Papež Benedikt XVI. zahájil návštěvu rodného Bavorska

9. září 2006
Zprávy

Bavorští katolíci i poutníci z ciziny se dočkali. Odpoledne přiletěl na návštěvu svého rodného kraje papež Benedikt XVI. Zdrží se šest dní, během kterých navštíví pět měst a bude sloužit tři mše. Těch by se měly zúčastnit statisíce věřících.

Po příletu devětasedmdesátiletého papeže se po celém Mnichově rozezněly kostelní zvony. Na letišti pak hlavu katolické církve přivítali kancléřka Angela Merkelová a prezident Horst Köhler, který vyzdvihl papežovo pouto k rodné zemi. "S pohnutím sleduji, jak se Vy, Svatý otče, hlásíte ke svému původu a ke své vlasti."

Závěrečnou část cesty z letiště do centra bavorské metropole absolvoval papež ve speciálním papamobilu. Jeho přítomnost v Bavorsku provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. Očekává se, že nejvyššího představitele katolické církve přijde do ulic přivítat až milion lidí.

Papežova návštěva má hlavně symbolický charakter a náboženský obsah, ale podle teologa berlínské Svobodné univerzity Rainera Kamplinga se nedají vyloučit ani některá důležitá prohlášení.

"Joseph Ratzinger přijíždí v době, kdy si připomínáme výročí atentátů z 11. září. Zatím jsme ale viděli, že je papež velmi zdrženlivý, co se týče politických prohlášení."

autoři: Jiří Hošek , lub
Spustit audio