Patří burkiny do českých bazénů? Obracejte se na vládu, vyzývá Pavel Sehnal

Muslimské ženy v burkinách v bazénu v Čestlicích. To je téma, které vyvolalo veřejnou debatu o tom, zda jde to přípustné, nebo ne. Pavel Sehnal, předseda ODA, miliardář a vlastník SPGroup, pod kterou spadá zmíněný akvapark, nabádá občany, aby se obraceli v této věci na vládu.

„Úroveň a způsob oblékání lze řešit na úrovni nějaké municipální vyhlášky,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že v některých chorvatských městech podobné vyhlášky zakazují turistům, aby chodili po městě neoblečení, tedy pouze v plavkách, a to pod peněžní pokutou.


Vláda by měla k zásadním věcem zaujímat stanovisko, k těm patří i otázka vztahu k náboženství.PAVEL SEHNAL

„Kdybychom u nás v Aquapalace postavili stojan a napsali tam „koupání v burkinách zakázáno“, tak bychom čelili kritice, proč se snažíme vymezovat se vůči takto orientovaným občanům,“ vysvětluje, a zároveň dodává, že nejdůležitější je kvalita a čistota bazénové vody a prostředí.

Připomíná také, že například ve Francii byl přijat zákon zakazující koupání v burkinách. Ten byl ale později zrušen jako protiústavní. Podobně situaci zákonem řeší i jiné země, jako třeba Španělsko, nebo Portugalsko. „Pouze v České republice mi připadá, že dnešní politická garnitura tyto věci, které občana zajímají, neřeší,“ upozorňuje.

Další důležitou otázkou je podle něj povolení výstavby pravoslavných kostelů, mešit a jiných budov, které reprezentují náboženství, jako je islám nebo buddhismus, která sdílí více než tři miliardy lidí.

Pavel Sehnal

Stavby ve městech by pak podle něj měly sloužit především obyvatelům, kteří tam žijí. „Pokud města budou mít potřebu, snahu a vůli, aby tam vznikly stavby, které odpovídají naturelu příslušeného regionu, tak nechť si je v tomto smyslu propagují a postaví,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , jkl
Spustit audio