Pasivní domy šetří životní prostředí i vaši kapsu

11. listopad 2014

Představte si dům, který se od ostatních vlastně nijak neliší – a přesto má jeden nesporný prim. Mnohem méně než obvyklé domy je totiž ohrožen únikem tepla, a pomáhá vám tedy šetřit nejen životní prostředí, ale i vaši kapsu. Takový je pasivní dům, který v rozhovoru se Zuzanou Burešovou představil Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

„Pasivní dům je podstatně lépe zaizolovaný než běžné domy. Například ten můj na sobě má 30 centimetrů šedého polystyrenu, který má lepší parametry než polystyren bílý, kromě toho má trojvrstvá skla v oknech, 50 centimetrů izolace ve střeše, 25 centimetrů v podlaze a řízené větrání s rekuperací,“ popisuje Pavel Zemene.


Pasivní dům získal hlavní cenu v kategorii stavby v soutěži Český ekologický a energetický projekt/stavba/inovace roku za rok 2014.

Možná si teď říkáte: myšlenka dobrá, ale co pořizovací náklady? Pavel Zemene má odpověď i pro vás. „Rozdíl činil kolem 450 tisíc korun. Využil jsem možnosti zažádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám a podařilo se mi získat 430 tisíc,“ říká. V této souvislosti vás možná potěší, že ministerstvo životního prostředí prodloužilo lhůtu pro zasílání dotací z programu Nová zelená úsporám až do konce roku.

Po roce 2020 by podle směrnice Evropské unie měly být všechny nově budované domy vystavěny jako domy pasivní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio