Papeže přivítalo v Brně přes 120 tisíc poutníků

27. září 2009
Zprávy

Na 120 tisíc věřících z celého světa naslouchalo bohoslužbě papeže Benedikta XVI. v Brně-Tuřanech. Papež si vybral za hlavní téma svého kázání naději. Svůj proslov zahájil dvěma větami v češtině, pak pokračoval italsky.

"Přijal jsem jej s myšlenkou jak na obyvatele této milé země, tak na Evropu a lidstvo celého světa, které prahne po něčem, o co by pevně opřelo svou budoucnost. Jediná jistá a spolehlivá neděje je v Bohu," prohlásil papež.

Svatý otec také připomněl, že technologický pokrok štěstí nezaručí. Na tom musí pracovat každý člověk sám.

"Víme, že není jednoduché vytvořit společnost založenou na dobru, spravedlnosti a bratrství. Protože lidská bytost je svobodným tvorem a jeho svoboda zůstává křehkou. Musíme proto znovu a znovu svou svobodu zaměřovat k dobru," řekl papež.

Papež na závěr bohoslužby zmínil misi Cyrila a Metoděje, připomněl návštěvy svého předchůdce Jana Pavla II. na Svatém Kopečku v Olomouci a na Velehradě a řekl, na jehož odkaz by chtěl myšlenkově navázat. Vyzval také přítomné, aby zůstali věrni křesťanskému poslání. Úplně na závěr mše promluvil znovu česky, rozloučil se s věřícími a dostalo se mu vřelé odezvy.

Benedikt XVI. jako vůbec první papež přiletět do Brna neděli v 9 hodin 20 minut. Krátce před ním přiletěl do Brna také prezident Václav Klaus. Jedním z hlavních cílů papežovy návštěvy v České republice je podpora katolíků v českých zemích.

Svatý otec také posvětil vlajky, kříže a také několik kamenů, které se stanou základem pro nové české kostely.

Po přistání papeže na letišti se v celé brněnské diecézi rozezněly kostelní zvony. K nim se přidaly ještě dělové salvy z brněnského hradu Špilberk. Papež poté několik minut projížděl mezi věřícími v papamobilu, okénka nechal ovšem stažená.

Někteří věřící mávali vlajkami - vidět byly nejen české, ale i slovenské, polské, ukrajinské a například i novozélandské. První poutníci dorazili na letiště před čtvrtou hodinou ráno. Mnozí z nich strávili noc na dnešek ve stanovém městečku poblíž areálu bohoslužby.

Setkání se odehrálo bez komplikací, lékaři museli pouze ošetřit několik lidí, kteří v průběhu bohoslužby zkolabovali.

Duchovní setkání i zprostředkovaná schůzka s Bohem

Řada věřících dokonce čekala na svatého otce už od sobotního odpoledne. Jeden z nich řekl Radiožurnálu, proč je pro něj návštěva papeže tak významná: "Je to určitě duchovní setkání, takže to má určitě duchovní rozměr, to je pro mne nejdůležitější. V druhé řadě je to pak setkání s hlavou katolické církve, tedy skrze něj setkání s Bohem," řekl jeden z věřících.

Další z věřících očekává prozření některých ateistů. "Myslím, že setkání může přinést to, že si lidé uvědomí, na jakých základech je postavena naše kultura, že má křesťanské základy a ty jsou nám všem společné. I když může někdo říkat, že je nevěřící, ty křesťanské základy máme všichni společné, aniž si to mnoho lidé uvědomují. A jestli ti nevěřící alespoň trochu přijdou na to, co máme společné, bude to fajn," prohlásil další z poutníků.

V akci je rekordní počet policistů

Bezpečnostní akce jakou Brno ještě nezažilo. I taková je dnešní návštěva papeže Benedikta XVI. v moravské metropoli. Na místě jsou nasazeny stovky policistů, hasičů i zdravotníků.

Devět set policistů krajské policejní správy, 250 policistů z vyšší odborné školy a 250 městských strážníků - ti všichni zajišťují bezpečí návštěvníků mše i plynulost dopravy. Zdravotníci postavili přímo v areálu bohoslužby polní nemocnici. V pohotovosti je 14 sanitních vozů.

Zdravotníci také upozorňovali poutníky, aby si na mši nezapomněli vzít své léky, dostatek pití, židličky a čepice. Rodiče by měli podle policie dávat také pozor na své děti, aby se ve stotisícovém davu neztratily.

autoři: lub , jma , aa , ak
Spustit audio