Pamatujete Schimanského? Jeho nástupce v Německu způsobil poprask

Televizní kanály na nás chrlí stovky seriálů. Jenom málokterým se podaří zanechat po sobě hlubší stopu, natož aby si uchovaly po dlouhá léta vysoký divácký zájem. K takovým stálicím na televizním nebi patří v Německu kriminální série Tatort, kterou známe i u nás pod názvem Místo činu s komisařem Schimanským.

Každé nové obsazení hlavní role policejního komisaře se u našich západních sousedů mezi televizními diváky probírá asi stejně, jako když se na filmovém plátně objeví nový James Bond. Po odvysílání nejnovějšího dílu legendární série Místo činu se v Německu odehrál hotový poprask.

Slavná znělka usazuje před televizní obrazovky milióny diváků v Německu, Rakousku a Švýcarsku už od roku 1970. A dobře ji známe i u nás. A někteří považují právě znělku za zdaleka to nejlepší, co německý krimiseriál může divákovi nabídnout.

Většina Němců by s tím určitě nesouhlasila. Místo činu neboli Tatort se tady stalo kultovním seriálem. Má své fandy, kluby i specializované stránky. A po každém novém díle se o něm hodně mluví, jako kdysi u nás třeba o Nemocnici Jaroslava Dietla.

Čtěte také

Například nedávno se Tatort pustil do boje s prostitucí. Tento díl zaujal veřejnost tak, že pak televize ARD vysílala celovečerní debatu, jak to vlastně s tím obchodem se sexem v Německu je. Teď se Místo činu dostalo na první stránky médií z jiného důvodu.

Boj s podsvětím vyhrál. A jak dopadl boj o diváky a kritiky?

V roli policejního komisaře z Hamburku se objevil nejpopulárnější německý herec současnosti – Til Schweiger. U nás, kde se německé filmy objevují jen sporadicky, moc známý není. Ale pravidelně hrává i v hollywoodských filmech, například s Angelinou Jolie ve snímku Lara Croft a také s jejím partnerem Bradem Pittem v Hanebných panchartech.

Čtěte také

Má mužnou tvář jako Radek Brzobohatý za mlada. A mužně působil i v novém díle nacpaném akčními scénami. Střelba, honičky v autech, ohnivé exploze. Til Schweiger jako komisař Nick Tschiller svůj první boj s podsvětím v Hamburku vyhrál na celé čáře.

„Tila Schweigera nemusím, není to můj šálek kávy,“ říká mi postarší muž. Podobně se k novému pojetí tradičního krimiseriálu postavila i řada televizních kritiků. A potřebu se k tomu vyjádřit měly snad všechny německé noviny a týdeníky.

Nejpopulárnější je parta z Mohuče

Všichni hodnotili, kdo z dosavadních desítek představitelů policejních komisařů byl, nebo je nejlepší. Naši diváci si určitě pamatují na komisaře Schimanského. V současné době je nejpopulárnější tým kriminalistů z Mohuče.

„Vyznačují se humorem, schopností si dělat legraci sami ze sebe,“ rozebírá příčiny jejich obliby profesor Andreas Blödern, který potvrzuje, že Místo činu je v Německu více než jenom televizní zábavou.

Stalo se fenoménem, který hned tak nevyhasne. Rázný komisař Til Schweiger teď přilákal k obrazovkám nové, mladé diváky. Jeho premiéru sledovalo v Německu 12,5 miliónu lidí.

autor: kls
Spustit audio