Pandemie se podepíše i na české ekonomice. Jak silně, to ukáže čas. Některé firmy ale asi skončí

5. květen 2020

Opatření, zavedená kvůli koronaviru, sice postupně z běžného života mizí, ale jejich následky budeme cítit ještě dlouho. Jak budoucnost ekonomiky vidí Roman Jakubský z Hospodářské komory Královéhradeckého kraje?

Čtěte také

Koronavirová pandemie se podepíše i na české ekonomice. Jak silně ale zatím není jasné, to ukáže nejspíš až čas. Jednoduché to nebudou mít velké firmy, ale ani drobní podnikatelé a živnostníci.

Někteří budou muset svou firmu zavřít, myslí si předseda představenstva Hospodářské komory Královéhradeckého kraje Radek Jakubský.

„Ukáže se to v nadcházejících měsících. Já to odhaduji v jednotkách procent u firem. U živnostníků to potom odhaduji kolem 15 procent."

Pandemie se podepíše i na české ekonomice. Jak silně, to ukáže čas (ilustrační foto)

Právě hospodářská komora a to nejen Královéhradeckého kraje se snaží podnikatelům v rámci možností pomáhat.
„Snažíme se jim přinášet informace o tom, jak se situace vyvíjí. A ona se vyvíjí každý den velice dynamickým způsobem. Těch změn byla opravdu spousta a málokdo se v tom vyzná. Proto se jim snažíme na webových stránkách komory přinášet ucelený přehled."

Čtěte také

O mnoho víc dalších variant jak podnikatelům pomoci ale komora podle Radka Jakubského nemá.
„Úkol je to velice těžký v současné situaci, ale snažíme se bojovat jak jen můžeme. A to nejen na krajské úrovni, ale i na celorepublikové. Především prakticky každý den vyjednáváme s vládou, snažíme se posílat i pozměňovací návrhy do parlamentu. Aby ta opatření, které se na nás hrnou, měla co nejmenší dopady nebo naopak pomáhala tam, kde je to zapotřebí."

Podnikatelé a živnostníci mohou žádat o pomoc. Vypsané programy Covid-1 a Covid-2, které jim umožnily vzít si úvěr, ale podle Radka Jakubského nefungovaly úplně ideálně.

Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje poskytuje poradenské a konzultační služby, které posunou vaše podnikání vpřed.

„Bohužel v těchto programech se tak opravdu jeví. Musím říci, že jsme si to vyzkoušeli i v naší společnosti na vlastní kůži a to vyplňování je skutečně složité. Nedokáži si představit, jak drobný podnikatel by tohle zvládnul. Na druhou stranu musíme zase pochválit, že například "pětadvacítka" chodí opravdu velmi rychle."

V pořádku a rychle naopak k podnikatelům a živnostníkům tedy dorazí takzvaná "pětadvacítka". Tedy přímá podpora pro osoby samostatně výdělečně činné, potvrzuje Radek Jakubský, předseda představenstva Hospodářské komory Královéhradeckého kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související