Pavel Hajný o životě Tomáše Bati: Dnes proklínaná pásová výroba přinesla zrychlení a zlevnění výrobků

29. březen 2016

Před 140 lety se narodil Tomáš Baťa, česká podnikatelská legenda, tvůrce obuvnického impéria a pro mnohé také nositel perspektivy.

Pavel Hajný se už 17 let systematicky věnuje studiu a poznávání rodiny Tomáše Bati, jeho podnikání, úspěchům i prohrám. „Tomáše Baťu mnozí považovali za otce svého života. Dokázal přinést kraji a svým spolupracovníkům perspektivu,“ popisuje v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Ke studiu Tomáše Bati ho přivedla rodinná historka. „Můj strýc byl u Bati v Indii, ale dřív jsem o tom nevěděl,“ prozrazuje Pavel Hajný, který se rozhodl zadchytit vzpomínky členů rodiny Baťů na tuto legendu podnikání.

O Tomáši Baťovi se sice napsalo hodně stránek, ale doba mezi roky 1900 a 1932 nebyla protkaná komunikací jako dnes. A tak se stále objevují bílá místa. „Historici se mezi sebou dost přou,“ uznává Pavel Hajný.

Čtěte také

Když se misto práce hrají karty

Jedním ze sporných míst je návštěva Tomáše Bati ve Spojených státech. „Tomáš Baťa tam nejdřív vyslal tři své spolupracovníky, kteří na něj měli čekat v New Yorku. Ale místo aby pracovali, zůstali na bytě u jednoho krajana a hráli karty,“ přibližuje. Historka zní velmi přesvědčivě, ale historici se o její pravdivosti stále přou.

Tomáš Baťa byl jeden z prvních, který po americkém vzoru přišel s pásovou výrobou. „Musel to být pro dělníky šok. Myslím, že to byl začátek toho, co se dnes u nás trochu proklíná, tedy že se dělník v určité chvíli stává mistrem jediné drobné operace, kterou musí zvládnout a bude ji možná teoreticky dělat až do konce života,“ poznamenává Pavel Hajný. Tehdy to však podle jeho slov znamenalo urychlení výroby, zlevnění výrobků a také vyšší profit pro zaměstnance.

Baťa

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio