Ozvěny dne 9. 1. 2002

9. leden 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Vláda zrušila tender na privatizaci české elektroenergetiky

Vláda zrušila tender na privatizaci české elektroenergetiky. Oznámil to premiér Miloš Zeman s tím, že ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu mají do konce února předložit návrh dalšího postupu privatizace ČEZ. Zrušení tenderu odborníci očekávali. Podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka je toto rozhodnutí správné.

David Marek: Vzhledem k tomu, že nebyly zcela naplněny podmínky, které požadovala vláda, a myslím si, že by nebylo správné přijmout některou nabídku přesto, že nesplnila požadavky vlády, byli by tím v podstatě znevýhodněni ostatní účastníci soutěže. Uvidíme na konci února, jaké nové podmínky nastaví vláda. Je evidentní, že za současných podmínek je možnost privatizace ČEZ obtížná.

Očekáváme, že se v průběhu této relace s dalšími informacemi přihlásí náš vládní zpravodaj Aleš Heřmánek.

Nezaměstnanost v ČR na konci loňského roku vzrostla

Bez práce je opět více lidí. Na konci loňského roku jich bylo téměř 462 tisíce. Míra registrované nezaměstnanosti se tak k 31. prosinci roku 2001 zvýšila z listopadových 8,5 na 8,9 %. O další podrobnosti se zajímal Michal Fila.

Nejpostiženější byly tradičně regiony na severu Čech a Moravy. Jak upřesnil ředitel odboru trhu práce na ministerstvu práce a sociálních věcí Tomáš Špiroh, existují oblasti, kde míra nezaměstnanosti přesáhla až 20 %.

Tomáš Špiroh: Nejvyšší nezaměstnanost vykazuje okres Most, který má více než 21 % nezaměstnanosti, vzápětí za ním Karviná s 18 % a následují další okresy severu Čech a severu Moravy.

Vzhledem k restrukturalizaci hutního průmyslu by nezaměstnanost v těchto regionech mohla růst také letos.

Tomáš Špiroh: Nicméně snahou je vytvořit nástroje, aby se i tento nepříznivý vliv podařilo zvládnout, vytváříme tady určité aktivizační doprovodné programy, které by mohly pomoct i těm uvolňovaným z hutních podniků rychleji na trh práce a které by pomohly vytvořit nové pracovní příležitosti pro ně.

Dodává Tomáš Špiroh z ministerstva práce a sociálních věcí a letošní průměrnou míru nezaměstnanosti odhaduje na 8,3 %.

Výrazné propouštění čeká v dohledné době Kladenské doly

Výrazné propouštění čeká v dohledné době Kladenské doly. Po dnešní schůzce managementu Českomoravských dolů, odborářů a pracovníků tamního úřadu práce to připustilo vedení odborového sdružení. Jak dodává spolupracovník Radiožurnálu Ladislav Pavlík, k urychlenému uzavření dolů přispělo i rozhodnutí Českého báňského úřadu o převedení zařízení do vyšší bezpečnostní kategorie.

Až dosud byly Kladenské doly označované jako neplynující. Po listopadovém výbuchu metanu však báňský úřad rozhodl o jejich převodu do první kategorie s podstatně vyššími finančními nároky na zajištění bezpečné těžby. Ty spolu se stále menšími nálezy uhlí v kladenském podzemí a hrozící milionovou pokutou za nedodržení bezpečnostních předpisů zřejmě povedou k rychlejšímu uzavření Dolu Schoeller. Zde je nyní zaměstnáno na tisíc horníků. Už v příštím týdnu se přitom odboráři s vedením podniku chtějí dohodnout na útlumu dolu. První desítky horníků by tak mohly přijít o práci už v polovině letošního roku.

Tři lidské životy si včera vyžádal rozsáhlý požár v centru Brna

Tři lidské životy, mnohamilionové škody a dopravní komplikace si vyžádal rozsáhlý požár kasina v centru Brna. Noční boj jedenácti profesionálních i dobrovolnických hasičských jednotek s plameny trval přes devět hodin. Obětí se stal jeden ze zaměstnanců herny a dva zasahující hasiči. Oheň také zřejmě narušil statiku budovy naproti hlavnímu vlakovému nádraží. Příčinou požáru byla pravděpodobně vadná elektroinstalace. Experti ale budou ještě dále zkoumat, která z vytipovaných částí elektrorozvodu skutečně selhala. Další informace má Ivan Holas.

Úmyslné založení požáru vyloučili kriminalisté a hasiči už v ranních hodinách. Po důkladném prozkoumání prvního patra, kde požár vznikl, pak experti označili za nejpravděpodobnější dvě možné příčiny, uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Hajt.

Jaroslav Hajt: Jedna souvisí s elektroinstalací ve stropní části objektu, přehřívání podhledů v osvětlení objektu, druhá vychází z toho, že mohlo dojít k přetížení elektrické sítě v souvislosti s používáním přímotopů.

Experti budou zřejmě také zjišťovat, proč měl požár tak ničivé následky. Podle očitých svědků totiž zvenčí nevypadal příliš nebezpečně. K rychlému šíření ohně přitom mohly přispět právě falešné stropy, které jsou z požárního hlediska vždy velkým rizikem.

Jaroslav Hajt: Tam se dá zatím konstatovat jenom to, že náhle prudce vzplanul celý objekt a oheň se rozšířil velice rychle, takřka na celou plochu toho podlaží.

Ještě v odpoledních hodinách nevydal znalec jednoznačné stanovisko, zda požár vážněji narušil statiku šestipatrové budovy. Ta stojí nad nejfrekventovanějším brněnským podchodem a v bezprostřední blízkosti důležitého přestupního uzlu městské hromadné dopravy. Tramvajová doprava byla sice kolem čtvrté hodiny postupně obnovována, podchod ale zřejmě zůstane uzavřen nejméně do pátku.

Rakouští sudetští Němci žádají dvojjazyčné označení některých obcí v ČR a SR

Rakouští sudetští Němci žádají dvojjazyčné označení českých a slovenských obcí, odkud byli na sklonku čtyřicátých let vysídleni. Od rakouské vlády zároveň očekávají jmenování vládního pověřence, který by prosazoval jejich zájmy ve vztahu k České a Slovenské republice. Slovo má vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Pokud jde o dvojjazyčné označení obcí v němčině a češtině nebo němčině a slovenštině, nechalo se Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku inspirovat vnitropolitickou událostí číslo jedna. Rakouský Ústavní soud totiž rozhodl o tom, že v Korutanech mají být obce, v nichž žije více než desetina Slovinců, označeny také v jejich mateřštině, což hejtman Jörg Haider zásadně odmítá. Podle předsedy sudetských Němců Zeisela se podíl menšiny žijící v obcích hodnotí za dobu několika desetiletí, z toho důvodu vyvozuje nárok na dvojjazyčné názvy v Sudetech, kde až do roku 1945 a 1946 bydleli Němci.

Čeští vojáci budou od začátku března působit v Kuvajtu

Čeští vojáci budou od začátku března v rámci protiteroristického boje působit v Kuvajtu. S nasazením našich výsadkářů v rámci mírových sil v Afghánistánu se prozatím nepočítá. Do Kuvajtu má odcestovat na 350 mužů, a to především z liberecké 9. roty chemické ochrany, kteří se tam zúčastní cvičení s německými a americkými vojáky. Velení začne s průzkumem oblasti už v polovině ledna, během února je bude následovat předsunutá část jednotky. Jaké úkoly na naše vojáky v Kuvajtu čekají, Radiožurnálu řekl náměstek ministra obrany Štefan File.

Štefan File, náměstek ministra obrany: Její hlavní účel je ochrana jiných jednotek, v tomto případě amerického velení. V té další fázi ale se nevylučuje, že v případě, že by mělo dojít k nějaké ekologické havárii, k použití zbraní hromadného ničení v prostoru působnosti operace Trvalá svoboda, tak že by tam naši vojáci mohli být také nasazeni.

Afghánské vojenské jednotky musí do tří dnů opustit Kábul

Afghánské vojenské jednotky musí do tří dnů opustit Kábul a umožnit mezinárodním mírovým silám a afghánské policii převzít dohled nad bezpečností ve městě. Jak informuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková, původně měl být Kábul demilitarizován 22. prosince, kdy se moci ujala nová prozatímní vláda.

Nyní ministerstvo obrany Afghánistánu slibuje, že veškerou vojenskou techniku a vojáky stáhne na základny kolem Kábulu. Každý den do afghánského hlavního města přijíždějí další příslušníci mezinárodních mírových sborů a podle dohody o jejich rozmístění by už teď neměl být v Kábulu kromě příslušníků policie žádný ozbrojenec, tím spíše tank. V Afghánistánu však existuje velké množství nejrůznějších pololegálních ozbrojených skupin, které se nikomu nepodřizují, a těžkou vojenskou techniku používá ke své práci i kábulská kriminální policie. Takže demilitarizovat místa, kde budou operovat mezinárodní mírové jednotky, bude více než obtížné.

Izrael do 24 hodin odpoví na dnešní palestinský útok v Gaze

Izrael do 24 hodin odpoví na dnešní atentát, při kterém palestinské komando zabilo čtyři izraelské vojáky. O situaci nadále jedná izraelský bezpečnostní kabinet. Podrobnosti o palestinském útoku v Gaze telefonuje zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu Pavla Jazairiová.

K útoku došlo u izraelského vojenského postu poblíž jižní hranice pásma Gazy. Čtyři izraelští vojáci zahynuli a dva byli zraněni. Oba palestinští útočníci byli zabiti. K útoku se přihlásila islámská fundamentalistická organizace Hamas. Od 16. prosince po výzvě Jásira Arafata tato organizace přestala útočit na izraelské civilisty. Nevzdává se však boje proti izraelské přítomnosti na palestinských územích. Izraelská armáda v Gaze chrání zejména čtyři židovská sídliště, jejichž přítomnost Palestinci odmítají. Palestinská policie svou účast na útoku popřela, Jásir Arafat útok odsoudil a nařídil vyšetřování.

Okolnosti úmrtí 19měsíčního chlapce vyšetřují policisté v Chebu

Okolnosti úmrtí 19měsíčního chlapce vyšetřují policisté v Chebu. Dítě bylo hospitalizováno v městské nemocnici od 4. do 6. ledna zřejmě se střevními problémy. Po následných komplikacích ho vrtulník převezl do Fakultní nemocnice v Plzni, kde přes snahu lékařů zemřelo. Vývoj případu sleduje Zdeněk Trnka, Český rozhlas Karlovy Vary.

Podle informací, které měli rodiče k dispozici od lékařů plzeňské fakultní nemocnice, došlo u dítěte k vniknutí tenkého střeva do střeva tlustého a k vykrvácení do dutiny břišní. Plzeňské zdravotnické zařízení navíc potvrdilo, že chlapec byl přijat v kritickém stavu. Následně byl proveden operační zákrok jako poslední pokus o záchranu života. Dítě však zemřelo. Policie se případem zabývá na podnět chlapcovy matky s ohledem na podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví ze strany ošetřujícího personálu nemocnice v Chebu. Její ředitel Milan Burša se k případu zatím vyjadřovat nehodlá.

Milan Burša: Nemocnici nebylo doručeno žádné trestní oznámení, takže by to bylo všechno předčasné, takže musíme vyčkat.

Trutnovský okresní úřad nepovolil odstřel lavin v katastru Špindlerova Mlýna

Trutnovský okresní úřad nepovolil odstřel lavin v katastrálním území Špindlerova Mlýna. S okamžitou platností ale uzavřel až do 10. dubna vstup na příslušné lesní cesty a pozemky. Pokračuje Eliška Pilařová z královéhradecké redakce Českého rozhlasu.

Okresní úřad nevydal ani kladné stanovisko k odstřelu laviny v Tetřevím žlebu Dlouhého dolu s tím, že není k dispozici závazný posudek odborníka, znalce v oboru trhacích prací o účincích případného odstřelu v této lokalitě. Přednosta Vladimír Klímko na základě zákona o krizovém řízení nedospěl ani k názoru, že je nutno vyhlásit stav nebezpečí pro území okresu nebo jeho části. Vzhledem k letošnímu extrémnímu lavinovému ohrožení ale vydal okresní úřad s okamžitou platností zákaz vstupu na lesní cesty, pozemky a do lesních porostů v oblasti obcí Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou, a to až do 10. dubna letošního roku.

Rada ČT odmítla jmenovat šéfem brněnského studia Zdeňka Drahoše

Rada České televize odmítla jmenovat šéfem brněnského studia Zdeňka Drahoše. Návrhem na jeho zvolení skončilo výběrové řízení, do kterého se loni přihlásilo deset kandidátů. Dlouholetého ředitele brněnského studia Drahoše provázejí neshody s podřízenými a policie šetří obvinění, že televizi zneužíval k soukromým účelům. Detaily Lenka Šumová.

Podle zákona jmenuje ředitele studií Rada České televize na základě návrhu generálního ředitele. Obsazení funkce v Brně se tak stalo prvním vážným konfliktem Jiřího Balvína a radních. Generální ředitel Balvín nebyl schopný vyhovět požadavku na změnu svého návrhu.

Jiří Balvín, generální ředitel ČT: Protože na tom druhém místě já sám osobně mám asi tři lidi.

Protože nikdo z přítomných členů Rady České televize nakonec pro Drahošovo jmenování nehlasoval, dostal Jiří Balvín od radních následující úkol:

Jan Mrzena, předseda Rady ČT: Vypsat nové výběrové řízení a hledat nového ředitele Televizního studia Brno, to znamená udělat v této věci změnu.

Říká předseda rady Jan Mrzena. Pro dosavadního šéfa brněnského studia Zdeňka Drahoše je důležité, že konkurs vlastně vyhrál.

Zdeněk Drahoš: To je pro mě pozitivní a podstatná věc, to ostatní, to už je potom něco, co já ovlivnit nikterak nemůžu. Rozumím tomu ...(nedopověděl)

Jestli se do dalšího výběrového řízení také přihlásí, o tom se Zdeněk Drahoš zatím ještě nerozhodl.

Vláda zrušila tender na privatizaci české elektroenergetiky

Jak bylo řečeno v úvodu Ozvěn dne, vláda zrušila tender na privatizaci české elektroenergetiky. Právě teď se z Úřadu vlády hlásí Aleš Heřmánek.

Jenom připomenu, že do druhého kola výběrového řízení postoupily francouzská Electricité de France a španělsko-italské konsorcium Enel Iberdrola. Ani jeden z uchazečů ale nenabídl předpokládaných nebo požadovaných vládou 200 miliard korun. Zájemci o energetiku byli ochotni podle premiéra Zemana nabídnout více, pokud ovšem vláda zruší některé doprovodné podmínky. Na to ale kabinet, jak premiér řekl, nepřistoupil.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Já bych to charakterizoval na jednom jediném velmi konkrétním příkladě. Kdyby ve věcných podmínkách nebyl závazek nového vlastníka, že bude po patnáct let odebírat produkci našich hnědouhelných dolů ve výši, tuším, 27,5 milionu tun ročně, tak by bezesporu cena byla vyšší. Co by to v praxi znamenalo? Znamenalo by to přinejmenším vážné riziko uzavření části těchto hnědouhelných dolů, a tedy razantní zvýšení nezaměstnanosti v severočeském regionu, kde už dnes je nezaměstnanost kolem 15 %.

Ministr financí a ministr průmyslu mají do 28. února vypracovat návrh na další postup nakládání s majetkem státu v ČEZ a energetických distribučních společnostech.

První díl filmové trilogie Pán prstenů zahajuje cestu českými kinosály

První díl filmové trilogie Pán prstenů s podtitulem Společenstvo prstenu zahajuje dnes přesně o půlnoci svou cestu českými kinosály. Podle legendárního díla britského spisovatele J. R. R. Tolkiena natočil všechny tři díly najednou novozélandský režisér Peter Jackson. Do kin se ale dostanou přibližně s ročním odstupem. Trilogie přišla na 298 milionů dolarů a jejím distributorem je Warner Bros. Ředitel české sekce této společnosti Martin Malík Radiožurnálu řekl, co všechno naše diváky čeká.

Martin Malík: Film bude v českých kinech uveden v celkem 29 kopiích, všechny jsou v titulkované verzi. Film je vhodný zejména pro diváky starší dvanácti let, není tedy primárně určen dětem a z toho vyplývá i to, že film je pouze v titulkované verzi, trvá necelé tři hodiny a bude uveden především ve velkých městech, v multiplexech v první vlně, následně bude distribuován samozřejmě i ve všech ostatních místech České republiky.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu