Pardubické Dynamo se vrací do vlastnictví města, Salfický stojí o návrat Petra Koukala

5. leden 2017

Pardubice získají většinový podíl v extraligovém hokejovém klubu. Město od dosavadního majoritního vlastníka společnosti Hockey Club Dynamo Romana Šmidberského odkoupí za 9,36 milionu korun 38,8 procenta akcií a bude mít celkově 73,6 procenta. Po 6,5 procentech akcií získají bývalý hokejista Dušan Salfický a stále aktivní hráč Petr Čáslava.

Na mimořádném zastupitelstvu se žádné velké drama nekonalo, po hodinové diskusi radní schválili odkup akcií od Romana Šmidberského. Opoziční zastupitelé měli sice výhrady, nakonec ale i někteří z nich hlasovali pro.

Městu se tak vrací většina v klubu, kterou prodalo před osmi lety. Hlavním cílem ale je do budoucna najít silného investora, město nechce vlastnit klub dlouho.

„Od začátku říkáme, že nám nejde o to vlastnit dlouhodobě většinový podíl, ale o možnost vybrat si nového partnera. Dynamo je dlouholetá tradice, a město Pardubice historicky investovalo stovky milionů korun do arény. Potřebujeme silného nájemce, což může jen extraligový klub,“ říká primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Vedení města bude mít na starosti hlavně ekonomiku klubu. Vedle odkoupení akcií se Pardubice rovněž zavázaly, že převezmou půjčku deset milionů korun, kterou podnikatel Šmidberský prostřednictvím své firmy klubu poskytl. Zároveň společnosti poskytnou další půjčku pět milionů korun.

Sportovní stránku mají řešit Vladimír Martinec, Michal Mikeska a Dušan Salfický. Ten už v klubu působil na pozici sportovního ředitele, ze které sám odešel. Ten tuší, že mu jeho ne příliš vydařené angažmá ve vedení budou fanoušci připomínat.

„Už teď to slyším a nejen od fanoušků. Jsem na to připravený a chci je přesvědčit, že když teď něco řeknu, tak to tak bude. Nebudu muset čekat, jestli mi to někdo schválí,“ věří bývalý brankář, který rovněž kandidoval za hnutí ANO.

Salfický shání posily

Zatím není jisté, co bude dál s generálním manažerem a současným hlavním trenérem Pavlem Rohlíkem. Primátor Martin Charvát nechtěl v tuto chvíli říkat, jestli s ním klub počítá, anebo ne. „Nemluvili jsme s ním a je nefér komentovat to veřejně. Nejprve si musíme promluvit s ním.“

Pardubické fanoušky ale víc zajímá umístění týmu v tabulce a herní projev. A ani jedno jim velkou radost letos nedělá, Dynamo je v tabulce předposlední a ztráta na vysněnou desátou pozici narůstá. A protože se rychle blíží konec přestupního termínu, tak Dušan Salfický nezahálel už před hlasováním.

„Oslovím všechny. Některé pokusy už jsem absolvoval a není to úplně jednoduché. Pokud by kluby někoho uvolnily a hráči by chtěli přijít, budeme rádi,“ řekl Salfický a přiznal také, že jednal i s někdejším kapitánem Petrem Koukalem. „Pokud to dopadne teď, bude to super. Když to dopadne příští sezonu, budu taky rád.“

autoři: vman , gut | zdroj: ČTK
Spustit audio