Papež František v Mexiku kritizoval korupci, sociální problémy i násilí

14. únor 2016

Papež František je na cestě do mexického Ecatepecu, kde odslouží mši. Pokračuje tak ve své první návštěvě Mexika. František se snaží přimět mexické politiky, aby se více zajímali o lidi a dokázali jim zajistit bezpečnost, spravedlnost a základní služby. Na papežův sobotní projev v historickém centru Mexico City přišly tisíce jeho příznivců.

František při něm ostře kritizoval poměry v Mexiku, hlavně tamní korupci, sociální problémy a násilí, které souvisí s obchodem s drogami. Právě ten představuje v zemi jeden z nejpalčivějších problémů.

Za poslední desetiletí v jeho souvislosti zemřelo víc než sto tisíc lidí. Podle Františka za to mohou velké rozdíly mezi jednotlivými vrstvami společnosti, které pak tvoří úrodnou půdu pro zmíněné problémy.

Proti drogovým kartelům by podle papeže měla vedle vlády bojovat v silně katolické zemi také mexická církev. František proto vyzval mexické biskupy, aby dali drogovým dealerům jasně najevo, že se nemohou považovat za dobré katolíky, když mají „ruce potřísněné krví a kapsy plné špinavých peněz“.

„Jedině církev, která dokáže chránit ty, co jí klepají na dveře, má právo mluvit o Bohu. Musíme umět chápat jejich utrpění a potřeby, jinak jim nedokážeme nic nabídnout,“ prohlásil papež.

František o změny v Mexiku neusiluje poprvé, podobné výzvy od něj zaznívaly už dříve. Podle některých Mexičanů by ale měl během své návštěvy vyvinout na vládu ještě větší tlak. Volají třeba po tom, aby se prezident zbavil všech zkorumpovaných lidí ve státní správě.


Jedině církev, která dokáže chránit ty, co jí klepají na dveře, má právo mluvit o bohu. Musíme umět chápat jejich utrpění a potřeby, jinak jim nedokážeme nic nabídnout.

Jinak jsou však z návštěvy představitele katolické církve převážně nadšeni. „Je to nepopsatelné štěstí, vidět ho – i jen z dálky. Je to zkrátka nevysvětlitelný pocit,“ svěřila se žena, která také přišla na papežovu mši v Mexico City.

František svou návštěvu ukončí oficiálně ve středu. Po návštěvě Ecatepecu poletí zpět do mexického hlavního města, kde navštíví dětskou nemocnici. V pondělí zavítá do nejchudšího státu Mexika, Chiapasu, kde bude sloužit mši pro domorodé obyvatelstvo a vyhlásí dekret, který umožní sloužit mše v domorodých jazycích. V úterý a ve středu ho pak čekají další mše a mimo jiné třeba setkání s mladými obyvateli Mexika.

Papež František
autor: mach
Spustit audio