Pavel Kohout

10. leden 2010

V křídle budovy Českého rozhlasu, v němž v neděli usedl za mikrofon, byl Pavel Kohout naposledy 5. května 1945. I proto prozaik, dramatik a básník s nadsázkou tvrdí: "Jak se říká v Čechách - starý nejsem, ale pamatuju."V pondělí 11. ledna bude hostem meteorolog František Šopko.

A o paměť a vzpomínky šlo po 11. hodině ve vysílání především. Právě dnes, tedy v neděli 11. ledna, uvede totiž Česká televize snímek Smyčka. Ten se odehrává v období po únoru 1948 a scénář k němu napsal právě Pavel Kohout.

Strhující příběh o praktikách, jimiž si Komunistická strana Československa upevňovala po únoru svou moc - tak zní noticka k televiznímu filmu Smyčka. Nápad na tento scénář pochází přímo z hlavy Pavla Kohouta. "Vždy píšu scénáře beze smlouvy, protože čekat na smlouvu znamená ztratit původní náboj," vysvětluje.

Hlavním hrdinou nového snímku je mladý komunistický básník a člen vedení KSČ Jan Soukup zvaný Rudý Mácha. Nakolik se nechal Pavel Kohout při psaní příběhu inspirovat skutečnými osobami?

"Nevytvářel jsem historickou hru, ale spíše psychologické drama. Jde o tři osudy, které se do sebe nešťastně zapletou," popisuje Pavel Kohout. Zároveň však upozorňuje, že kupříkladu postava sociálnědemokratického politika Felixe Fischera může mít svůj reálný vzor: "Když už jsem totiž v ději byl, vzpomněl jsem si na případ pana Laušmana, jeden z nejtragičtějších příběhů 40. let."

Má i herečka Kamila, milenka hlavní postavy Jana Soukupa, svůj historický předobraz? Nakolik je Jan Soukup zvaný Rudý Mácha autobiografickou postavou?A jak se dnes Pavel Kohout vyrovnává se svým někdejším členstvím v komunistické straně? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Šimůnkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio