Palmy jsou naší druhou matkou, tvrdí v libyjské oáze

V severní Africe vrcholí sklizeň datlí. Sbírají se na pobřeží i v saharských oázách. Datlovníky se sem dostaly z Indie přes Mezopotámii a Blízký východ, kde s nimi začali obchodovat Féničané. A třeba v libyjské oáze Gadameš se datlovníky pěstují dodnes.

V jedné z uliček obehnaných asi 1,5 metru vysokými hliněnými zdmi roste palma. Palmové kmeny většinou bývají vertikální, tento se však nějak zvrhnul. Vybočil, protlačil se zdí a nakonec do ní vrostl.

Začíná datlová sklizeň. Některé plody jsou krásně žluté, jiné jsou černé, další narůžovělé nebo úplně bílé až průhledné. Ty jsou podle pana Abdally vůbec nejlepší.

Jen pro vlastní potřebu

Rozlišujeme čtyři základní druhy datlí. Ty nejvzácnější – a také nejdražší – mají velice tenkou slupku, takže jsou téměř průzračné. Chutnají neuvěřitelně sladce.

Každých 100 gramů těchto datlí obsahuje 63 gramů cukru a má 269 kalorií. Datle odedávna dávaly lidem energii, která je tu tolik potřebná.

Obsahují také velké množství užitečných prvků a látek: vitamín A, železo, sodík nebo kalcium. Vysoké procento cukru umožňuje jejich snadnou konzervaci. Dodnes se to ještě leckde dělá postaru – kladou se do písku, kde se nechávají sušit třeba rok.

Takové datle jsou samozřejmě velmi drahé. Zdejší obyvatelé je neprodávají, mají je pouze pro vlastní potřebu a pro své známé a přátele.

Z palmového dřeva je tu vyrobeno téměř vše

V Gadameši se kdysi pěstovaly ty nejlepší datle z celé Libye. Posléze toto odvětví začalo upadat a teprve v současnosti se probouzí k novému životu. Datlový strom je totiž velice náročný především na vodu. Necháte-li ho bez dozoru, brzy vám zplaní.

Procházím úzkými uličkami, když spatřuji dvířka vyrobená z palmového dřeva. Jiné tu k dispozici není. Vedle vody jsou datlovníky základem celého zdejšího života.

Ty nejvzácnější datle chutnají neuvěřitelně sladce

„Gadamešané nazývají palmy svou druhou matkou,“ upozorňuje pan Abdalla. „Z palmového dřeva je vyrobeno prakticky všechno. Rozemleté palmové dřevo se dokonce v případě nouze používalo jako krmivo pro koně.“

Z palmového dříví se kromě toho vyráběly i ozdobné předměty, kuchyňské nádobí, tácy, talíře a podobně. Z dlouhých palmových listů vznikaly slunečníky a paravány.

Nejen datle, ale i cibule a česnek

Stojíme v zahradě kamaráda pana Abdally a ochutnáváme další druh datlí. Tyto jsou méně sladké, všímám si.

V zahradách Gadameše se vždy pěstovaly především datlové palmy, ale také cibule, česnek, broskve a olivy. „Je tu i zbytek granátového jablka,“ ukazuje mi pan Abdalla. Utrhneme-li si ze stromy list a rozetřeme-li ho ve dlani, ucítíme nádhernou vůni citrónu.


Zvětšit mapu: libyjská oáza Gadameš

autor: mdo
Spustit audio