávat, zalévat a chránit, zatímco plevel je zosobněné zlo nemilosrdně vraždící mé krásné a téměř zralé kedlubny. Je to jako v životě. Zlo kvete, daří se mu proklouznout, zatímco dobré věci to mají těžké a jsou snadno zranitelné.

zahradničení

I ti slimáci, mšice a všelijací další cizopasníci a škůdci se na své pouti po mém záhonku vyhýbají plevelu jako čert kříži! Jejich vnitřní navigace je neomylně směruje tak, aby se doplazili k salátu, rajčeti nebo okurce. Jakoby neměli kolem sebe dostatek pýru, všelijakých lodyh a zbytečné trávy.

Proč někdo nevymyslí geneticky modifikovaného plže, který se v záhonu požene hladově pouze a jen po plevelu a mrkev s řepou nechá bez povšimnutí? Důvěrně vám musím sdělit, že mi vadí modifikovaná zelenina nebo vyšlechtěná jablka. Vadí mi všechno, co je proti přírodě, ale v tomto případě bych udělal výjimku. A navíc bych takového vynálezce směle navrhl na Nobelovu cenu!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio