Ozvěny dne - zprávy 20. února 2010

20. únor 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ideová konference ODS v Brně skončila. Představila cesty k oddlužení Česka a nesla se ve znamení kritiky levice. Hřebejkova Kawasakiho růže zabodovala na filmovém Berlinale hned u dvou porot. Na Ukrajině končí tahanice kvůli údajným podvodům během nedávných prezidentských voleb. A počasí zítřek bude polojasný až oblačný, místy sněhové přeháňky a teploty do 5 stupňů.

Ideová konference ODS v Brně

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Udržet na uzdě veřejné finance a zastavit růst státního dluhu, to jsou jedny z hlavních priorit občanských demokratů v příštích 10 letech. Své plány strana představila na konferenci v Brně. ODS chce také prosazovat elektronické zdravotnictví, snížení počtu ministerstev a v roce 2015 by potom mohlo Česko podle ní přijmout euro. Vše v Brně sledovala i redaktorka Veronika Malá. Máš slovo.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Hezký podvečer z Brna. Ano, v tuto chvíli už je konference ODS u konce, dokonce ji občanští demokraté skončili o hodinu dříve oproti původnímu plánu. Mluvilo se o řadě oblastí. Dominantní byly ale rozhodně veřejné finance a státní dluh.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/:
Už dnes je dluh tak vysoký, že kdyby se nezvyšoval, tak pouze na úrocích zaplatíme za 15 let další bilion, tedy celou jeho současnou výši.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl předseda ODS Mirek Topolánek. O programu už se mluvilo dříve v regionech, i proto dnes už se o Vizi nediskutovalo. Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová by nicméně přivítala, kdyby se už začalo mluvit hlavně o předvolebním programu.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já už bych teď všechny síly soustředila na diskusi k programu pro tyto volby. Je báječné mít něco vyfutrovaného na 10 let dopředu, ale jestli má ODS něco zapotřebí, tak vymyslet velmi dobrý, solidní, akceschopný program.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podle místopředsedy ODS Petra Nečase měl ale rozhodně dnešek smysl, a to i proto, že dokument Vize 2020 poslouží jako podklad právě pro volební program. A o něm se ještě podle něj bude mluvit dost.

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/:
Určitě volební program budeme intenzivně diskutovat, určitě k němu bude vnitrostranická diskuse.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podle předsedy Mirka Topolánka ODS představí předvolební program v polovině dubna. Veronika Malá, Radiožurnál.

Mirek Topolánek kritizoval levici za populistickou předvolební politiku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Předseda ODS Mirek Topolánek ve svém projevu dnes v Brně kritizoval hlavně levici za, jak řekl, populistickou předvolební politiku. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach to ale odmítá.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že můžeme porovnávat, po vládě Topolánka, Kalouska, Nečase tady zůstalo skoro 500 miliard dluhu a částečně díky krizi, ale z velké části díky nezodpovědnému přístupu k snižování daní a k snižování pojistného.

Hřebejkův film Kawasakiho růže získal na Berlinale dvě ceny nezávislých porot

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Film Jana Hřebejka Kawasakiho růže si z festivalu Berlinale odveze hned dvě ceny nezávislých porot. Snímek promítaný ve druhé nejvýznamnější sekci festivalu Panorama se nejvíc líbil ekumenické porotě. Film oslovil také jury Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu.

Jiří HOŠEK, redaktor, Berlín:
Ředitel sekce Panorama Wieland Speck už před začátkem přehlídky Českému rozhlasu potvrdil, že Hřebejkův snímek měl parametry, aby se objevil v hlavní soutěžní kategorii Berlinale. I promítání v Panoramě by ale budoucnosti filmu mělo pomoct. "Ukazujeme ty filmy, o kterých jsme přesvědčení, že by měly v příštím roce proniknout do evropských kin, ale vlastně i mimo starý kontinent," uvádí Wieland Speck. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Režisér Jan Hřebejk má z cen velkou radost a je v euforii.

Jan HŘEBEJK, režisér:
My jsme měli obrovskou radost už, když jsme otvírali oficiálně sekci Panorama, ale ta sekce je nesoutěžní a v rámci té sekce můžete získat dvě ceny nezávislých, tedy nestatutárních porot a tyto ceny jsme získali, tak pochopitelně já jsem v euforii, už tím, že ten film tu Panoramu zahajoval, tudíž běžel na začátku, o těch cenách se rozhoduje až na konci, takže ten dojem, který na ty dvě nezávislé poroty ten film udělal, jim vydržel celý Berlinale, tak já ..., pro mě je to ohromný.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Český zástupce si naposledy ocenění z berlínského filmového festivalu přivezl před třemi roky, kdy si cenu Mezinárodní federace filmových kritiků připsal snímek Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Jednání na poslední chvíli má odvrátit stávku pilotů Lufthansy

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Německý odborový svaz pilotů nabídl letecké společnosti Lufthansa nová jednání k odvrácení stávky. Včerejší vyjednávání totiž zkrachovalo. Odbory požadují zvýšení mezd skoro o 6,5 procenta a zachování všech současných pracovních míst pro piloty. Ti se obávají, že Lufthansa bude jejich posty přesouvat na nedávno koupené dceřiné firmy, kde však budou vydělávat výrazně méně. Kvůli pondělní stávce se čekají dlouhá zpoždění a rušení letů po celém Německu a v Evropě.

Ukrajina: Tymošenková nečekaně stáhla žalobu proti podvodům během voleb

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na Ukrajině dnes definitivně skončilo zpochybňování výsledků nedávných prezidentských voleb. Neúspěšná kandidátka Julija Tymošenková totiž nečekaně stáhla svoji žalobu proti zmanipulování voleb a soud jí vyhověl.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Julija Tymošenková stáhla svou žalobu proti výsledkům hlasování, kterou podala u Nejvyššího správního soudu. Porážku ve volbách ale pořád neuznala. Tvrdí, že její důkazy o podvodech soudci nebrali v potaz, nevyslechli také svědky údajného falšování. Tymošenková tvrdí, že rozhodování správního soudu bylo politicky motivované, proto nemělo cenu pokračovat v projednávání její žaloby. Definitivně tak padla poslední možnost zpochybnit výsledky voleb. Jejich vyvrcholením tak bude čtvrteční inaugurace nového ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Tomu dnes vůbec poprvé od voleb pogratuloval k legitimnímu zvolení někdejší symbol oranžové revoluce, odstupující prezident Viktor Juščenko. Petr Vavrouška, Český rozhlas.

Baradej se triumfálně vrátil do Egypta jako možný budoucí prezident

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Muhammad Baradej, který donedávna vedl Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, se po letech v cizině triumfálně vrátil do Egypta. Na káhirském letišti ho vítala tisícovka lidí, stovkám dalších v tom úřady zabránily. Baradej nevylučuje prezidentskou kandidaturu v příštím roce. V nejlidnatější arabské zemi se tak stává velmi vážnou hrozbou pro režim dosavadního prezidenta Husního Mubaraka.

Břetislav TUREČEK, redaktor, Blízký východ:
Do Baradeje vkládají naděje opoziční hnutí, která chtějí s monopolem Mubarakova tábora skoncovat. Baradej se stal zdrojem pýchy milionů Egypťanů, kteří sledovali jeho dvanáctileté počínání v čele mezinárodního jaderného dozoru. Co se Egypta týká, volá Baradej po změně poměrů a větší svobodě obyvatel. Svou prezidentskou kandidaturu ale prozatím podmiňuje změnami některých důležitých politických zákonů. Dosavadní prezident Husní Mubarak je v čele státu už tři desetiletí. Většina komentátorů předpovídá, že když nebude příští rok kandidovat znovu, pokusí se udržet vliv své mocenské skupiny tím, že prezidentský úřad předá svému synovi Gamálovi. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Zástupci Dělnické strany chtějí kandidovat do sněmovny

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zástupci Dělnické strany, kterou v tomto týdnu rozpustil Nejvyšší správní soud, chtějí v nadcházejících volbách kandidovat do sněmovny. Přidají se k názorově blízké Dělnické straně sociální spravedlnosti. Do ní by se měla přesunout i členská základna. Bývalý ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer nevěří, že by strana oslovila tolik voličů, aby měla politický vliv.

Ivan LANGER, místopředseda strany, bývalý ministr vnitra /ODS/:
Ukazuje se, že jedno soudní rozhodnutí, třebaže je vítané, nic nevyřeší, lidé tady zůstávají a řešení boje proti extremismu je někde jinde než v zakazování politických stran, je to vzdělávání, vzdělávání, vzdělávání v oblasti rodin a škol, tak aby lidé byli co nejvíce odolní vůči rádoby jednoduchým řešením, které extremisté předkládají.

Na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji chce Česko spolupracovat s Polskem

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji chce Česko spolupracovat s Polskem. Moravskoslezský kraj podporuje snahu ministra životního prostředí Jana Dusíka, aby i Poláci měli mít podobný systém ochrany ovzduší jako Česko. To bude jednat se sousedy také o imisních limitech nebo regulačních řádech pro podniky. Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas je přesvědčený, že bez mezinárodní spolupráce se boj o kvalitu ovzduší vyhrát nedá.

Jaroslav PALAS, hejtman Moravskoslezského kraje /ČSSD/:
My se Slezským vojvodstvím máme velmi dobrý vztah, nejenom se Slezským, ale také s Opolským, takže i moje úloha v tom bude neustále zdůrazňovat to, aby i na polské straně se dodržovaly limity a aby projekty tohoto typu byly realizovány i u nich.

Střekovská kamera

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Druhým dnem pokračuje Střekovská kamera, tedy soutěžní přehlídka amatérských filmů. Letošní už třiačtyřicátý ročník se chlubí rekordní účastí. Soutěží 9 desítek filmů. Projekce některých z nich běží dnes po celý den v Národním domě v Ústí nad Labem a o jaké filmy jde, to vám prozradí ředitel festivalu Petr Špás.

Petr ŠPÁS, ředitel festivalu:
Dokumentární filmy převažují, ale je tam i několik filmů hraných a sledujeme nárůst filmů animovaných, a to hlavně díky počítačové technice. I když je tam i klasická animace loutek.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu