Pavel Blažek z ODS: Justice není ovlivňovaná. A je potřeba nastavit hranice

Výroky prezidenta Zemana připomínaly výměnný obchod. Nedávno to řekl před poslanci z podvýboru pro justici bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. O schůzkách před poslanci mluvil i soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček, třetím účastníkem byl kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. V jakém stavu se nachází justice? Nejenom o tom mluvil bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS.

„Za prvé šlo o to, aby měl každý možnost veřejně se vyjádřit. Jsem velice rád, že došlo ke konfrontaci mezi různými tvrzeními,“ říká Pavel Blažek, který je předsedou sněmovního podvýboru pro justici a soudní samosprávu.

V rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem říká, že po jednání ve sněmovním podvýboru má jasno v jedné věci – je nutné bavit se o hranicích mezi prezidentskou a soudní mocí. „To znamená, kde vytyčíme hranici jednak setkávání se prezidenta s jednotlivými funkcionáři, a také témat, které mají projednávat,“ vysvětluje.

Byl bych asi raději, kdybychom byli příště informováni, že se nějaké takové rozhovory vedou.
Pavel Blažek

Pozitivní věcí je podle něj to, že debata je veřejná, negativa jsou zase v tom, že u části veřejnosti může dojít k nadbytečnému pocitu, že justice je ovlivňovaná. „Což já si nemyslím,“ dodává s tím, že po minulém a tomto týdnu si každý soudce, ale také prezident republiky a jeho spolupracovníci uvědomí, že je potřeba vést debatu v nějaké určité úrovni a v hranicích.

Čtěte také‚Příběh považujeme za uzavřený.‘ Mynář stahuje žalobu kvůli bezpečnostní prověrce

Takové hranice pak podle Blažka stanovuje Ústava – je jasně řečeno, že se nesmí zasahovat do soudní moci. Pak teprve jde o otázku výkladu. „Aby se prezident nepotkával se soudci, to bychom chtěli něco, co je nemožné a nesprávné,“ míní.

Zdůrazňuje také, že prací podvýboru by měla být debata, jakým způsobem hranici nastavit tak, aby každý soudce věděl, kde je, a pokud ji poruší, tak aby si byl vědom, že také soudcem být nemusí. „Soudci musí vědět, že při porušení následuje okamžitá sankce,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio