Pacienti si na nadstandardy ve zdravotnictví zatím příliš nezvykli

24. září 2012

Českým pacientům se stále moc nechce připlácet si za nadstandard ve zdravotnictví. Vyplývá to ze šetření Radiožurnálu mezi nemocnicemi v hlavním městě i regionech.

Od ledna si mohou pacienti zaplatit lehčí sádru, lepší oční čočky nebo očkování. Udělá to ale jen asi desetina z nich. A zdravotnickým zařízením to moc peněz do rozpočtu nepřinese.

„Už jsme se jednou rozhodla místo sádry koupit ortézu. Stálo to 2,5 tisíce korun. Sádra je těžká, toto bylo o něco lepší. Kdyby to ale šlo znovu, tak bych si vybrala tu lehčí sádru,“ říká pacientka.

Třeba v pražské vinohradské nemocnici si za oční čočku připlatily pouze desítky nemocných. Potvrzuje ředitel Marek Zeman:

„U sáder je zájem minimální. Ovšem není to dané nějakou nedostupnou cenou, spíš tím, že umělé sádry jsou jen pro některé typy diagnóz a některé situace, nikoli pro celou dobu léčby. Tak tam je to asi pět procent pacientů. A co se týče vakcín, tam je zájem minimální.“

V regionech se pacientům nechce platit o moc víc. Třeba ve Fakultní nemocnici Olomouc si jich za sádru a čočky připlatilo dohromady na dvě stovky.

Podle ředitele Romana Havlíka z toho žádné peníze zdravotnické zařízení nemá:

„My účtujeme od našeho pacienta pouze rozdíl, který bychom dostali od plátců zdravotní péče za méně finančně náročnou variantu. V zásadě z toho nemáme žádný zisk.“

Přesto by podle ministra zdravotnictví mohly mezi nadstandardy přibýt příští rok další: operace šedého zákalu modernějším laserem, šetrnější probuzení z narkózy a lepší navigace při ortopedických operacích.

autoři: lej , mkp
Spustit audio