Ozvěny dne - zprávy 9. ledna 2010

9. leden 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Kalamitu kvůli sněhu vyhlásil po Zlínském kraji i okresy ve východních Čechách. Se sněhem bojuje i západní Evropa. Ve Skotsku dokonce hrozí laviny. Šéf zelených Liška nevyloučil kandidaturu Bursíka a Jacques v květnových volbách do sněmovny. Až do zítřka má hlavně v Čechách vydatně sněžit s teplotami do nuly, na Moravě ve Slezsku a postupně i ve východních Čechách ale pozor na smíšené srážky, někde mrznoucí, tam bude lehce nad nulou.

Sníh komplikuje dopravu v celé republice

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Republika je pod sněhem, problémy jsou všude, kam se podíváme. Od včerejška platí kalamitní stav ve Zlínském kraji, dnes ho vyhlásili ve třech východočeských okresech, na Královéhradecku, Rychnovsku a Náchodsku. A právě do východních Čech voláme Martina Pařízka, hezký podvečer.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dobrý podvečer. Tady stále zůstává ještě několik úseků silnic nesjízdných, odpoledne se sešel krizový štáb, silničáři mají v terénu maximum lidí a techniky hasičům pomáhají hasiči z Hlučína. Všichni se ale obávají dalšího vývoje počasí, podle meteorologů bude opět sněžit a může se také objevit ledovka. Na krizovém štábu zazněla také dvě doporučení. Prvním je výzva k tomu, aby řidiči nevyjížděli, pokud opravdu nemusí a druhé je ze strany záchranné služby a to, že v případě zdravotních komplikací, se kterými by normálně lidé zamířili na pohotovost, tak mají raději zůstat doma a zavolat si pomoc. Záchranáři jsou vybaveni speciálními vozy, které mají pohod všech čtyř kol a za pacienty přijedou. V těchto případech se mají lidé obrátit na krajskou lékařskou linku 841 155 155. Martin Pařízek, Radiožurnál, Královéhradecký kraj.

Pavel PAVLAS, redaktor:
Pavel Pavlas, střední Čechy. Dopravním problémům v našem kraji dominovala nehoda kamionu na dálnic D5 v Berouně, který tam v půl deváté ráno prorazil svodidla na dálničním mostu a jejich popadané zbytky včetně protihlukové zdi blokovaly dopravu i na železnici pod ním. Vlaky tam nejezdily 5 hodin a cestující vozily autobusy. Dálnici se podařilo zprovoznit teprve před hodinou a půl. Středočeští policisté museli ve spolupráci se hasiči řešit velké množství dopravních nehod. Všechny se ale obešly bez těžkých zranění. Hasiči pak museli odstraňovat na Benešovsku a v okrese Praha východ i několik popadaných stromů.

Daniel BURDA, redaktor:
Daniel Burda, Vysočina. Situaci tady teď komplikuje déšť, který na silnici přimrzá, všechny hlavní tahy jsou ale s opatrností sjízdné, včetně dálnice D1. I nadále v celém kraji pracuje 130 sypačů a stejný počet radlic. Přestože právě teď opravdu nesněží, práce na odklízení pokračují také ve městech. Sněhu je ale tolik, že hlavně v některých ulicích Žďáru nad Sázavou opravdu není k hnutí, protože u domů, parkovišť na některých chodnících nakladače sníh navršily až na dvoumetrové hromady.

Gabriela ADÁMKOVÁ, redaktorka:
Z Olomouckého kraje se vám hlásí Gabriela Adámková. Před pár hodinami se podařilo zprůjezdnit rychlostní silnici R46 z Olomouce ve směru na Prostějov a Brno, kterou dnes ráno na 27. kilometru zablokoval havarovaný kamion. /Nesrozumitelné/ také další dvě nehody. Kvůli haváriím se v úseku tvořily kolony a policie musela dopravu odklánět. Situace se zlepšila také na Šternbersku, kde kvůli sněhové kalamitě včera večer uvízly dva linkové autobusy a zhruba sedmdesátka cestujících musela strávit noc v Sokolovně a hostinském zařízení. Průjezdné jsou v Olomouckém kraji i všechny železniční trat, kvůli namrzlých a zavátých výhybkám však některé vlaky především na Přerovsku nabírají i více než hodinová zpoždění.

Gabriela GRMOLCOVÁ, redaktorka:
Situaci v Jihomoravském kraji sleduje Gabriela Grmolcová. Tady dělá potíže hlavně namrzající déšť a popadané stromy vlivem těžkého sněhu. Hasiči zatím vyjížděli více než 70krát. Padlé stromy například přerušily provoz regionální vlakové trati mezi Sudoměřicemi a Rohatcem na Hodonínsku, vlaky i nadále nabírají zpoždění. Část NHL v Brně se do některých míst přes den vůbec nedostala. Jinak silnice v krajích jsou většinou průjezdné, ovšem s maximální opatrností. Pouze několik úseků 3. tříd na Hodonínsku, Břeclavsku a Vyškovsku hlásí nesjízdnost.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Tak to byli naši zpravodajové.

Kvůli sněhu se propadla část střechy haly v Chrástu na Chrudimsku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Kvůli napadanému sněhu se dnes propadla část střechy průmyslové haly v obci Chrást na Chrudimsku. V budově bylo 6 zaměstnanců, všem se ale podařilo utéct a nikdo nebyl zraněn. Podrobnosti k případu dodává dispečerka Hasičského záchranného sboru Pardubice Alena Cejpová.

Alena CEJPOVÁ, dispečerka Hasičského záchranného sboru Pardubice:
Boční stěna se vychýlila pod tíhou sněhu na střeše a hasiči na místě zásahu vypnuli vodu, plyn a elektřinu. Jelikož hala hrozila zřícením, tak jsme na místo povolali statika. Majitel se statikama si už potom další práce zajišťovali sami.

Sněžit by mělo až do pondělí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Do kdy by měly přívaly sněhu pokračovat, to ví meteorolog Miloš Dvořák.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
Současná situace by měla trvat zhruba do pondělí do rána během noci a pondělí měly postupně srážky ustávat nebo slábnout spíše.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Od pondělí by podle meteorologů měly místo sněžení přijít mrazy.

Úklid chodníků

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Úklid chodníků, téma v těchto dnech více než aktuální. Nově se o ně musí starat obce a ne majitelé přilehlých nemovitostí. Některým představitelům měst a obcí se to ale nelíbí.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Myšlenka takzvaného chodníkového zákona, předloženého senátorem za ODS Jaroslavem Kuberou, byla jednoduchá přenést odpovědnost za stav chodníků z majitelů domů na obce.

Jaroslav KUBERA, senátor, předkladatel chodníkového zákona /ODS/:
Lidé, kteří uklízeli, budou uklízet vyhláška nevyhláška, zákona nezákon dál, ti kteří neuklízeli nikdy, uklízet nebudou.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Říká předkladatel Jaroslav Kubera. Novela podle Ivy Hrazdílkové z kanceláře veřejného ochránce práv ale nevyřešila všechny možnosti.

Iva HRAZDÍLKOVÁ, kancelář veřejného ochránce práv:
Může docházet i k tomu, že třeba bude chodník, u kterého nebude vůbec zřejmé, kdo je jeho vlastníkem a bude to muset určit až soud.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Kancelář veřejného ochránce lidských práv zatím občanům doporučuje sníh z chodníků uklízet a nečekat na kroky místních samospráv. Občanský zákoník totiž stanovuje obecnou preventivní povinnost předcházet škodám. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Francii sužuje sníh

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Už dost zmrzlou Evropu čeká další sněžení. Na mnoha místech má příroda navrch už teď. Sníh, mráz a silný vítr dnes paralyzovaly dopravu na mnoha místech Francie. Celý den nebylo například v provozu letiště v Toulouse. Vše sleduje zpravodaj Jan Pokorný. Jane, máš slovo.

Jan POKORNÝ, redaktor:
Dobrý večer. Tady padl dokonce i rekord v odběru plynu a to kvůli studenému počasí. Energetici předpovídají rekordní odběry elektřiny ještě pro začátek příštího týdne. Tuhá zima má pokračovat, dnes bylo hlavně v některých alpských oblastech více než 10 tisíc domácností bez elektřiny. Doprava na silnicích byla díky slabému víkendovému provozu bez mimořádných komplikací. Ty se ale nevyhnuly železnici. Vlaky nabíraly zpoždění, na 4 hodiny uvízl v závějích spoj z Le Mans do Paříže. Oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň bdělosti, platí v tuto chvíli v 29 departmánech. Meteorologové důrazně varují návštěvníky v horských středisek a Alpách a Pyrenejích před lavinovým nebezpečím. Jan Pokorný, Český rozhlas Francie.

Belgii zaskočily přívaly sněhu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ani na polských silnicích není o co stát a s přívaly sněhu bojují také v Německu, kde místy přibylo až 30 centimetrů. Největší evropské letiště ve Frankfurtu zrušilo více než 200 letů. Trpí také některé oblasti Belgie. Země, která není zvyklá na tuhé zimy, si neví rady už s pár centimetrovou sněhovou pokrývkou. Úřady raději předem varovaly občany, aby nikam necestovali, pokud opravdu nemusejí.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Bruselské letiště Zaventem od rána zrušilo 30 letů. Na silnicích je situace poměrně klidná. Lidé poslechli varování a provoz je mnohem menší a pomalejší než obvykle. Belgii chybí sypače a odklízecí technika. Letošní zásoby soli dojdou bruselskému regionu už v úterý, proto se ošetřují jen nejdůležitější silnice, zbytek se mění v nebezpečná kluziště. Oproti předchozímu týdnu se lépe připravila městská doprava, zvláštní tramvaje odstraňují led z kolejí. Podle deníku La Libre Belgique postihla tak tuhá zima Belgii naposledy před 23 lety. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Británie se potýká se sněhovými přívaly

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zásoby soli ubývají také v Británii. Bez ohledu na to ale boj o průjezdnost alespoň hlavních silničních tahů trvá. British Airways zrušily na 50 letů z Heathrow a vlaků EuroStar vyjely oproti běžnému provozu je dvě třetiny. Sníh v Británii si naopak užívají lyžaři i lidé na saních, občas se v terénu objeví dokonce spřežení severských psů. Romantické sněhová pokrývka má ale i svá úskalí, jak to řekl BBC Mark Dikens z lavinové informační služby ve Skotsku.

Mark DIKENS, lavinová informační služba ve Skotsku:
Teď se ve sněhu chodí hodně špatně, je hluboký a to co normálně ujdete za 40 minut, vám může trvat i 4 hodiny. A nebezpečí lavin je značné.

V Petrově nad Desnou se volí zastupitelstvo

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Republiková rada Strany zelených rozhodla o posílení své kandidátky do květnových sněmovních voleb, vyzvala proto krajské organizace, aby do 13. února navrhly republikové radě změny v kandidátních listinách. Šéf zelených Ondřej Liška kandidaturu Martina Bursíka a Kateřiny Jacques v květnových volbách nevyloučil. Jednání s nimi stále pokračují.

redaktorka:
O volbě mezi obyvateli Petrova nad Desnou velký zájem, v obci je asi 950 oprávněných voličů, volí se ve dvou okrscích a v každém z nich už odvolilo 40 procent lidí. Stále ale přicházejí další, čas mají až do 22. hodin, kdy se volební místnosti uzavřou. Výsledky voleb budou známy už zítra dopoledne. Vzejde z nich 11členné zastupitelstvo, které obec dovede do řádných podzimních komunálních voleb.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Omlouváme se, toto byl příspěvek o tom, že v Petrově nad Desnou si po 30 letech volá vlastní samosprávu. Obec se totiž s příchodem nového roku odtrhla do Sobotína a po 30 letech tak začne fungovat samostatně.

Togo chce odstoupit z fotbalového mistrovství Afriky v Angole

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Togo vážně přemýšlí o odstoupení z fotbalového mistrovství Afriky v Angole. Hráči jsou otřeseni útokem, jehož cíle se včera stal jejich týmový autobus. K zastřelenému řidiči dnes přibyly další 2 oběti, asistent trenéra a mluvčí týmu. K útoku na fotbalisty se přihlásila separatistická skupina Flek bojující za osamostatnění angolské části Cabinda, kde k napadení došlo. Jak to v tu chvíli vypadalo, přiblížil CNN fotbalový útočník Thomas Dossevi.

Thomas DOSSEVI, fotbalový útočník:
Napadli nás z obou stran hned, jak jsme překročili hranici do Angoly. Auta policejního doprovodu byla před autobusem i za ním, schovali jsme se pod sedadly. Celý útok tak trval 10, 15 minut.

Výstava fotografií Pes přítel člověka

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pes přítel člověka. Tak se jmenuje výstava fotografií, která začala v pražské Galerii Louvre na Národní třídě. Představuje práce fotografa Antonína Malého, který se psím portrétům věnuje dlouhodobě snímky tvoří kalendář pro občanské sdružení Mathilda. Výtěžek z jeho prodeje poputuje na pomoc nevidomým a zrakově postiženým. Říká Luboš Krapka ze sdružení Mathilda.

Luboš KRAPKA, občanské sdružení Mathilda:
Kde vyfocení významné osobnosti České republiky s vodícíma pejskama, se svýma pejskama. Je v České republice mnoho sdružení, které pomáhají nevidomým, ale vždycky se najde projekt, který nepasuje k nikomu a takový projekty, které prostě nikomu moc nespadají do jeho rámce, tak my bychom chtěli podpořit.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu