Panelové byty i dobové obchody a zboží představuje výstava Retro 70.–80. let

15. červen 2016

Pražský Tančící dům přenáší návštěvníky až do 40 let vzdálené minulosti. Tamní galerie připravila na letní měsíce výstavu nazvanou Retro 70.–80. let. Většina ze tří stovek exponátů představuje obaly od potravin, které lidé v době normalizace kupovali. Jsou mezi nimi ale například i šaty tehdy velmi populárních českých herců a zpěváků.

Kurátorka výstavy Jana Sommerová využila všechny prostory Tančícího domu. I tam, kde nešly umístit exponáty, postavila aspoň prodejní pult odkazující na ve své době divácky oblíbený televizní seriál Žena za pultem.

„Prodejna tam krásně zahrála. Říkala jsem si, že když bude prodejna, můžeme nabídnout makety, ukázat potraviny,“ vysvětlila rozhodnutí. „Lidé na tu dobu vzpomínají právě přes potraviny.“

Návštěvník tak prochází například mezi regály s lahvemi okurek a vepřových konzerv.

Jana Sommerová oslovila odborníky, aby jí s výběrem vystavených kousků pomohli. Velkou část exponátů zapůjčilo muzeum v Ústí nad Labem, a to z výstavy Jak se žilo za Husáka. Věci ze své sbírky nabídlo i jablonecké Muzeum skla a bižuterie.

Část výstavy vznikla díky amatérům. „Pořádali jsme takovou sbírku pro Tančící dům, kdy nám sami sběratelé nosili různé exponáty,“ řekla Jana Sommerová.

Doba podle ní byla specifická tím, že všichni chodili ve stejném oblečení, jezdili ve stejných autech a bydleli ve stejně zařízených bytech. Výstava ale ukazuje i tehdejší luxusní design. „Jsou tam třeba křesla z Hotelu Praha a Ještědu,“ dodala.

Výstava o životě v 70. a 80. letech zůstane v Tančícím domě čtyři měsíce.

Výstava Retro 70. - 80. let, lahůdkářství a žena za pultem
autor: ela
Spustit audio