Panika kolem koronaviru duševní nemoci nezhoršuje, může je ale měnit, říká psychiatrička

13. březen 2020

Šíření nového koronaviru působí paniku i mezi duševně zdravými lidmi. Jak se může lišit prožívání této situace u lidí, kteří trpí úzkostmi či panickými atakami i bez koronaviru? Jak se mění chování obsedantně-kompulzivních pacientů, kteří si do teď myli ruce i několik hodin denně? A může hrozba v podobě onemocnění spustit duševní nemoc? O dopadech aktuální situace na lidi s duševním onemocněním hovoří vedoucí lékařka Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jiřina Kosová.

Opatření, která mají snižovat riziko šíření nového koronaviru, dopadají dnes už prakticky na každého. Pro vedoucí lékařku Národního ústavu duševního zdraví Jiřinu Kosovou to znamená mimo jiné změnu organizace práce s pacienty na oddělení – nyní je třeba pracovat zvlášť s pacienty v hospitalizaci a těmi, kteří do programu docházejí. Výrazně se mění i obsah léčby úzkostných pacientů. „Součástí léčby je i takzvaná expozice – posíláme pacienty, aby si některé věci, kterých se bojí, vyzkoušeli, aby se vystavovali svým strachům a obavám. To ale se zákazem vycházek není možné,“ popisuje některé komplikace, které pacientům opatření přinášejí. Jakkoliv se nyní snaží s pacienty tato témata zpracovávat jinými způsoby, například imaginací, uvědomuje si, že pro některé z nich to bude znamenat i nutnost do léčebného programu nastoupit opakovaně. I přesto nastalá opatření považuje lékařka za opodstatněná a důležitá.

Vedoucí lékařka Národního ústavu duševního zdraví Jiřina Kosová

Specificky dopadá současná situace dále například na pacienty s obsedantně-kompulzivní poruchou. Někteří z nich se potýkají s obavami z nákazy nebezpečnou chorobou, které zahánějí opakovaným mytím a dezinfekcí rukou. Tím mohou trávit i několik hodin denně. Že by aktuální hrozba nákazou novým koronavirem jejich mycí rituály zhoršila nebo prodloužila, lékařka nepozoruje. „Někteří z nich už ani nedokáží konkrétně pojmenovat, čeho se vlastně na začátku báli, a jde spíš o strach z kontaminace, ze znečištění,“ vysvětluje Kosová. „Spíše si teď ale stěžují na sekundární dopady koronavirové pandemie – nemohou v obchodech sehnat své oblíbené dezinfekční prostředky, na které byli zvyklí,“ dodává lékařka.

Může být nastalá hrozba onemocněním spouštěčem duševní nemoci? Jak se může aktuální situace promítnout do prožívání pacientů s psychózou? A jak má duševně zdravý člověk zacházet s úzkostí a strachem, kterým je vystaven? Poslechněte si Diagnózu F s Jiřinou Kosovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.