Padělaných dokladů přibývá, zneužívají je hlavně nelegální imigranti z Ukrajiny

30. březen 2015

Padělaných dokladů v Česku přibývá. Falešné a kradené pasy, občanské průkazy nebo rodné listy navíc stále častěji zneužívají Ukrajinci, kteří v Česku žijí nelegálně. Loni tvořili téměř polovinu všech přistižených viníků. Policie trend připisuje konfliktu na východní Ukrajině.

Kdo minulý týden vystupoval ve stanici metra Flora, mohl si všimnout nenápadného, rukou psaného inzerátu:

„Prodám občanský průkaz - vystavený na ženu, Slovenská republika. Platný do roku 2017. Cena 2000 korun.“

Na konci inzerátu bylo připojené i číslo mobilního telefonu. Když na něj Český rozhlas zkoušel volat, bylo celý den nedostupné.

Přesto je to příklad trendu, který potvrzují i policejní statistiky. Byznys s falešnými doklady je v Česku na vzestupu.

„Došlo k výraznému navýšení počtu zjištěných nelegálních imigrantů, kteří předkládají neregulérní cestovní doklad. Na prvním místě jsou jednoznačně občané Ukrajiny. Předkládají jak padělané cestovní doklady, tak identifikační průkazy,“ říká šéf analytiků cizinecké policie Vladimír Takáč.

V minulosti jeho lidé evidovali každoročně kolem osmi desítek případů, kdy objevili falešné nebo pozměněné doklady. Loni už jich bylo 114 a letošní čísla můžou být ještě vyšší.

Nejčastěji se padělají doklady Bulharů a Rumunů

Jen za první dva měsíce přistihli policisté více než tři desítky lidí s falešnými pasy nebo občanskými průkazy. Většina z nich pocházela z Ukrajiny, nejčastěji se zneužívají bulharské nebo rumunské doklady. Podle policistů totiž nejsou proti padělání dostatečně zabezpečené.

„V únoru jsme měli osm případů na letišti Václava Havla v Praze na Ruzyni, kdy nám státní příslušníci Ukrajiny předkládali rumunské doklady. Byla to celá série dokladů. Jednalo se o občanský průkaz, řidičský průkaz a cestovní pas,“ připomíná nedávný případ Hubert Lang z cizinecké policie.

Nárůst padělaných dokladů přiznává i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Právě jeho členové většinu případů vyšetřují.

„Na tomto nárůstu se jistě podílí i ukrajinský konflikt. Jako specializovaný útvar k tomuto tématu žádné další podrobnosti nemáme,“ uvádí mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Velký padělatelský gang v Česku naposledy detektivové rozbili předloni na podzim. Zadrželi tehdy sedm cizinců, kteří měli být součástí mezinárodní skupiny padělatelů dokladů.

Roste počet fiktivních sňatků

Podle Vladimíra Takáče také narůstá počet fiktivních sňatků: „Spíše je to záležitost arabských států – Tunisko, Egypt, Alžírsko. Tyto případy se samozřejmě objevují i ve vztahu k Ukrajincům.“

Česká republika také sleduje velké uprchlické vlny ve světě. „V současné době se na území Tuniska nachází zhruba jeden milion uprchlíků, kteří míří do Evropy. A jsou i další destinace včetně Ukrajiny, kde by lidé mohli ve velkém zamířit k nám s tím, že už tu mají vytvořené určité zázemí. Pro arabské státy jsme ale pořád jen tranzitní,“ dodává Takáč.

autoři: sib , eku
Spustit audio