Pátrači našli v Mali trosky pohřešovaného alžírského letadla

25. červenec 2014
Zprávy

Trosky alžírského letadla, které zmizelo z radarů ve čtvrtek ráno, našel pátrací tým na severu Mali nedaleko hranic s Burkina Faso. Stroj se 116 lidmi na palubě pravděpodobně havaroval kvůli špatnému počasí. Jestli někdo nehodu přežil, není jasné.

Zbytky letadla objevili pátrači u vesnice Boulikessi asi 50 kilometrů od hranice Mali s Burkina Faso.

„Pátrací mise našla na místě kusy letadla a bohužel také lidské ostatky. Nebyli jsme schopni přesně určit, jaká je situace, protože se už stmívalo. Tým jen potvrdil, že letadlo je celé spálené a jeho kusy jsou rozházené po zemi,“ uvedl armádní generál Gilbert Diendere, který je blízkým spolupracovníkem prezidenta Burkina Faso Blaise Compaoreho.

Ztroskotaný stroj typu MD-83 patřil španělské společnosti Swiftair, provozovaly ho však aerolinky Air Algérie. Letadlo mířilo z Ouagadougou v Burkina Faso do Alžíru. Poslední zpráva od pilotů přišla ve čtvrtek před čtvrtou hodinou ranní. Oznamovali změnu trasy kvůli silné bouři.

Na palubě bylo podle letecké společnosti šest členů posádky a 110 pasažérů, mezi nimi 51 Francouzů, dále také Alžířani, Libanonci, Kanaďané nebo Němci. Cílová destinace Alžír byla pro mnoho pasažérů nejspíše jen přestupní stanicí na cestě do Paříže.

Francie okamžitě vyslala do oblasti dvě stíhačky Mirage a také vojenské letadlo s lékařským týmem. „Stroj byl jasně identifikován, přestože je zcela rozpadlý. Francouzská vojenská jednotka byla vyslána, aby zajistila místo a shromáždila první informace," uvedl podle agentury AFP Elysejský palác. K osudu cestujících se nevyjádřil.

Prezident François Hollande by se měl k dalšímu průběhu vyšetřování nehody, do něhož se zapojili i francouzští experti, vyjádřit dnes dopoledne.


Zvětšit mapu
autoři: dka , sed
Spustit audio