Panika je největší nepřítel, říká Martin Dorazín. Za objektivitu získal Cenu Karla Havlíčka Borovského

27. květen 2016

Jeho hlas určitě znáte. Jako zpravodaj Českého rozhlasu informoval o různých konfliktech, ať už to bylo Arabské jaro, Libye, anexe Krymu, Doněck, Izrael a další. Jako novinář se naží o co největší objektivitu, za což získal Cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2015. Nejedná se o nikoho jiného než Martina Dorazína, který zavítal do studia Radiožurnálu.

Neprůstřelnou vestu sice má, ale těžko se s ní utíká, manévrovací schopnost je snížená, ale může chránit základní orgány jako srdce. „Vesta, stejně jako přilba, nikdy není stoprocentní ochranou, spíš vám může nepomoci, když potřebujete rychle někam zalehnout,“ popisuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Například na kyjevském Náměstí nezávislosti na Majdanu při pádu hrozilo, že ho ostatní ušlapou. „Honili nás kolem prezidentského paláce, zaženou vás do pastí do slepé uličky, tam se kolikrát stalo, že lidi zbili. Ale nám se vždy podařilo přes dvory utéct,“ říká.

„Dokud to člověk neuvidí na tom místě, jestli to je tak, jak to popisují média, tak neví, jestli je to pravda a není možné to jinak ověřit,“ podotýká. I ty nejdůvěryhodnější zdroje popisují konflikt ze své strany.

Například v Rusku je propaganda velmi silná, čím dál tím vynalézavější, do státních institucí a médií jdou obrovské peníze. „Tam stát nešetří, a je to vidět, působí to nejenom v Rusku, ale všude možně,“ upozorňuje.

autor: prh
Spustit audio