Pardubice - Hradec: derby bude výbušné i bez pyrotechniky

23. říjen 2015

Nejsledovanější utkání první čtvrtiny hokejové extraligy uvidí dnes Pardubice. Ve východočeském derby přijede Hradec Králové. Návštěvnost se přiblíží deseti tisícům lidí, klub i proto připravuje mimořádná bezpečnostní opatření. Ta zavádí i kvůli velkému diváckému zájmu ze strany hradeckých fanoušků.

O derby je u fanoušků vždycky velký zájem. Letos pardubičtí hokejisté herně příliš nezáří a to se podepisuje i na návštěvách domácích zápasů, které jsou oproti předchozím rokům výrazně nižší. Ale na souboj s Hradcem bude Tipsport arena plná, jak potvrzuje mluvčí pardubických hokejistů Jan Hrabal a dodává, že se tentokrát bude striktně dodržovat řád Tipsport areny:

„Do arény nebude vpuštěn žádný fanoušek pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Pořadatelé budou ve spolupráci s policisty nekompromisně dohlížet na dodržování návštěvního řádu. Pro tento zápas bude opětovně platit zákaz vnášení nápojů do hlediště.“

Přijeďte včas, kontroly budou důslednější

Očekává se velký divácký zájem i ze strany hradeckých fanoušků, klub proto žádá, aby přijeli včas před zápasem, aby se mohli do arény dostat ještě před úvodním vhazováním.

„Vedení Dynama vyzývá fanoušky hostujícího celku, aby přijeli dříve. Případně si pro cestu do Pardubic vybrali včasnější vlakový spoj. Příznivci Mountfieldu HK budou mít před halou vyčleněn oddělený koridor ke vstupu do sektoru hostí,“ apeluje Hrabal.

Fanoušci na cestě do pardubické hekejové areny

Zápas bude monitorovat i policie, která bude hlídat i přesun hradeckých fanoušků z nádraží směrem do města, jak potvrzuje mluvčí policie Eva Maturová:

„Policisté monitorují vlaky, kterými by se fanoušci měli dostat do Pardubic. Mohu potvrdit i to, že během včerejšího dne si policisté monitorovali trasu, kudy by byli fanoušci doprovázeni na zimní stadion. Jaká přesná bezpečnostní opatření plánujeme, to nemůžeme z taktických důvodů zveřejňovat.“

A fanoušci musejí počítat i s větším množstvím policistů a také s namátkovými kontrolami. Hlavním cílem je zabránit pronesení pyrotechniky.

Bez pyrotechniky

„Návštěvníci hokejového utkání budou podrobeni namátkovým osobním prohlídkám včetně zavazadel, která budou u sebe mít. Zaměříme se na zakázané předměty a pyrotechniku,“ dodává Hrabal.

Část fanoušků přijede na zápas autem a právě kvůli zvýšenému provozu budou po konci zápasu u areny policisté, kteří budou řídit dopravu.

„Pokud se předpokládá velká účast diváků a velké množství vozidel parkujících v okolí zimního stadionu, jsou na místě vždycky dopravní policisté, kteří se snaží dopravu korigovat,“ říká k chystanému hokejovému derby pardubická policejní mluvčí Eva Maturová.

Pardubická Tipsport arena bude dnes plná a atmosféra vynikající, těší se fanoušci, hráči i trenéři. Vítěz nezíská jen tři body, ale i nepsanou nadvládu nad východem Čech.

Pardubicím motivace nechybí

Dříve byly takto očekávané duely se Slávií, teď je ale jasnou jedničkou souboj s Hradcem Králové. Hlavní trenér Pardubic Richard Král říká, že o motivaci hráči rozhodně nouzi dnes mít nebudou.

„Myslím, že by je to mělo nabudit. Bude plno, což je motivace sama o sobě. Hradec je druhá motivace a situace, ve které jsme, to je třetí motivace. My prostě už musíme bodovat.“

Derby Pardubice vs. Hradec Králové

Hráči často říkali, že je to zápas jako každý jiný. Ve skrytu duše ale každý ví, že to tak úplně není. A naplno to přiznává útočník Tomáš Rolinek:

„Velmi se těším na tu atmosféru. Bude vyprodáno a lidi od nás budou čekat vítězství, protože je to derby a mezi městy je velká rivalita. I když máme za sebou špatný vstup do sezóny, uděláme všechno pro to, abychom vyhráli.“

A i když se pardubickým nedaří, tak Rolinek slibuje, že dnes hráči nechají na ledě všechno. Zápas s Hradcem začíná v 17 hodin a 20 minut.

autor: gut
Spustit audio