Pardubicemi prošel pochod za rekonstrukci letního stadionu

30. leden 2015

Pardubičtí fotbaloví fanoušci prošli městem. Chtěli tak upozornit na špatný stav letního stadionu v centru města, který stále marně čeká na opravu.

Druholigový klub tak musí hrát v nevyhovujících podmínkách stadionu na Vinici, pro který má udělenou výjimku.

Pochod na radnici

Asi 60 fanoušků se ve čtvrtek v 16 hodin sešlo u fotbalového stadionu. Odtud se v průvodu vydali přes Masarykovo náměstí a třídu Míru před budovu radnice. Na bezpečnost v ulicích dohlíželi městští policisté, na plynulost provozu dohlížela dopravní policie, v ulicích bylo i několik policistů v civilu.

Průvod prošel městem bez výtržností a incidentů. Před budovu radnice pak organizátoři přečetli projev s požadavky, aby nové vedení radnice začalo s opravou fotbalového stadionu. Zástupci ultras je pak tlumočili přímo primátorovi Martinu Charvátovi z hnutí ANO 2011, protože právě jednalo městské zastupitelstvo.

Primátor Martin Charvát fotbalistům na zasedání zastupitelstva slíbil, že dá výzvu pro investory na obnovu letního stadionu. Sportovci mohou zase jen doufat, že nové vedení radnice areál opraví.

Oprava je v nedohlednu

O opravě se mluví dlouho, ve hře byly ale i jiné varianty, třeba že se stadion zbourá a místo něj tam bude hotel, nebo třetí ledová plocha.

Stadion stojí v centru už od roku 1931, ale jeho oprava je v nedohlednu. Postupně chátrá a na to právě chtěli fanoušci upozornit.

Dnešní podoba Letního fotbalového stadionu v Pardubicích

Sportovní ředitel klubu Vít Zavřel tuto iniciativu vítá. „Celý vedení jsme rádi, že se něco děje a že to někdo vnímá, protože jsme v posledních letech měli pocit, že je to taková Šípková Růženka. My to vítáme a jsme za to rádi, že nad tím někdo přemýšlí, že se něco podobného podniká.“

Představitelé města jednali o případné opravě už několikrát. Zatím se ale nic nestalo. Přesto Zavřel doufá, že modernizace je stále reálná.

„Věříme, že stávající zastupitelé tuto problematiku vnímají. Všichni nám říkají, že nám chtějí pomoci, že by to mělo být v horizontu krátkodobém. Uvidíme, protože o tom stadionu se všeobecně mluví dvacet let. Pořád se nic neděje. Byli bychom rádi, ale zatím je to na mrtvém bodě,“ dodal Zavřel.

Nové zastupitelstvo ale opravu stadionu zatím neřeší. Neřeší se ani to, jestli zůstane na svém místě, anebo ho nahradí hotel nebo obytná zástavba.

Proč, to vysvětluje náměstkyně primátora Helena Dvořáčková. „V tuto chvíli tam není schválena územně plánovací studie. To znamená, že se s tím nedá nic dělat – ani bourat, ani něco tam stavět. To je základní informace.“

A Helena Dvořáčková dodává, že v nejbližších týdnech se osud stadionu na městě řešit nebude. „Není to na pořadu dne prostě řešit teď honem v tuto chvíli stadion. Jsou tady jiné věci, které stojí víc v popředí. Nemyslím si, že by to byla lokalita, kterou bychom se neměli zabývat, budeme, ale ne v dohledných měsících.“

Čtěte také

autoři: gut , ZAL
Spustit audio