Pardubice dělí jediná výhra od finále

27. březen 2005

Hokejisté Pardubic jsou krok od postupu do finále play off extraligy. Ve čtvrtém zápase zvítězili v Liberci 4:0 a v sérii vedou 3:1. Bílí Tygři naopak poprvé v letošních vyřazovacích bojích prohráli na domácím ledě. Pátý a možná rozhodující duel se hraje v úterý v Pardubicích.

Liberec v play off nikdy doma nezačal tak špatně jako dnes. Poprvé vyšel na vlastním ledě v první třetině naprázdno a bez jeho obvyklého nástupu to měl soupeř snazší. Zvlášť když se brzy Pardubicím podařilo skórovat. Souhru třetího útoku zakončil Průcha, který se vřítil před Hniličku a švihem pod břevno mu nedal šanci. Zdecimovaná sestava domácích už odpověď nenašla. Pardubice tvrdě hájily svou modrou čáru a jen občas se přes jejich val probili domácí do slibné pozice. Největší šanci měl Rataj, ale sám před Lašákem netrefil přihrávku zpoza branky. Když udeřili hosté podruhé, Svijanská aréna nezvykle ztichla. Sýkorova sražená přihrávka si našla cestu k Blažkovi a ten pohodlně ze dvou kroků trefil prázdnou branku. V klíčovém okamžiku duelu selhali Liberečtí v přesilovce a potvrdili, že jim početní výhody ve vyřazovacích bojích vůbec nejdou. Čtyři minuty v kuse měli převahu jednoho hráče, ale stejně jako při dalších čtyřech přesilovkách v zápase se jim nepodařilo nic vymyslet.

Pardubice definitivně rozhodly o své výhře na začátku třetí části hry dvěma trefami v rozmezí 46 sekund. Nejdřív stál na konci rychlé spolupráce druhého útoku Bulis, který trefil Hniličkovi volné místo nad lapačkou, pak ranou od modré propálil libereckého gólmana Korhoň. Po trefě bývalého hráče Bílých Tygrů se domácí gólman nechal vystřídat a na led přišel Falta. Ten už gól nedostal, stejně jako na druhé straně Lašák. Pro slovenského gólmana to bylo druhé čisté konto v play off. Minule se mu povedlo vyjít bez kapitulace rovněž ve čtvrtém duelu - v sérii proti Kladnu. Pardubice tehdy také venku získaly vedení 3:1 a nyní si budou přát, aby je soupeř stejně jako Kladno nedonutil k sedmému zápasu.

Bílí Tygři Liberec - Moeller Pardubice 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Průcha (Koukal, Hemský), 23. Blažek (P. Sýkora, Dopita), 44. Bulis (Hejduk, Divíšek), 45. Korhoň (Průcha, M. Rozsíval)
Rozhodčí: Bolina, Homola - Guth, Rittich. Vyloučení: 2:6. Bez využití
Diváci: 5080 (vyprodáno)
Stav série: 1:3

Liberec: Hnilička (45. Falta) - M. Duben, Fischer, Jiří Hanzlík, Modrý, L. Šmíd, Jiruš - R. Vrbata, Kotalík, S. Procházka - Vaic, Podkonický, V. Novák - P. Rozsíval, Rataj, Tomajko - Klimenta, Víšek, Jech. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun

Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch, Pácal - P. Sýkora, Dopita, Blažek - Hejduk, Divíšek, Bulis - Hemský, Koukal, Průcha - Tvrdík, Rolínek, Korhoň. Trenéři: Martinec a Šejba

autor: ala
Spustit audio