Ozvěny dne 7. 7. 2001

7. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 7. července 2001 18 hodin.

Velkou část našeho území pravděpodobně zasáhnou přívalové deště

Velkou část našeho území pravděpodobně zasáhnou přívalové deště. Studená fronta, která večer přejde přes území Čech, přinese četné bouřky, prudké srážky, vichřice a krupobití. Na některých vodních tocích meteorologové očekávají dosažení některého ze stupňů povodňové aktivity. Jak se za bouřky chovat, řekl Českému rozhlasu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu.

Vladimír Seifert: Doporučujeme už odteďka bedlivě sledovat vývoj počasí, poslouchat pravidelně naše relace a v těch oblastech, kam už se to bude blížit, tak vyhledat úkryt, nezdržovat se na nekrytých místech, v blízkosti nějakých stromů nebo starších rozpadlých domů. Pokud zrovna to zastihne lidi v automobilu, tak bych doporučoval zajet někam stranou, zastavit, zůstat v automobilu a neparkovat také u zchátralých budov nebo na pokraji lesa u vysokých stromů.

Nejohroženějším místem jsou podle hydrometeorologů střední Čechy a oblasti Lužických a Jizerských hor a také Krkonoš. Tam by mohlo spadnout až 80 mm srážek. Hasiči, policie i obce v záplavových oblastech se proto připravují na možnost povodní.

Bouře zabíjely v noci na dnešek ve Francii

Bouře zabíjely v noci na dnešek ve Francii. V tragédii se změnilo představení pod širým nebem ve Štrasburku. Větrná smršť, doprovázející bouřku, zabila jedenáct lidí a desítky dalších zranila.

K osmi obětem živlu, které na místě usmrtil vyvrácený strom, se dnes přidaly další tři. Obrovitý platan sražený větrem spadl na dav diváků, kteří pod ním hledali úkryt před náhlým deštěm. Noční katastrofě ve štrasburském zámeckém parku Portales asistovalo okolo desáté hodiny večer 130 záchranářů, 35 vozů rychlé záchranné služby a na stovku policistů. Mobilizováno bylo rovněž krizové centrum psychologické pomoci. Na pět desítek lidí zůstává v nemocničním ošetření. Prezident Chirac a premiér Jospin vyjádřili pohnutí nad katastrofou a pozůstalým adresovali projevy soustrasti.

Policie zatkla několik reprezentantů v kulturistice, podezřelých z obchodu s narkotiky

Policie zatkla několik bývalých i současných reprezentantů v kulturistice, podezřelých z obchodu s narkotiky. Ve vazbě jsou 4 muži, jedním z nich je policista z Prahy. Vyšetřovatel je na přelomu května a června obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle mluvčí Policejního prezídia Ivany Zelenákové skupina po celém území republiky distribuovala několik kg efedrinu. Jeho prášková forma sloužila k výrobě pervitinu. Dále prodali i několik tisíc tablet efedrinu, který byl zneužit při sportovních výkonech, a to nejen u kulturistů.

Manželka Slobodana Miloševiče se chce kvůli svému muži přestěhovat do Haagu

Manželka Slobodana Miloševiče se chce kvůli svému muži přestěhovat do Haagu. Mira Markovičová požádala nizozemské úřady o vízum, aby mohla Miloševiče navštívit ve vězení.

Mira Markovičová požádala o vízum pro sebe a svou snachu Milicu. Obě dámy chtějí navštívit Miloševiče v Nizozemí co nejdříve. Mira Markovičová dokonce uvažuje o tom, že si pronajme v Haagu byt, aby mohla trávit u svého manžela většinu času. Mluvčí nizozemského ministerstva zahraničí Bart Jochens prohlásil, že Markovičová by mohla dostat vízum v průběhu příštího týdne, a pak jí nic nebrání vyrazit do Haagu. Zajímavé je, že Nizozemí hodlá vyhovět žádosti Miloševičovy manželky navzdory tomu, že Mira Markovičová je na seznamu 13 osob, které mají zakázaný vstup na území EU. Nizozemí, stejně jako Evropská komise, však nechce Markovičové v příjezdu do Haagu bránit, zvláště poté, co tribunál oznámil, že konec soudního procesu s Miloševičem skončí nejdříve za dva roky.

V severoirském městě Drumcree u Portadownu se připravuje vojsko na zítřejší pochod

V severoirském městě Drumcree u Portadownu se připravuje vojsko na zítřejší pochod protestantských oranžistů. Úkolem ozbrojených složek je zabránit průvodu, aby procházel ulicí Garvaghy Road, kde žijí převážně katolíci.

Zhruba 600 britských vojáků zahájilo masivní operaci ve dvě hodiny po půlnoci. Na mostě u úpatí kopce v Drumcree vztyčili zátarasy z ostnatého drátu a postavili tam betonovou bariéru, aby oranžisté a jejich příznivci po zítřejší bohoslužbě v místním kostele nemohli vstoupit do Garvaghy Road. Mluvčí armády uvedl, že na více než 20 nákladních vozů vojenského konvoje házeli výtržníci kameny, avšak nikdo přitom nebyl zraněn. Jako obvykle účastníci zítřejší bohoslužby vzpomenou na severoirské spoluobčany padlé v kampani na Somně během první světové války, a pak má začít tradiční pochod. Zákaz vstupu do Garvaghy Road nesou organizátoři roztrpčeně. Náčelník severoirské policie vyzval k vítězství zdravého rozumu, nicméně jeho lidé jsou připraveni na nejhorší.

Napětí na Blízkém východě stále nepolevuje

Napětí na Blízkém východě stále nepolevuje. K jeho zmírnění nepřispěla ani izraelsko-palestinská bezpečnostní schůzka, která proběhla v noci na dnešek v Tel Avivu. Jak informuje náš blízkovýchodní zpravodaj, při dnešních incidentech byli zraněni dva izraelští vojáci a jeden Palestinec.

Izraelští vojáci byli lehce zraněni při výbuchu nálože v blízkosti automobilů, do kterého nastupovali. Palestinec byl zraněn při přestřelce, kterou zahájili palestinští ozbrojenci střelbou na židovskou čtvrť Hadassa v palestinském městě Hebron. Napětí na obou stranách je vysoké. Izraelský rozhlas dnes oznámil, že policejní úřady mají informace o přípravě řady palestinských útoků. Podle Izraele to palestinská policie ví a zná i osoby, které útoky připravují, ale zatím je nezatkla. V této souvislosti přetrvávají pochybnosti o výsledku noční schůzky palestinských a izraelských bezpečnostních představitelů. Podle izraelských zdrojů se Izrael a Palestinci dohodli na vypracování mechanismu dohledu nad dodržováním příměří. Izraelští vojenští velitelé oblastí a představitelé palestinské policie by měli být v denním kontaktu. Palestinci to odmítají a podle nich skončila schůzka neúspěchem.

Podezření z korupce na polském ministerstvu obrany

Podezření z korupce narušilo důvěryhodnost výběrových řízení na polském ministerstvu obrany. Premiér polského kabinetu Jerzy Buzek prozatím zbavil funkce náměstka ministra obrany, který měl výběrová řízení na armádní zakázky na starosti.

Náměstek ministra obrany Romuald Szeremietiew byl ze své funkce odvolán až do vyšetření nejasností kolem vymáhání úplatků za přidělení armádních zakázek. O peníze si měl u firem ucházejících se o zakázky říkat jeho asistent. Vše vyšlo najevo, když jedna z firem, která neuspěla ve výběrovém řízení na dodávku houfnic, prozradila deníku Rzecpospolita, že jí náměstkův asistent nabídl přidělení zakázky za úplatek sto tisíc dolarů. S odvoláním na svého šéfa si měl Szeremietiewův asistent říci o úplatek i v několika dalších případech. Celá aféra vrhá stín podezření i na dosud nerozhodnuté výběrové řízení na dodávku víceúčelových nadzvukových letounů. To má být vyhodnoceno ještě během léta a jeho vítěz by měl být znám v září.

Karlovy Vary žijí 36. mezinárodním filmovým festivalem

Karlovy Vary žijí 36. mezinárodním filmovým festivalem. Amélie z Montmartre, tento francouzský snímek nominovaný v hlavní kategorii, se divákům už představil. Festivalová porota už také shlédla íránský film Nedokončená píseň režiséra Maziara Miriho. Za necelou hodinu se bude ve velkém sále hotelu Thermal promítat další film ze soutěžní kategorie - Píseň pro Martina dánského režiséra Billeho Augusta. Dnešní večer je dále ve znamení bosenského režiséra Emira Kusturici. Ve velkém sále Thermalu se promítá jeho nejnovější film Super 8 Stories a přesně o půlnoci začíná živý koncert jeho skupiny No Smoking Orchestra. V poslední době volí Emir Kusturica ve svých filmech radostnější a optimističtější atmosféru.

Emir Kusturica: To je taková nová koncepce. A já chci dělat teď filmy, které budou ukazovat takový optimismus, protože jsem v takovým stadiu života, že si myslím, když Hollywood dělá takové ty strašné filmy, tak je čas, abychom dělali filmy s happyendem.

Tisíce návštěvníků a desítky filmů každý den. Takový je obrázek Karlových Varů. Festivalových diváků jsme se zeptali, kolik se podle nich dá zvládnout filmů za jediný den.

Anketa: Tak tři maximálně.

Tak těch 7-8 určitě jo.

Já nevím, nemám představu vůbec.

Dá se stihnout hodně, ale 4, možná 5 je tak na hranici lidských možností.

Jednou z postav, která už neodmyslitelně patří ke karlovarskému filmovému festivalu, je slovenský režisér a producent Juraj Jakubisko. Ve studiu, které si Radiožurnál dočasně zřídil v hotelu Thermal, si zavzpomínal na festivaly v dřívějších dobách.

Juraj Jakubisko: Kdysi to byla taková spíš formální záležitost. Byl to takový svátek jako filmů a přehlídka spíš československého filmu tenkrát. A v podstatě i byly tady filmy z třetího světa. Politicky se všechno jako dělo. Musely vyhrávat sovětské filmy a prostě když si Hektor Ambrosy, kterého jsem měl rád, vymyslel, že prostě cen bylo dvakrát nebo třikrát více než filmů, takže to byl spíše takový jakýsi happening.

Aktuální informace z karlovarského filmového festivalu najdete také na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1 na adrese www.rozhlas.cz/filmzurnal.

Techno a house party na Máchově jezeře

Na 1500 příznivců techna a house se zatím bez problémů baví na taneční party na březích Máchova jezera v Doksech. Jak dodává liberecká zpravodajka Ivana Bernátová, očekávaná návštěvnost 5 tisíc mladých lidí se zatím nesplnila.

Narozdíl od jiných podobných akcí organizátoři pečlivě dbali na bezpečnost a pořádek. Podle pořadatele Jiřího Mareše se snažili také omezit hluk, na který si loni rekreanti stěžovali.

Jiří Mareš: Pláž vlastně je mnohem menší než byla ta v tom původním prostoru, kde byly ty minulé ročníky festivalu. Takže vlastní to dějiště na té pláži je v podstatě soustředěno do jednoho velkého stanu, čímž jsme se snažili omezit hluk.

Občané Doks a starší návštěvníci Máchova kraje tento způsob zábavy mladých lidí odsuzují. Ti se ale brání.

Anketa: Já mám pocit, že to je úplně normální generační problém, že jo. Tak jako jejich rodiče, když oni chodili na nějaký rockďnďroll, tak se na to koukali stejně.

Taneční house a techno festival v Doksech probíhá zatím v klidu a potrvá až do zítřka.

Skautská konference v Praze

Právě dnes se do Prahy sjelo více než 500 skautů z celého světa. Naši Junáci-skauti totiž pořádají prestižní několikadenní mezinárodní konferenci, která se opakuje jen jednou za tři roky.

Nad konferencí převzal záštitu prezident Václav Havel. Ostatně podle něj je skauting střelkou životního kompasu. Vraťme se ale do roku 89.

Ondřej Vanke: Nastal ohromný boom skautingu. Tak jsme měli v roce 1990 přibližně 90 tisíc členů.

Vysvětluje Ondřej Vanke, jediný český člen skautského výboru.

Kateřina Šachová: Tak jmenuji se Kateřina Šachová a je mi 17 let. Do skautu chodím asi tak 10 let. A proč tam jsem? No, ani už nevím. Nedokázala bych přestat.

Tato slova Vankeho ani příliš nepřekvapují.

Ondřej Vanke: Za největší vtip skautingu považuji to, že jsou děti vychovávaný, aniž by vlastně tušily o tom, že jsou vychovávaný. Ti nejmladší se tam nějakým způsobem snaží být zodpovědní, plnit povinnosti. A čím dál tím více jsou starší a starší. Přejímají část těch zodpovědností zase za ty mladší, kteří přichází.

Vankeho tvrzení prakticky potvrzuje i 17letý Luboš Pavel.

Luboš Pavel: Věnuji tomu teď už míň času, protože studuji na gymnáziu, ale snažím se vypomáhat vlastně našemu vedoucímu s malýma klukama, s vlčatama.

Nynější mezinárodní konference je prý velkou poctou velkému skautingu. A jak říká Vanke - není žádnou náhodou, že se koná právě u nás.

Ondřej Vanke: Dnes máme těch 60 tisíc, ostatní postkomunistické země, tak jsou řádově níž, maximálně těch 6-10 tisíc členů.

V Plzni dnes končí Porta

V Plzni dnes končí 35. ročník celostátního finále folkové, trampské a country hudby Porta 2001. Na závěrečné Dvoraně, která začíná dnes v 19 hodin, se představí všichni vítězové.

Odborná porota v čele s Wabi Daňkem udělila 4 interpretační Porty, které si z Plzně odvážejí Jewelci ze Znojma, brněnský Přístav, U-Style z Děčína a skupina P.R.D.I. z Prahy. Autorskou portu získala kapela Tah z Moravského Krumlova za píseň Podvečer. Podle Wabiho Daňka byla letošní soutěž mnohem vyrovnanější než v minulých letech. Proto další 4 skupiny a jednotlivci získali zvláštní ceny. Na závěrečné Dvoraně vystoupí kromě vítězů také celá řada hostů, především Věra Martinová, Javory nebo Kameloti.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu