Pařížský komisař Moulin slaví čtyřicátiny

Seriál o sympaťákovi, který brání slabé a umí si zjednat respekt u zločinců, se na francouzských televizních obrazovkách objevil 4. srpna 1976 poprvé. Oblíbený je dodnes i u nás a byla to jedna z mála západních detektivek, které vysílala Československá televize i za normalizace.

Hlavní roli ztvárnil Yves Rénier. Sympatie diváků si detektiv získal hlavně tím, že bránil slabší a nebál se ani zločinců, ani svých nadřízených.

Pro české diváky Moulin znamená hluboký hlas Miroslava Moravce. Ten v minulosti vzpomínal, že postava policisty s tvrdými lokty byla pro něj jako stvořená: „Vždycky jsem hrál už spíš charaktery, čemuž jsem strašně rád, protože já jsem takhle hrozně vypadal už ve svých mladých letech, takže tím pádem mi ty charaktery spadly do klína úplně zadarmo.“

Seriál si od sedmdesátých let zamilovali i diváci Československé televize. Podle mediálního analytika Jana Jiráka nebylo nakupování zahraničních pořadů za normalizace černobílé. „Francie byla země se silnou komunistickou stranou a se spoustou vazeb na Československo,“ říká k tomu Jirák.

Reprízy vysílá Česká televize i v těchto dnech.

autor: lej
Spustit audio