Ozvěny dne 9. srpna 2006

9. srpen 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Dočasný šéf Poslanecké sněmovny z řad ČSSD

Relací vás provede a dobrý den přeje ze studia Ondřej Kapic. Prezident Václav Klaus navrhl představitelům pěti parlamentních stran, aby jejich poslanci zvolili dočasného předsedu sněmovny z řad ČSSD. Jak dále zaznamenala zpravodajka Radiožurnálu Milada Richterová, prezident zároveň zdůraznil, že jeho dnešní schůzka rozhodně nemá zablokovat souběžná jednání politiků.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Je pokusem udělat jistý malý krok, který by byl zprůchodněním dnešní patové situace.

Milada RICHTEROVÁ:
Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka prezident při dnešním jednání na Hradě poprvé nevyloučil, že v určité fázi může pověřit sestavením vlády i jeho. Ten prý je ale připraven přistoupit i na kompromis a podpořit menšinovou vládu ODS, v níž by bylo několik nestranických odborníků. Na této dohodě pak podle Paroubka záleží i otázka dočasného mandátu šéfa sněmovny za ČSSD.

Jiří PAROUBEK, premiér, předseda strany ČSSD:
Pokud získá důvěru Poslanecké sněmovny, tak řekněme, že i ta funkce toho předsedy Poslanecké sněmovny může být definitivní.

Milada RICHTEROVÁ:
Předseda ODS Mirek Topolánek zatím na časově omezeném mandátu pro sociálního demokrata v čele dolní komory trvá.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS:
Volba předsedy Poslanecké sněmovny s časově omezeným mandátem by znamenala samozřejmě ukončení ustavující schůze, demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenování Mirka Topolánka.

Milada RICHTEROVÁ:
S doporučením prezidenta Klause, aby se politici pokusili zatím alespoň ustavit vedení a orgány sněmovny bez dohody o vládě, souhlasí i křesťanští demokraté. Potvrzuje to jejich šéf Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, předseda KDUČSL:
Kdyby to byl prozatímní kandidát, který by garantoval, že nebude zasahovat žádným způsobem do složení příští vlády, to je varianta, kterou jsme připraveni podpořit.

Milada RICHTEROVÁ:
Po společném jednání lídrů pěti sněmovních stran s prezidentem má prý více jasno předseda Strany zelených Martin Bursík.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Upevnilo mě to v tom, že v té situaci ten odhad mám správný a že ten vývoj, tak jak ho odhaduji, že skutečně tím směrem půjde.

Milada RICHTEROVÁ:
Jasno mají v klíčových otázkách vedoucích postů v nové sněmovně a vládě komunisté. Podle jejich šéfa Vojtěcha Filipa podpoří dočasným šéfem dolní komory sociálního demokrata a premiérem vítěze voleb.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Protože pan prezident potvrdil, že bude nominovat Mirka Topolánka na předsedu vlády, tak by bylo vhodné, aby sociální demokracie kandidovala svého kandidáta na post předsedy sněmovny.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Před další páteční schůzkou s prezidentem Klausem budou lídři sněmovních stran ještě konzultovat situaci i ve svých stranických orgánech.

Novela ústavy o předčasných volbách

Senátoři drtivou většinou hlasů schválili novelu ústavu, která by mohla v případě souhlasu prezidenta republiky a Poslanecké sněmovny, umožnit rychlé rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasným voleb. Předlohu musí ale ještě minimálně sto dvaceti hlasy schválit i dolní komora. Předloha by měla v případě, že vláda podá demisi, umožnit prezidentovi republiky, aby se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců dolní komoru rozpustil a vyhlásil předčasné volby. Ústava přitom s několika možnostmi, jak předčasné volby vyhlásit počítá. Senátní návrh by ale byl cestou nejrychlejší.

Přepadení vozu bezpečnostní služby

Pět ozbrojených maskovaných lupičů v policejních kombinézách přepadlo dnes ráno mezi Slavkovem a Rousínovem vůz bezpečnostní služby. Osádku přinutili vydat hotovost. Podle neoficiálních informací se zmocnili asi osmdesáti milionů korun. Pachatelé jsou ozbrojení a mohou být i nebezpeční. Případ sleduje redaktorka Gabriela Grmolcová.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
K přepadení došlo mezi půl osmou a osmou hodinou ranní na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem. Muži přijeli na místo osobním autem stříbrné barvy značky Mazda 626, upřesňuje mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková.

Jana ŠÍPKOVÁ, mluvčí jihomoravské policie:
Z tohoto vozidla vystoupilo čtyři až pět maskovaných osob oblečených do černých uniforem s nápisy policie. Pod pohrůžkou střelné zbraně se jim podařilo odcizit částku v řádech desítek milionů korun. Na místě se nacházelo též terénní vozilo tovární značky Ford bílé barvy, jehož registrační značku se dosud nepodařilo zjistit.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Policie ocení jakékoliv informace, které by se dnešního přepadení mohly týkat.

Jana ŠÍPKOVÁ, mluvčí jihomoravské policie:
Žádáme proto všechny občany, kteří v inkriminované době projížděli uvedenou trasou, zda by kontaktovali policii na tísňové lince 158.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Výšku ukradené částky, což je údajně přibližně osmdesát milionů korun, předčila v historii naší země už jen loupež, která se stala v Praze před čtyřmi lety. Tehdy lupiči podobným způsobem ukradli sto padesát tři milionů. Dodnes je policie nedostihla.

Ondřej KAPIC, moderátor:
O detaily slavkovského přepadení se zajímají i policisté, kteří mají na starost právě pražskou loupež století. Není vyloučeno, že obě spáchala stejná skupina pachatelů.

Klidnější povodňová situace

Povodňová situace v Česku se zklidňuje, ale na některých místech byla i dnes složitá. Hrozila stoupající hladina Labe v severních a středních Čechách. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity stále platí na řekách Novohradce a Chrudimce na Pardubicku. Obyvatelé Vrchlabí na Trutnovsku už odstraňují nejvážnější následky povodně. Jak ale dodává redaktorka Eliška Pilařová, obnovit dodávku pitné vody pro celé město se zatím nedaří.

Eliška PILAŘOVÁ:
Od včerejšího večera bojovali vrchlabští s ještě vzedmutou hladinou Labe, aby pod úpravnou v Herlíkovicích alespoň provizorně opravili zhruba v padesátimetrovém úseku strženého břehu přervaný vodovodní přivaděč. Jak potvrdil starosta Jan Sobotka, plastový náhradní odtok se osadit podařilo, s dodávkou pitné vody pro Vrchlabí jsou ale nadále problémy.

Jan SOBOTKA, starosta Vrchlabí:
To potrubí má nižší kapacitu a v současné chvíli nestačíme dopouštět vodojemy a protože spotřeba vody ve městě je vyšší, než kolik dokážeme protlačit tímhle provizorním potrubím, tak je to stále na hraně a nejsme schopni navrátit zásobování pitnou vodou do některých částí města. Určitě lepší situace bude ráno, kdy se přes noc trošku doplní vodojem a budeme mít určitou rezervu.

Ondřej KAPIC, moderátor:
I když v nejbližších hodinách by už výrazně pršet nemělo, meteorologové očekávají od pátku další vydatný déšť.

Koruna trhá rekordy

Koruna znovu trhá rekordy. Dopoledne překonala úroveň historického maxima, když se obchodovala za dvacet osm korun a devět haléřů za euro. Haléř od rekordu byla česká měna také vůči dolaru.

Znehodnocená úroda obilí

Prudké výkyvy letošního počasí, kdy vydatné deště vystřídaly tropické teploty, znehodnotily velkou část úrody obilí. Špatná úroda zřejmě zvýší i ceny. Agrární komora chce požádat vládu o kompenzace.

Vyšší palivový příplatek

Kvůli drahé ropě zvednou České aerolinie od půlky srpna palivový příplatek. Na evropských linkách o dva dolary a na dálkových spojích o sedm dolarů. Růst poplatků tento týden oznámily i Air France a KLM.

Rozšíření pozemní operace v Libanonu

Izraelská vláda schválila rozšíření pozemní operace v Libanonu. Jejím cílem je zničení základen Hizballáhu a jeho vytlačení z jižního Libanonu. Podrobnosti má náš zvláštní zpravodaj v severoizraelské Haifě Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Šestikilometrové bezpečnostní pásmo nestačí. Rakety Hizballáhu jsou stále schopné zasáhnout cíle v severním Izraeli. Jen za dnešek jich explodovalo zhruba sto šedesát, to znamená stejně jako v prvních dnech konfliktu. Izraelské jednotky proto chtějí Hizballáh vytlačit až za řeku Lítání, asi třicet kilometrů od izraelské hranice. Rozšíření operace, která má trvat nejméně třicet dní, schválil bezpečnostní kabinet. Devět ministrů se vyslovilo pro a tři členové vlády, mezi nimi vicepremiér Šimon Peres se hlasování zdrželi. Podle jejich názorů ještě nebyly vyčerpány všechny diplomatické možnosti ukončení konfliktu. Váhal také premiér Ehud Olmert. Ten se domnívá, že rozšíření operace bude stát příliš mnoho životů vojáků i civilistů.

Británie čelí bezpečnostní hrozbě

Británie čelí nejdéle trvající bezpečnostní hrozbě od druhé světové války. Prohlásil to britský ministr vnitra John Reid v projevu o terorismu. Další útoky teroristů na Británii jsou podle Reida vysoce pravděpodobné a zabránit se jim dá jen za pomoci veřejnosti. Pokračuje náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Ministr vnitra v projevu v Londýně argumentoval, že policie a ostatní bezpečnostní síly si nemohou být jisti zastavením útoků, ačkoli se o to všemožně snaží. Podle Johna Reida je nutné, aby bdělost udržovali lidé ve všech komunitách. Britové musí být podle něho ochotni na krátkou dobu přistoupit na úpravy svých svobod, máli se teroristům znemožnit jejich zneužívání. Jak zaznamenává zpravodaj BBC, Reidův projev přichází v týdnu, kdy odvolací soud rozhodl, že opatření omezující pohyb šesti osob podezřelých z terorismu, jsou porušením jejich lidských práv.

Mezi Maďarskem a Slovenskem to jiskří

Mezi Maďarskem a Slovenskem to jiskří. Důvodem je videonahrávka na Internetu, která urážela Maďary a dnešní incident, kdy neznámí pachatelé postříkali červenou barvou slovenskou ambasádu v Budapešti. Premiér Robert Fico vyzývá ke vstřícnosti. Vláda podle něj nemusí reagovat na každý incident. Další informace doplňuje zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Jako první zareagovala na hanlivou videonahrávku maďarská strana, která oficiálně požádala slovenské úřady o bližší informace z vyšetřování. Zřejmě tak učinila pod tlakem maďarských médií. Slovenské ministerstvo zahraničí se nad tímto požadavkem pozastavilo, podle úřadu by se takový případ neměl povyšovat na mezivládní úroveň. Olej do ohně přilil neznámý pachatel, který postříkal několikametrovým nápisem slovenskou ambasádu v Budapešti. Od té chvíle ale obě strany vydávají opatrná prohlášení a vyzývají k dobrým vzájemným vztahům. Incidentu využila zatím pouze Slovenská národní strana, která okamžitě obvinila maďarskou vládu z protislovenské hysterie.

Policisté budou dohlížet na fotbalové utkání

Více než dvě stě policistů bude dohlížet na utkání třetího předkola fotbalové Ligy mistrů Slovan Liberec Spartak Moskva. Utkání začíná krátce po osmé hodině na libereckém stadionu U Nisy. Vedoucí tým ruské ligové tabulky Spartak Moskva přijely povzbudit stovky fanoušků. Liberecká policie nic nepodcenila a povolala posily z Ústí nad Labem a Děčína, včetně severočeské zásahové jednotky. Říká liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Vlasta SUCHÁNKOVÁ, liberecká policejní mluvčí:
Spolupracujeme s velvyslanectvím a víme, že ne všichni fanoušci se chovají standardně a sportovně, takže i proto jsme toto utkání vyhodnotili jako vysoce rizikové. Samozřejmě budeme dělat všechno proto, abychom zajistili klid a veřejný pořádek, a to jak ve městě Liberci, tak na stadionu, tak se budeme snažit, aby byl klid i po skončení utkání.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Už od půl osmé hraje své utkání v Istanbulu z Galatasarayem další náš zástupce v předkole Ligy mistrů Mladá Boleslav. Druhé poločasy obou utkání uslyšíte na Radiožurnálu v přímém přenosu.

Plánované přejmenování stovek pošt

Plánované přejmenování stovek pošt zatím není definitivní. Pošta se proti rozhodnutí telekomunikačního úřadu, který o změny jmen poboček usiluje, odvolala. Úřad chce, aby nová pojmenování platila od 1. září a odvolání pošty prověřuje. Další informace zjišťovala redaktorka Štěpánka Martanová.

Štěpánka MARTANOVÁ:
Pošta se proti rozhodnutí telekomunikačního úřadu odvolala. Rozhodnout o dalším postupu má předseda úřadu Pavel Dvořák v těchto dnech. Zatím se tak ale nestalo.

Pavel DVOŘÁK, předseda Českého telekomunikačního úřadu:
Já bych to rád učinil před svým odjezdem na dovolenou tak, aby jak Česká pošta, tak úřad měly dost času na případnou implementaci od 1. září.

Štěpánka MARTANOVÁ:
Pošta o přejmenování poboček nestojí hlavně z finančních a provozních důvodů. Úprava počítačového programu, razítek nebo tiskopisů má vyjít až na devět milionů korun. Zatím za ni pošta zaplatila necelý milion. Mluvčí společnosti Dita Václavíková dále dodává.

Dite VÁCLAVÍKOVÁ, mluvčí České pošty:
My jsme se proti rozhodnutí odvolali nejenom proto, že nás to bude stát navíc náklady, ale samozřejmě také proto, protože to jde proti vůli našich samotných zákazníků.

Štěpánka MARTANOVÁ:
Lidem ale více než změny názvů pošt vadí některé služby.

osoba:
Když vám přijde nějaký balík, tak si pro něj musíte jít. Oni vám to nedovezou, ta pošta.

osoba:
Dlouhé čekací fronty, ta kvalita služeb a jejich přístup k zákazníkům někdy.

osoba:
Když je doporučený dopis nebo něco, někde vám dají jenom oznámení a musíte na poštu.

Štěpánka MARTANOVÁ:
A jak dopadne odvolání České pošty by mělo být jasné ještě tento týden.

Nový film Garfield 2

Zfilmované příběhy oblíbeného kresleného kocoura Garfielda se znovu objevují na stříbrném plátně. Zítra jejich premiéru uvádějí také česká kina. Detaily o filmu Garfield 2 od redaktorky Michaely Veteškové.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Režisér Tim Hill amerického kocoura nechal pobývat na šlechtickém sídle staré Anglie. Mimo to mu do šlechtického zámku nastrčil urozeného dvojníka a o zápletku je postaráno. Děj filmu se točí kolem výměny kocourů. V českém znění amerického plebejce dabuje herec Vladimír Čech. Britskou angličtinu urozeného Garfieldova dvojníka přemluvil herec Ota Jirák. Postavu Garfielda vymyslel Jim Davis jako komiksovou figuru. Teď se podílel i na scénáři k filmu. Poprvé se zrzavý kocour v novinách objevil skoro před třiceti lety. Nejprve účinkoval v krátkých animovaných seriál a celovečerního filmu se dočkal předloni.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu