Panna Marie údajně odpočívá v muslimském Turecku

Drtivou většinu turecké populace tvoří muslimové. I přesto tam na cestách potkáte mnoho křesťanů. Jde převážně o turisty, nebo chcete-li poutníky, kteří Turecko vyhledávají kvůli místům známým z Bible.

Takzvaný náboženský turismus se rozmohl převážně v jihozápadní části země, kde najdete památky spojené s životy hned několika svatých. Může to být Myra, kde žil svatý Mikuláš, Kappadokie, kde se údajně narodil svatý Jiří, Efes, proslulé antické město, kdysi domov svatého Pavla a Jana, anebo nedaleký kopec, na kterém údajně trávila své poslední roky i Panna Marie.

Meryem Ana Evi neboli Dům Panny Marie je schovaný v lesích. Stojí mimo hlavní turistické tratě a cestu sem si proto najdou převážně křesťanští poutníci. Většina z nich volí pohodlnou dopravu a do vysokého kopce se nechá vyvézt autobusem. Praví dobrodruzi si však několikakilometrové stoupání klikatou cestou chtějí vychutnat na vlastní nohy a za křesťanskou památkou se vydávají pěšky.

Turisté-křesťané přijíždějí odevšad. Potkávám výpravy ze Spojených států, Polska, Ruska nebo Kanady. Kanaďanka Rachel se přiznává, že si vybírá křesťanské zájezdy často. „Jsem katolička a o tomhle místě jsem slyšela mnohokrát," říká turistka, která už navštívila například Vatikán.

„Musím přiznat, že když jsem byla uvnitř, běhal mi mráz po zádech. Byl to silný a krásný zážitek,“ sděluje mi Rachel své pocity z prohlídky kaple, která na místě údajného posledního domu Panny Marie vyrostla. Než nahlédnou dovnitř, musí si však návštěvníci nejprve vystát frontu. Kaplička je malá a turecký průvodce postupně dovnitř pouští jen asi desetičlenné skupinky.

Než nahlédnou dovnitř, musí si návštěvníci nejprve vystát frontu

Hned u vchodu podává tenké svíčky k pozdějšímu zapálení a v tichosti naviguje turisty směrem k malému oltáři. Každý se zastavuje jen na několik vteřin. Lidé se v rychlosti modlí a prohlížejí si zvláštní prostor. „Je zajímavé, že místo tolik významné pro křesťany je tak krásně zachováno na území státu, kde žijí převážně muslimové. Líbí se mi, že tady jsou ukázky z Koránu, kde se o Panně Marii také píše,“ říká Američanka Shelly.

Se skupinou přátel a průvodcem se několikrát v okolí kaple zastavuje. Když okolo nich prochází trojice tureckých mladíků a poměrně hlasitě se baví na téma, kdo z nich je fotogeničtější, snaží se je skupina věřících s pohoršením v hlase utišit. Jsou přece na posvátném místě, čtu myšlenky amerických křesťanů.

Málokdo z nich už však ví, že i pro muslimy, a tedy turecké návštěvníky, je Panna Marie jako matka jednoho z významných proroků také důležitou postavou. „Na tomto místě mám zvláštní směs různých pocitů. Je to křesťanská památka, ale zároveň leží na našem území,“ vysvětluje Turkyně Berna, která se tady zastavila na svatební cestě. „Máme sice jinou víru, ale Marie je v našem náboženství taky, takže se modlíme i k ní a doufáme, že vyslyší naše prosby.“ dodává. Jednu svou prosbu nebo přání teď Berna připevnila na zeď pokrytou malými papírky. Každou minutu na ní přibude alespoň jeden.

K Panně Marii se modlí křesťané i muslimové

Místo údajného hrobu Panny Marie objevil v roce 1881 jeden francouzský kněz poté, co si přečetl knihu o německé jeptišce Kateřině Emmerichové. Této ženě se prý několikrát zjevila Panna Marie a popsala jí místo svého posledního odpočinku. Když se do těžko dostupné oblasti v kopcích dostal nejprve francouzský dobrodruh a poté i archeologická výprava, jejich nálezy potvrdily, že základy domu v bývalé vesnici sahají až do 1. století.

Katolická církev sice nikdy oficiálně toto místo v tureckých horách za hrob Panny Marie neprohlásila, statisíce návštěvníků ročně však ukazují, že alespoň poutníci o jeho pravosti nepochybují.


Zvětšit mapu: Dům Panny Marie, Turecko
Spustit audio