Pavel Maurer: Až hraboš zlikviduje vojtěšku, zakousne se i do řepky

2. červen 2019
Glosa Pavla Maurera

Hraboši polní i letos trápí zemědělce na českých polích – přemnožení hlodavci patří mezi největší škůdce obilnin i řepky olejky. Může za jejich nadměrný výskyt pouze loňské teplo a sucho, nebo můžeme důvody hledat i jinde?

Začíná léto a na Moravě se nám přemnožil hraboš polní! A ten má samozřejmě velký hlad! Abych byl přesnější, tak podle nedávné zprávy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského byly v průběhu května zaznamenány v porostech obilnin extrémní výskyty hraboše polního, které dosahují lokálně až osmdesáti procent poškození.

Přemnoženému hlodavci je evidentně úplně fuk, že nám sežere úrodu. Těch důvodů, proč tu máme najednou tisícihlavé klany hrabošů, kteří spořádají na poli prakticky, na co přijdou, tak těch důvodů je víc. Třeba teplé a suché počasí minulého roku.

Plevel jako zdroj vitamínů a neobvyklé chuti? Ano!

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)

Pavel Maurer vynáší na světlo zapomenuté bylinky, které zahrádkáři vnímají jako plevel: bršlici kozí nohu a ptačinec žabinec. Vitamin C a výrazná chuť se často skrývá v zatracovaných rostlinách.

 

Ale já bych si troufal filosofovat nad tím, že nečekané rozmnožení různých živočichů a plodin je též způsobeno narušením přírodní rovnováhy. My prostě zasahujeme do všeho kolem nás často bez velkého bádání nad budoucími následky.

Vyhubíme jednoho škůdce, chemicky zničíme nějakou plíseň nebo plevel a ono se nám to za pár let projeví v rámci přirozených přírodních cyklů úplně jinde. Proto už tak vzácně potkáváme chrousty, proto máme kolem sebe nekonečná pole řepky olejky, protože je to lepší byznys než mlátit po hlavě hraboše v obilí.

 Jenže hraboš, jak tvrdí odborníci, až zlikviduje co mu nejvíce chutná, třeba vojtěšku, tak pak se hladově zakousne i do řepky. Rovnováha je narušena určitě. To jsem si sám na vlastní kůži uvědomil nedávno, když jsem minulý týden autem přejel Česko, Německo, Švýcarsko a Francii.

Městské lesoparky v sobě ukrývají spousty odpadků. Falešné milovníky přírody odhaluje Pavel Maurer

Plast

Co všechno se dá najít při procházce městským lesoparkem? Kromě keřů, stromů a květin tu lze natrefit také na spousty odpadků. Někteří lidé v parku zbytečně pohazují i nesnědené potraviny, upozorňuje ve své glose Pavel Maurer.

Na čelním skle bylo totiž velmi málo rozpláclého hmyzu. O mnoho méně, než když jsem tuhle trasu jel před pěti lety. I silniční hmyz, mušky, masařky, komáři, různé další létající potvůrky evidentně ubývají.

No, mě z hlediska čištění předního okna ubude hodně práce, ale nevím, jak se na to dívají třeba ptáci a jiní obyvatelé naší planety, pro něž je hmyz základní součástí jídelníčku? Já myslím, že se jim to nelíbí. Stejně jako zemědělcům se nelíbí hraboši, a hrabošům se nelíbí, že jich je moc a nemají co žrát! Černý Petr zůstává nám, my jsme narušili zaběhlý koloběh přírody, a my bychom jej měli zase dát co nejdříve do pořádku!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio