Pavel Maurer: Bez ochutnání typických jídel je dovolená poloviční

1. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Vracíte se z dovolené v zahraničí? A ochutnali jste nějakou místní specialitu? Pokud ne, tak je váš zážitek z cesty podle Pavla Maurera poloviční. O tom, jak je důležité vnímat cizí země všemi smysly, mluví ve své dnešní glose.

O prázdninách jste někteří byli třeba až v Africe podívat se na gorily, jiní stanovali na Lipně, další surfovali na Lago di Garda, užívali si v Řecku, Turecku v Bulharsku nebo na Balatonu.

 Přes půl milionu našich občanů navštěvuje pravidelně Chorvatsko, jejich krásné, průzračné moře, romantické ostrovy a ostrůvky. Hm, mají sice trochu vyšší ceny než v Itálii, ovšem dobrá slovanská duše se nezapře. Otázka zní, co jsme na všech svých cestách zajímavého ochutnali. Pečené zebry? Sumce z rybníka Svět? Či snad špagety bolognese v originálním podání? Nebo chobotnicový salát, pljeskavicu, šašlik a také maďarský langoš s česnekem?

Zažívací potíže dovolenou nevylepší. V exotických destinacích ochutnávejte s rozumem

Cvrček na másle

Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí a kromě památek a moře se těšíte také na jídlo, ochutnávejte s rozmyslem. Objevování exotických a netradičních kulinářských specialit totiž nemusí vždy dopadnout úplně dobře.

Ať už jste si dali cokoli, co odpovídalo vaší chuti, kapse i lokalitě, doufám, že to bylo dobré a že jste obohatili svoje prázdninové zážitky o další dimenzi, totiž o gastronomii typickou pro místa, která jste navštívili. Mnozí turisté totiž mají klamný dojem, že když někam přijedou, vyfotí si kostel, něco si poslechnou o historii města, proběhnou po hlavním náměstí, případně se projedou po řece či navštíví místní folklórní atrakci, tak, že tím pádem pochopili, oč tu běží. Chyba!

Bez ochutnání typických a nefalšovaných jídel a nápojů se, podle mého názoru, taková návštěva dá pokládat za poloviční, neúplnou a celkově špatně organizovanou. Speciality jsou nezbytné! Když přijedete z Řecka, aniž byste ochutnali jejich tzatziky, suvlaki, retsinu a tučný jogurt s medem a ořechy, jako byste tam byli jen s jedním okem, uchem, bez jazyka a o jedné noze.

Vydáváme se na jižní Moravu. Co v tomto kraji ochutnat?

Mikulovský zámek stojí jen několik kilometrů od česko-rakouských hranic

Chystáte se ještě o prázdninách na dovolenou na jižní Moravu? Doporučíme vám spoustu místních specialit. Ochutnáte raději znojemský guláš, čerstvé kvašáky nebo dáte přednost výletu na vinnařské stezky?

Totéž platí, když si nedáte ve Florencii jejich dršťkový sendvič lamperdoto, v Indii nějaké to street food, když si v Andalusii neochutnáte sušenou šunku z černých prasat, originální jamón iberico s bílým sherry a olivami, když si v Provence nedáte bouillabaissu s česnekovým aioli, topinkou a sklenku růžáčku.

To je stejný hřích, jako, kdybyste si nedali na Valašsku hruškové frgále, na jihu Čech Kaplickou cmundu nebo na Moravském Slovácku domácí vínečko. Pokud tohle neuděláte všude na světě, ve všech malých i velkých koutech naší planety, pak byla vaše cesta, z mého pohledu, trochu marná. Když totiž nezjistíme, co kde komu chutná, co pěstuje, loví, udí, smaží, vaří, nikdy nemůžeme pochopit ani to ostatní.

Gastronauti, to nejsou žádní kulinární šílenci, to jsou jenom lidé, kteří vnímají svět kolem sebe opravdu do důsledku. A všemi svými smysly!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio