Parky nejsou jen zeleň. Důležité je, co v nich zažijete, tvrdí architekt z Lednice

18. říjen 2014

Až k historii a filozofii zabrousila moderátorka Patricie Strouhalová během rozhovoru s Přemyslem Krejčiříkem, zahradním architektem, který provádí návštěvníky parky zámku v Lednici. „Pokračujeme v tom nejlepším, co započali naši předci před asi 500 lety,“ tvrdí.

Podle Přemysla Krejčiříka se dnes snažíme předávat informace následujícím generacím. „Lednický park vznikal v době, kdy byl u moci Johann II. z Lichtenštejna,“ připomíná s tím, že tento kníže byl během bitev několikrát zraněn a jako zázrakem přežil.

Čtěte také

„Chtěl vidět krásu, nezáleželo mu na hmotných statcích,“ domnívá se Přemysl Krejčiřík. Možná i proto si během podzimních procházek v parku příjemně odpočinete. „Procházíte branami, tedy stísněným prostředím, a poté se před vámi vždy otevře nový prostor,“ připomíná.


Před několika lety objevili zahradníci v areálu zámeckého parku v Lednici zednářskou zahradu. Po prostudování leteckých snímků zjistili, že stromy tvoří obrazce. Při prohlídce tak uvidíte například kosočtverec nebo osmiúhelník. „Je tam několik os, které dohromady utváří osmicípou hvězdu,“ prozradil Českému rozhlasu Přemysl Krejčiřík.

Na parky podle něj pohlížíme jako na pouhou zeleň a stromy, ale v zahradě nejde jen o estetickou stránku, ale i o to, co se v ní odehrává a co v ní můžeme zažít.

Měl by tedy podle Přemysla Krejčiříka krajinářský architekt pomáhat při tvorbě městských plánů? Proč obdivuje pražské Zahradní město? V čem nás můžou parky obohatit? I tyto otázky padly po 10. hodině v Hostu Radiožurnálu.

Zednářská zahrada v areálu zámeckého parku v Lednici

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio