Patricie Polanská: Blaho pro seniory za 600

11. červen 2015

Premiér Bohuslav Sobotka také nedávno objevil kouzlo sociálních sítí. A tak se ve středu odpoledne objevil akční tweet ve znění, cituji: „ČSSD v prosazování lepší situace seniorů úspěšná. Dal jsem min. Marksové úkol rychle předložit zákon o příspěvku 600 Kč k prosincovému důchodu."

Pomiňme teď, že jako jasný fakt oznámil šestistovkové jednorázové přilepšení nejprve ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Zatímco premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka to stále viděl až jako druhou možnost.

Podmíněnou tím, že se vláda opravdu neshodne na návrhu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD, valorizovat v příštím roce důchody nad rámec příslušného zákona.

Na tom se koalice v pondělí skutečně nedohodla, ale předpokládalo se, že koaliční rada se k problému ještě vrátí. K takovému jednání ale tedy zdá se už nedojde, ministr financí Babiš další debaty svým vyjádřením jasně uťal, a premiérovi Sobotkovi evidentně nezbylo, než se rychle přidat.

Čtěte také

Čímž se vracíme k té podivuhodné formulaci premiérova twitterového vzkazu: „ČSSD v prosazování lepší situace seniorů úspěšná." Jak začátkem roku oznámila Česká správa sociálního zabezpečení, vloni poprvé překročil průměrný starobní důchod žen o padesát korun částku 10 tisíc.

Celkově je v Česku průměrný starobní důchod lehce nad 11 tisíci korun. Znovu, jsou to průměrná čísla, takže představit si seniory, pro které bude 600 korun vánočním dárkem nad jiné milým, jde velmi lehce. Ale že by se tím zlepšila jejich situace? To je tedy od premiéra odvážné tvrzení.

Senior (ilustrační foto)

Pro seniory není dlouhodobě dost míst v pečovatelských domech. Mnohde jen s vypětím všech sil udržují města a neziskové organizace v chodu systém péče o ty, kteří potřebují jen menší pomoc, aby se o sebe ještě dokázali postarat sami, v prostředí vlastního domova.

Zcela zkolaboval plán přeměny části akutních lůžek na lůžka následné, dlouhodobé péče. A nezdá se, že by se pracovalo na jeho restartu. Stále není zákon o sociálním bydlení, který by mohl pomoci i seniorům, aby nekončili stále častěji v sociálně vyloučených lokalitách, jak o tom mluví poslední analýza společnosti GAC zpracovaná pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nepadá to samozřejmě všechno na hlavu tohoto kabinetu. Ale jestli má být hlavním úspěchem v téhle oblasti po roce a téměř pěti měsících vlády Bohuslava Sobotky mimořádná a jednorázová prémie 600 korun, tak je něco špatně.

autor: ptp
Spustit audio