Ozvěny dne 8. května 2007

8. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Oslavy výročí ukončení 2. světové války

Ondřej KAPIC, moderátor:
Pěkný poslech hlavní zpravodajské relace přeje od mikrofonu Ondřej Kapic. Před dvaašedesáti lety skončila válka v Evropě. Toto výročí si dnes připomněla celá republika. Oficiální oslavy ale mnoho lidí nepřitáhly. Přišli převážně starší občané. V Praze to zjistil reportér Marek Janáč.

Marek JANÁČ:
Nablýskané pušky čestné jednotky břinknou o zem. Prezident Václav Klaus vzápětí sestupuje z tribuny a míří do útrob k památníku pod sochu Jana Žižky třpytivě se lesknoucího od májového deště. Podobné počasí bylo i před dvaašedesáti lety, vzpomíná opodál stojící žena.

osoba:
Já jsem zrovna porodila chlapečka. Posledního dubna, když začala revoluce, jsem byla v porodnici.

Marek JANÁČ:
Takže vy jste vlastně to, co se dělo v ulicích, nezažila.

osoba:
Ne. Nezažila, to už byl konec, když jsem šla z porodnice, bylo 9. května, akorát.

Marek JANÁČ:
Den osvobození si dnes připomněli také krajně pravicoví stoupenci Národní strany. Třicet jich prošlo Prahou vedeni mužskou postavou s rukama svázanýma za zády a lepenkovou krabicí na hlavě. Byla polepena portrétními fotografiemi sudetoněmeckého poslance v Evropském parlamentu Bernda Posselta. Převážně mladí lidé nesli transparenty jako Zelení diskriminují Čechy, Odsun byl správný. Ptali jsme se jich, co hesla znamenají.

osoba:
Ale já to nechci vysvětlovat, já jsem tu za svůj pocit.

Marek JANÁČ:
Jedno z hesel rovněž tvrdilo: Sudeťáky v Praze nechceme.

Radoslav LAŠ, místopředseda Národní strany:
Protože si myslíme, že tu nemají co dělat.

Marek JANÁČ:
Vysvětlil místopředseda Národní strany Radoslav Laš.

Radoslav LAŠ, místopředseda Národní strany:
Máme pocit, že má český člověk, český zemědělec, český lesník, český drobný hospodář hospodařit na českém území.

Marek JANÁČ:
Pro Němce, kteří už mají v Česku svůj majetek, má Laš vzkaz.

Radoslav LAŠ, místopředseda Národní strany:
Mohou se o to bát, ano, to znamená, vyhnali bychom je.

Marek JANÁČ:
V odpoledních hodinách se oslavy od politiky přesunuly ke kulturním akcím. Zpíval Waldemar Matuška, hrály se skladby divadla Semafor.

Věra VESELÁ:
My jsme tady byli vloni, a tak se nám líbilo, až jsme plakali.

Marek JANÁČ:
Dnes osmdesátiletou paní Věru Veselou z mokrého sedadla nevyhnal ani déšť.

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně a v Senátu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Tradičně se 8. května otevřela Poslanecká sněmovna a Senát. Návštěvníci si mohli prohlédnout reprezentační sály, jednací místnosti i prostory kuloárů.

V Tallinnu na oslavy konce 2. světové války dohlíží policie

Ondřej KAPIC, moderátor:
Velmi sledované byly vzpomínkové akce k výročí konce 2. světové války v Estonsku. Tamní ruská menšina se totiž bouří proti rozhodnutí o přenesení ostatků sovětských vojáků a pomníku neznámého vojáka z centra hlavního města na vojenský hřbitov. Na místě je zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Okolí vojenského hřbitova v Tallinnu i centrum města střeží estonská policie a její dobrovolní pomocníci. V celé metropoli platí zákaz shromažďování. Rusové ale na dnešek žádné protestní akce neplánovali. Dvaašedesáté výročí konce 2. světové války v Evropě si připomenou až zítra. Někteří půjdou na vojenský hřbitov, jiní do parku, kde donedávna stával pomník neznámého vojáka. Podle estonských Rusů jeho přenesení k usmíření nepovede.

Viktor CELINKO, obránce pomníku:
Bude to jen horší, křehkou rovnováhu v našich vztazích budeme obnovovat velmi dlouho. Policie totiž v dubnu zranila mnoho mladých lidí. Oni se v Estonsku narodili a jejich vláda je teď odmítá.

Martin DORAZÍN:
Řekl mi obránce pomníku Viktor Celinko. Podle průzkumu veřejného mínění osmdesát sedm procent Estonců přenesení pomníku podporuje.

Eerik Niiles KROSS, historik:
Myslím si, že, kdyby ta socha zůstala na svém místě, měli bychom mnohem více problémů v budoucnosti. A pro Rusko by to byly další záminky k pomlouvání Estonska.

Martin DORAZÍN:
Domnívá se historik Eerik Niiles Kross.

Členové severoirské vlády složili v Belfastu přísahu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Šanci na mír a novou vládu má ode dneška Severní Irsko. V kabinetu zasedli katolíci vedle protestantů. Slavnostnímu slibu představitelů nové samosprávy předcházela březnová dohoda dvou vůdců, unionisty Iana Paisleyho a Gerryho Adamse ze Sinn Féin. Podrobnosti doplňuje britský spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Vůdce demokratických unionistů Ian Paisley se ujal úřadu spolu se svým náměstkem Martinem McGuinnessem ze Sinn Féin. Slavnostní slib nové exekutivy sledovali také premiéři Británie a Irské republiky Tony Blair a Bertie Ahern. Tony Blair řekl, že dnešní události nabízejí Severnímu Irsku šanci vymanit se z okovů historie a začít s novou historií. Pozorovatelé zaznamenávají, že nová exekutiva se ujímá úřadu po téměř pětileté přestávce. V říjnu 2002 se předchozí pokus zhroutil v důsledku obvinění o nezákonném shromažďování zpravodajských informací v sídle exekutivy a byla obnovena přímá vláda z Londýna. Irský premiér Bertie Ahern poděkoval všem politikům, kteří se zasloužili o mírový proces, ale zvláštní hold vzdal britskému premiérovi.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za desítky let vzájemných bojů zemřelo v neklidné britské provincii přes tři tisíce šest set lidí.

Francie zažívá noční nepokoje

Ondřej KAPIC, moderátor:
Napětí po oznámení výsledků prezidentských voleb ve Francii je na mnoha místech stále patrné. Incidenty ohlásila v noci na dnešek řada francouzských měst. K největším nepokojům došlo v Rennes. Klid ale nebyl ani v Paříži. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
Ve francouzské metropoli byly zadrženy desítky osob a členové extremní levice spolu se studenty znovu vyprovokovali střety s policií na náměstí Bastily, kde byly rozbity výkladní skříně několika obchodů, zapáleno asi deset aut a zranění utrpěl i jeden policista. Šarvátky se poté přesunuly do dalších obvodů, zejména východní části Paříže. K nejvážnějším incidentům však došlo v Rennes, kde musela policie použít slzný plyn, aby demonstranty, kteří začali otevřeně útočit na strážce pořádku, rozehnala. Také v jiných městech Francie se skupiny demonstrantů pokoušely vyvolat nepokoje a zastavovaly dopravu. Incidenty však měly slabší intenzitu ve srovnání s volební nocí.

Předsedou srbského parlamentu byl zvolen nacionalista Nikolič

Ondřej KAPIC, moderátor:
Novým předsedou srbského parlamentu je ultranacionalistický radikál Tomislav Nikolič. Známý je především svými protizápadními postoji, včetně požadavku, aby Bělehrad neusiloval o vstup do Evropské unie a zaměřil se na spolupráci s Ruskem a Čínou. Z Bělehradu se přihlásil tamní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK:
Znepokojení nad situací v Srbsku vyjádřili i komisař pro rozšíření Olli Rehn a představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie Javier Solana. Podle něj si Unie přeje jednat s demokratickou vládou. Teď ale hrozí, že se demokraté nedohodnou a k moci se dostanou radikálové. Jejich předseda Vojislav Šešelj je obviněn z válečných zločinů a je souzen před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Předseda parlamentu je v Srbsku, po prezidentovi a předsedovi vlády, třetím nejvýznamnějším ústavním činitelem.

Pravděpodobnou příčinou výbuchu byla nedbalost

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nedbalost byla pravděpodobně příčinou včerejšího výbuchu tranzitního plynovodu na Ukrajině. V místě nehody se propadla půda. Nikdo ale potrubí, kterým proudí ruský plyn do střední a západní Evropy, nezajistil. Poškozený plynovod měl být do týdne opraven. Možný útok na zařízení ukrajinské úřady vyloučily.

Sebevražedný výbuch v iráckém městě Kúfa

Ondřej KAPIC, moderátor:
Šestnáct lidí zabil sebevražedný atentátník v iráckém městě Kúfa. Podle svědků vjel útočník s autem plným výbušnin na plošné tržiště. V Kúfě se často zdržují stoupenci šíitského radikální duchovního Muktada Sadra.

Obvinění Číny a Ruska z dodávek zbraní do Súdánu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila Čínu a Rusko z porušování embarga OSN na dovoz zbraní do Súdánu. Ty totiž v této africké zemi většinou končí v rukou nechvalně známých arabských milicí, které jsou zřejmě odpovědné za masakry v Dárfúru.

Zadržení kontejneru textilního zboží

Ondřej KAPIC, moderátor:
Chebští celníci zadrželi tři kontejnery textilních výrobků, které do Čech přišly z Vietnamu. Mají podezření, že jde o padělky renomovaných značek Chanel, Beckham a Polo.

Železničáři budou tvrdě postupovat proti reformě veřejných financí

Ondřej KAPIC, moderátor:
Železniční odbory zřejmě budou velmi tvrdě postupovat proti reformě veřejných financí, kterou předložila současná trojkoaliční vláda. Nelíbí se jim především snaha zrušit daňové zvýhodnění režijních jízdenek a závodního stravování. Po schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem to řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Reforma se nelíbí ani Českomoravské konfederaci odborových svazů. Podle předsedy a senátora za ČSSD Milana Štěcha zhorší připravované změny situaci lidí s nižšími a středními výdělky a budou znamenat výpadek příjmů v rozpočtu.

Výroba nacistických militárií není trestným činem

Ondřej KAPIC, moderátor:
"Výroba nacistických militárií není trestným činem," upozorňuje Nejvyšší soud. Stanovisko vydal, když se zabýval případem medialéra z Liberce, který vyráběl repliky odznaků a vyznamenání z doby hitlerovského Německa. Verdikt Nejvyššího soudu se ale nevztahuje na případy, kdy se prokáže, že nacistické předměty vznikají za účelem propagace tohoto hnutí. Pokračuje redaktor Ivan Holas.

Ivan HOLAS:
Libereckého výrobce tamní okresní soud podmínečně odsoudil, krajský osvobodil. S výrokem druhého z nich se ztotožnil i soud Nejvyšší. Důvody vysvětluje mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Petr KNÖTIG, mluvčí Nejvyššího soudu:
Podnikatel vyráběl, skladoval a prodával tyto militárie pouze sběratelům a filmovým a televizním štábům. Vzhledem k tomu, že tyto výrobky nebyly určené pro podporu neonacistických hnutí, pak nelze v tomto případě shledat trestný čin.

Ivan HOLAS:
Na tato slova přitom dlouho čekali prodejci i sběratelé militárií a modelů válečné techniky i členové klubů vojenské historie. Nemohli si totiž být zcela jisti, zda používáním nacistických symbolů neporušují zákon. Hlavní organizátor tradiční rekonstrukce tankové bitvy u Ořechova Dan Urbánek prý ale nikdy obavy neměl.

Dan URBÁNEK, organizátor rekonstrukce tankové bitvy u Ořechova:
Pokud se to udělá jako oficiální oslava za účasti oficiálních představitelů, pokládají se kytice, hrajou se hymny, to snad i zatvrzelý antimilitarista, případně zatvrzelý antifašista nemůže pochopit jako jakoukoliv propagaci čehokoliv kromě vojenské historie.

Čeští potravináři se chystají do Číny

Ondřej KAPIC, moderátor:
Čeští potravináři se chystají do Číny. O průnik na největší asijský trh se snaží už roky. Poprvé ale jedou s podporou ministerstva zemědělství na největší asijský potravinářský veletrh SIAL, který právě dnes začíná v Šanghaji. Co by měla tato obchodní mise České republiky přinést a co budou čeští podnikatelé nabízet, zjišťovala reportérka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Garantem cesty obchodníků do Číny je ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ten si od cesty slibuje jak ekonomický, tak politický výsledek.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
My chceme vytvořit co nejlepší podmínky pro vývoz českého potravinářského zboží. Ten dosavadní obrat je velmi nepříznivý pro Českou republiku. My vyvážíme jenom tři procenta z toho, co k nám Číňané dovážejí. V Číně se řada věcí domlouvá na politické úrovni, a proto jsem rád, že v Pekingu mě přijmou tři ministři čínské vlády.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Veletrh SIAL je největší v Asii. Chystá se tam víc než tisíc vystavovatelů a polovina z nich bude ze zahraničí. Během pěti dnů trvání ho pravidelně navštěvuje na třicet tisíc, nikoliv běžných návštěvníků, ale odborníků a obchodníků. Co v takové konkurenci představí české firmy? To už je otázka pro prezidenta Potravinářské komory České republiky Jaroslava Camplíka.

Jaroslav CAMPLÍK, prezident Potravinářské komory České republiky:
Něco z mléčných výrobků, cukrovinky. No, a budeme hledat další, protože my toho moc o tom čínském trhu opravdu nevíme, proto jedeme, abychom se na místě přesvědčili, jaké další položky by byly vhodné k nabídce.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Českou podnikatelskou misi na cestě do Číny podpořila i čínská velvyslankyně Chuo Jüčen. Podle té mají v Číně šanci spíš výrobci technických zařízení.

Chuo JÜČEN, velvyslankyně Číny v České republice:
Já bych myslela, že, že vaše země je velice významná, je v té strojírenské zařízení a můžete dodat do Číny potravinářské a strojírenské zařízení, dejme tomu jako pro pivovar i cukrovar.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Říká češtinou z pražské filozofické fakulty Chuo Jüčen.

Armády Severní a Jižní Koreje po roce obnovují rozhovory

Ondřej KAPIC, moderátor:
Armády Severní a Jižní Koreje po roce obnovují rozhovory. Jednat mají o zkušební jízdě vlaku přes společnou hranici. V minulosti odložený projekt narážel na výhrady ze severokorejské strany. Země jsou papírově stále ve válečném stavu a dělí je od sebe čtyři kilometry široká demilitarizovaná zóna, kterou po obou stranách hlídá na jeden a půl milionu vojáků. Jak dodává východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, vlak přes hraniční linii naposledy přejel za korejské války na začátku padesátých let minulého století.

Robert MIKOLÁŠ:
Třídenní rozhovory začínají uprostřed demilitarizované zóny v P´anmunjomu. Jihokorejští generálové chtějí přesvědčit velení komunistické armády, aby souhlasilo s testovací jízdou soupravy přes společnou hranici, která je plánována na 17. května. Pchjongjang už vloni prakticky na poslední chvíli tehdy domluvenou zkoušku zrušil. Údajně právě kvůli výhradám ze strany ozbrojených sil. Projekt společné železnice z větší části financuje Jižní Korea. Spojené státy ale v této souvislosti varovaly Soul před příliš rychlým obnovováním kontaktů s režimem Kim Čongila ještě předtím, než Pchjongjang splní závazky a ukončí svůj nukleární program.

Objevení údajného hrobu Heroda Velikého

Ondřej KAPIC, moderátor:
Izraelští archeologové tvrdí, že objevili hrob Heroda Velikého. Judský král je známý především z Matoušova evangelia jako vrah neviňátek. Hrob byl odhalen na západním břehu Jordánu v pouštní pevnosti Herodium, kterou založil kolem roku 23 před naším letopočtem. Tým Ehuda Necera, profesora hebrejské univerzity, soudí, že hrob patří Herodovi především kvůli bohatému zdobení na pozůstatcích vápencového sarkofágu. Jeho kosti se však nenašly. Zřejmě je ukradli židovští rebelové, kteří hrob několik desítek let po Herodově smrti vyplenili. A nakonec si poslechněte přehled hlavních zpráv.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu