Pandemie koronaviru ohrožuje olympiádu v Tokiu. Japonsko se ji ale zdráhá odložit

15. březen 2020

Tokio má dilema, píše ve svém redakčním komentáři hongkongský deník South China Morning Post. Před Japonci totiž stojí těžká otázka, zda i přes šíření koronavirové pandemie světem pokračovat v přípravách letních olympijských her. Ty jsou naplánované na červenec a srpen.

Je jedno, jestli jde o událost kulturní, náboženskou nebo třeba právě sportovní – podobné akce přitahují davy. A proto také padly za oběť v rámci preventivních opatření proti novému typu koronaviru. Je tu ale jedna výjimka, která zatím zrušena nebyla a o které se čím dál víc mluví – olympijské hry.

Čtěte také

Čtěte také

Nedávné jednání výkonné rady Mezinárodního olympijského výboru (MOV) bylo příležitostí, kde vážné pochyby o konání olympiády mohly prosáknout na povrch. Místo toho ale předseda výboru Thomas Bach prohlásil, že slova jako „zrušení“ nebo „odložení“ z úcty k olympiádě nejde ani vyřknout.

Co víc – ukázalo se, že výbor zůstává myšlence pořádání akce v původním termínu naprosto oddaný. A to přesto, že jen o den dříve japonský ministr pro olympiádu odložení her na pozdější termín připustil. Jak ale píší hongkongské noviny, i japonská vláda si zachovává statečný postoj a scénář na přesunutí shodila ze stolu.

Není zřejmě příliš těžké pochopit, proč. Japonský premiér Šinzó Abe do her investoval obrovský finanční i politický kapitál s vidinou přívalu desítek tisíc zahraničních turistů, vybudování nové infrastruktury i posílení národní hrdosti. Kdyby přišel o olympiádu v tomto stádiu příprav, ztratí navíc tvář před volbami příští rok v říjnu.

Organizátoři olympijských her teď mají dva až tři měsíce čas na to, aby se rozhodli, co bude dál. Oddálení her ani jejich případné přemístění není moc praktické řešení. Zajistit zdraví všech účastníků je ale klíčové, jinak pořadatelé riskují, že některé země nebo jejich atleti zůstanou doma.

Pořadatelé se proto musejí teď modlit, že nákaza novým typem koronaviru bude pod kontrolou do května. Tokio se dme pýchou, že se může přidat k té malé skupině měst, která uspořádala letní olympijské hry dvakrát v historii. Možná by ale bylo dobré se ze snu dříve či později vzbudit než nechat všechno jen na náhodě, radí hongkongský list South China Morning Post.

Spustit audio

Související