Pardubičtí fotbalisté hrají domácí utkání v pražském Ďolíčku. Doma už jim ale staví útulný a moderní stadion

28. prosinec 2021

Pardubice mají jasný cíl – postavit stadion, který bude novým domovem pardubických fotbalistů, udržet první ligu a časem třeba pošilhávat po evropských pohárech. V posledním dílu podcastové série Stadiony s Martinem Minhou zavítáte přímo na stavbu nového Letního stadionu. Tou vás provede hlavní architekt Tomáš Zavřel a o pardubických fotbalových snech bude vyprávět generální sekretář klubu Lukáš Ouředník.

„Po dlouhých letech, kdy v Pardubicích stánek pro profesionální soutěž chyběl, je to takový milník,“ popisuje generální sekretář klubu Lukáš Ouředník. „V pardubickém klubu jsem 23 let. Předtím jsem hrál a ze špatného hráče se stal dobrý funkcionář.“

„Než přijely bagry a začaly bourat tribunu, tak jsem tomu nevěřil. Když jsem v létě jel okolo, tak jsem si říkal, že se tady asi opravdu něco děje. Snad to dopadne a bude to tak, jak si všichni v klubu přejeme,“ říká Ouředník.

Takzvaný fotbalový azyl není nic výjimečného – kvůli rekonstrukcím nebo nevyhovujícím podmínkám ho využilo několik českých i zahraničních klubů. Například fotbalisté Bohemians 1905 k velké nelibosti fanoušků hráli ve slavistickém Edenu a Pardubice svá domácí utkání v době rekonstrukce hrají právě na stadionu v pražských Vršovicích.

„Ďolíček je útulný stadion, starší, na to jsme zvyklí. Líbí se nám tam a víme, že tam tu dobu vydržíme. V Pardubicích nám mezitím vyroste to, co všichni chceme. Budeme hrát ligu doma. To je ten cíl,“ popisuje Lukáš Ouředník.

Je jasné, že bychom byli rádi dlouholetým účastníkem první ligy. Zásadní je, abychom ji hráli tady v Pardubicích.
Lukáš Ouředník

Pro pardubický klub je největším dosavadním úspěchem postup do nejvyšší fotbalové ligy, kdy v sezoně 2019/2020 ovládl druhou ligu a stal se součástí fotbalové elity. Historie místní kopané ale nabízí i další úspěchy. Původní klub SK Pardubice vybojoval v letech 1939, 1940 a 1941 třetí místo v první lize.

„Žil jsem v tom, že jsme spíš amatérský klub. Potom se to postupně slučovalo, dávala se do kupy mládež a tak dále. Fotbal byl na okraji zájmu veřejnosti i města, ale postupem času se to dobrou prací vedení vypracovalo do fáze, kdy jsme se dostali do druhé ligy. Dobrá práce vedla i k možná nečekanému postupu do ligy,“ popisuje generální sekretář klubu.

„Evropské poháry jsou jedním z našich cílů. Majitel má své vize a tohle je jedna z nich. Proč ne? Evropská konferenční liga by nám tady slušela,“ doplňuje.

Co uslyšíte v novém díle podcastu Stadiony?

  • Jaká atmosféra byla na zahájení stavby pardubického stadionu?
  • Jak se pardubickým fotbalistům hraje v Ďolíčku?
  • Budou se na na novém stadionu hrát evropské poháry?
  • Jak se plánuje stavba nového stadionu?
  • A co je cílem klubu v následujících letech?
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Lukáš Ouředník (FK Pardubice), Tomáš Zavřel (hlavní architekt)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Multimédia: David Loch, David Všetička, Aleš Vavřík a další
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další

Původní Letní stadion

V roce 1931 byl v Pardubicích při příležitosti Výstavy tělesné výchovy a sportu za účasti prezidenta T. G. Masaryka otevřen nový sportovní stadion. Jednalo se o jeden z nejmodernějších stánků v Evropě a nabízel zázemí pro fotbalová utkání a atletické soutěže.

Tentýž rok se na stadionu konaly před zraky 19 tisíc diváků Masarykovy lehkoatletické hry a stadion při této příležitosti dostal čestné jméno právě podle prvního československého prezidenta. Nové pojmenování Letní stadion se zažilo až v druhé polovině minulého století, kdy byla vedle fotbalového stánku postavena zimní hala. Je nutné dodat, že v době komunistického režimu měl stadion úřední pojmenování Gottwaldův stadion.

Nový pardubický stadion nebo spíše zrekonstruovaný původní Letní stadion by měl mít kapacitu necelých pět tisíc diváků, ale projekt počítá s jejím případným navýšením. Projektanti ctí západní tribunu a Bránu borců původního stadionu z roku 1931. Stavba by měla být dokončena v roce 2023 a Pardubice by se tak měly dočkat nového fotbalového stánků ve stejnou dobu jako Hradec Králové.

V lednu 2023 se tady sejdeme a uvidíme hotový stadion, věří hlavní architekt

„První myšlenka byla vytvořit takový stadion, aby nevyčerpal území v centru města a aby v budoucnu mohla být jeho kapacita rozšiřitelná. Primárně jsme vycházeli z konceptu fázování stadionu,“ říká Tomáš Zavřel, hlavní architekt nově budovaného stadionu, který má vyrůst na místě původního Letního stadionu.

„Další pohled, z kterého jsme vycházeli, je historický stav tribuny, kdy jsme se snažili navazovat na původní architekturu z roku 1930 a obnovili jsme západní tribunu do původního stavu,“ vysvětluje architekt. „Chtěli jsme dostat co nejvíc diváků na východní a západní tribunu. Přece jenom na fotbal člověk nejradši kouká z podélné strany. U východní tribuny je propsaná Brána borců, takže je vidět, že s původní západní tribunou hraje.“

Bonusové materiály

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související