Pandemie koronaviru je viditelná i z vesmíru, píše britská BBC

19. březen 2020

Co všechno najdete v zahraničním tisku?

Prázdná parkoviště, letiště s několika málo stroji u terminálů, neupravené sjezdovky, vylidněná náměstí… To vše je patrné ze satelitních snímků z různých koutů světa. Fotografie naznačují, jak velký je dopad bezpečnostních opatření, která mají zabránit šíření nemoci COVID-19, na cestování a turismus.

Britové zavírají školy

Spojené království se přijímání přísnějších opatření dlouho bránilo, nakonec ale i Británie zavře školy. Proč vláda tak dlouho otálela? Na to se ptá britský Guardian.

Čína a Itálie byly přece jasným varováním před laxním přístupem. Čínští vědci se poučili z minulosti a na rozdíl od doby, kdy propukl SARS, publikovali své poznatky v zahraničních médiích. Jejich varování bylo jasné. Proč kabinet v čele s Borisem Johnsonem tak dlouho jen přihlížel a vyčkával?

Čtěte také

Protože vědci, kteří fungují jako poradci britských ministrů, došli k závěru, že k novému typu koronaviru je třeba přistupovat jako k chřipce.

Jeden z nich, Graham Medley, nedávno v médiích vysvětlil, jak hodlá britská vláda postupovat – dovolí nemoci, aby se kontrolovaně šířila, takže velká část populace pak bude vůči onemocnění imunní. Ideální by podle Madleyho bylo nechat běžet epidemii mezi lidmi, u kterých se předpokládá mírný průběh nemoci. Jiný poradce k tomu podle Guardianu řekl, že infikovat by se mělo alespoň 60 % populace.

Teď vláda otáčí, situace ji k tomu donutila. Je to selhání a Británie ztratila drahocenný čas na přípravu, komentuje to Guardian. Systém selhal. Až se epidemie přežene, bude třeba položit řadu otázek, protože takové selhání si znovu nemůžeme dovolit. Konec konců, druhou šanci bychom taky nemuseli vůbec mít, uzavírá britský list.

Řecko-turecká krize pokračuje

Na 500 migrantů se večer pokusilo dostat přes řecko-tureckou hranici. Téma pro deník Kathimerini. Řečtí policisté použili proti běžencům slzný plyn a jejich turečtí kolegové prý udělali totéž. Před hranicemi Evropské unie čekají asi 2000 lidí. Athény mají strach z nově příchozích. Už tak denně přibude asi stovka migrantů, kteří míří na ostrovy v Egejském moři.

Kathimerini píše také o nových bezpečnostních opatřeních proti šíření koronaviru, která platí pro utečenecké tábory. Žadatelé o azyl budou smět do měst jen v malých skupinkách a ve vymezených časech. Naopak do táborů teď nesmí nikdo kromě personálu. Ten bude procházet pravidelnou kontrolou, aby se případné šíření koronaviru táborem dalo včas zastavit.

Slovensko a má novou vládu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijme v pátek demisi premiéra Petera Pellegriniho, den na to jmenuje novou vládu složenou lídrem hnutí OĽaNO Igorem Matovičem. Jak píše deník SME, ceremoniál se sice odehraje ve velkém sále prezidentského paláce, kvůli pandemii koronaviru ho ale budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření.

Čtěte také

Denník N uvažuje, jak se nový ministerský předseda může projevit. Cituje končícího premiéra Pellegriniho, který si myslí, že Matovičovi nezbyde moc času na kreativitu. Teď totiž bude muset v první řadě bojovat s pandemií a následně řešit ekonomické dopady vyplývající z utlumení ekonomiky. Podle Denníku N je Pellegriniho předpověď nejspíš správná.

Na krizi se dá nahlížet jako na příležitost, dodává Denník N, a bude záležet na novém premiérovi, jakou cestou se vydá. Pokud to bude tak, jak předvídá Pellegrini, nové vládě dramaticky ubyde času na přijímání potřebných reforem. Namísto 4 let, během kterých by je mohla prosazovat, jí zbydou v lepším případě jen tři. Nejspíš ale ještě méně.

Víc v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.