Památkáři zamítli umístění památníku pilotů RAF na pražském Klárově

26. květen 2014

Památník českým letcům, kteří za druhé světové války sloužili v Britském královském letectvu (RAF), v parku na pražském Klárově zřejmě stát nebude. Nesouhlasí s tím Národní památkový ústav. Bronzový pomník v podobě okřídleného lva financuje britská komunita žijící v České republice.

Britské velvyslanectví se domluvilo s Prahou 1, že socha bude stát na Klárově. Umístění ale nekonzultovali s památkáři.

„Je nevhodné kvůli tomu, že ten parčík doposud nemá žádnou architektonickou koncepci a sadové úpravy. Je zde umístěn už jeden poměrně rozsáhlý památník, který to místo dost zatěžuje,“ vysvětlil ředitel Národního památkového ústavu v Praze Ondřej Šefců.

„Hrozně mě mrzí, že jsme se nedokázali včas dohodnout, ale zase nemůžeme jenom s ohledem na politický tlak vyhovět požadavku, který považujeme za nesprávný,“ dodal.

Na Klárově už stojí pomník druhého odboje. Památkáři proto navrhují jiná místa, například pozemek ministerstva obrany u tramvajové zastávky Pražský hrad.

Památník by ale měl být slavnostně představen veřejnosti už 17. června. Odhalit ho má Nicholas Soames, vnuk britského druhoválečného premiéra Winstona Churchilla.

Britové doufají, že se vše stihne

To, že jsou památkáři proti Klárovu, zklamalo duchovního otce památníku, Brita Euana Edworthyho, který už 17 let žije v České republice. Přesto doufá, že dvoumetrovou sochu nakonec stihnou odhalit v původním termínu:

„Respektuji rozhodnutí památkového ústavu, který má zodpovědnost za ochranu tohoto krásného města. Doufáme, že se nám podaří najít řešení, abychom mohli připomenout památku statečných mužů a žen z RAF.“


Motiv lva byl vybrán proto, že je důležitým heraldickým symbolem pro Čechy i Brity. Křídla zase symbolizují letce.

Autorem sochy je britský sochař Colin Spofforth. Památník vzniká po částech metodou odlévání do ztraceného vosku v Umělecké slévárně v Horní Kalné v Podkrkonoší.

Vybudování pomníku zaplatili dárci z řad firem i soukromých osob. Celkem věnovali 100 tisíc liber, tedy přes tři miliony korun.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během léta a podzimu 1940 se do ní podle údajů Muzea RAF zapojilo 2917 pilotů, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkem působilo za druhé světové války v britském vojenském letectvu přes 2500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.

Ve slévárně v Horní Kalné vzniká pomník československým letcům RAF
autoři: mkk , krw , vok
Spustit audio