Ozvěny dne 5. 3. 2002

5. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Ve Slezsku se budou zřejmě vyrábět ponorky pro britské námořnictvo

Ve Slezsku se budou zřejmě vyrábět ponorky pro britské námořnictvo. Jejich výroba se rozjede v okamžiku, kdy si naše armáda koupí 24 stíhaček Gripen od britsko-švédského konsorcia BAE Systems/Saab. Více informací zjistil Michal Fila.

Britské královské námořnictvo projevilo zájem o vítkovické lodní plechy pro výrobu ponorek a křižníků. To, že je kontrakt o dodávkách přibližně 14 000 tun materiálu pro britské ponorky těsně před podpisem, potvrdila Radiožurnálu mluvčí společnosti Vítkovice Steel Lenka Hatlapatková.

Lenka Hatlapatková: V poslední době jsme s firmou BAE Systems intenzivně jednali o dodávkách lodních plechů do Velké Británie a předpokládáme, že v měsíci březnu bychom mohli uzavřít s touto firmou kontrakt.

Samotná společnost BAE Systems ale tento kontrakt komentovat nechtěla, nicméně ministr obrany Jaroslav Tvrdík před svým včerejším odletem do Velké Británie potvrdil, že o konkrétním plnění offsetových programů jednat bude.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany ČR: Pro nás je podstatné vědět, že se nejedná pouze o jednoho komerčního dodavatele nebo o konsorcium více dodavatelů, ale že to je garance skutečně britské vlády.

Dnes na dotaz, zda uzavření kontraktu o vítkovických dodávkách pro britské ponorky je skutečně před podpisem, reagoval velmi opatrně. Celá transakce totiž měla zatím zůstat v tajnosti.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany ČR: Rád bych vám na to odpověděl, nemohu, ale i tohoto tématu jsme se !!NEROZUMÍM!!

Londýn požádal o naši vojenskou nemocnici pro misi do Afghánistánu

Londýn požádal o naši vojenskou nemocnici pro misi do Afghánistánu. O jejím odjezdu je podle britského ministra obrany Geoffa Hoona prakticky rozhodnuto, poslední slovo ale budou mít experti, kteří nyní v Kábulu sondují umístění nemocnice. A jak připomíná šéf naší obrany Jaroslav Tvrdík, vše ještě musí posvětit vláda a parlament. Další informace získal spolupracovník Radiožurnálu ve Spojeném království Milan Kocourek.

Dnes se hovořilo o logistických problémech souvisících s místními podmínkami. Britská strana by mohla pomoci při strategických přesunech a také při logistickém zabezpečení operace českých vojáků. Podrobnosti však projednají plánovači. Rozhodnutí o podrobnostech ještě musí schválit česká vláda a český parlament. Přesný počet vojáků a rychlost jejich nasazení budou známy až po návratu expertního týmu z Afghánistánu. Stropní počet českých vojáků v nemocnici je 120. Také se počítá s jednotkou speciálních sil při jejich ochraně. Ministr Tvrdík však uvedl, že to vše neznamená, že zdravotnické jednotky bude definitivně zapotřebí a že definitivně bude do Afghánistánu poslána.

Příslušníci polní nemocnice už čekají v Hradci Králové na rozkaz k odjezdu

Příslušníci polní nemocnice už čekají v Hradci Králové na rozkaz k odjezdu. V Afghánistánu by měli sloužit nejen spojeneckým vojákům, ale i tamním lidem. Jak se zdravotníci před odletem navzájem povzbuzují, to Českému rozhlasu řekl zástupce velitele Loran Gerč.

Loran Gerč: Vždycky se říká: "Zlomte vaz." Nebo: "Držíme vám palce." Ale to víte, že to není tak jednoduché.

Vojenská tatra naložená municí havarovala ráno na hradecké dálnici

Vojenská tatra naložená protitankovými střelami havarovala ráno na dálnici z Prahy do Hradce Králové. Narazil do ní nákladní mercedes, který začal okamžitě hořet. Oheň uhasili vojáci ještě před příjezdem hasičů. Na místě byl i náš reportér Jan Říha.

Vojenské tatře okolo půl sedmé ráno začal téct na desátém kilometru hradecké dálnice olej. Proto její posádka zajela do odstavného pruhu. Krátce potom do Tatry narazil kamion, který začal hořet. Hrozilo, že požár zachvátí také vojenský vůz s municí. Vojáci museli okamžitě zasáhnout.

Neuveden: Byli jsme asi dva metry od toho, no. Najednou prostě rána a kamion narazil zezadu do tatry. Začalo všechno hořet a my jsme vlastně začali hasit oheň, protože hořela pomalu munice, hořel ten druhý kamion, my jsme vlastně měli v podvědomí ten strach, buď to uhasíme, nebo jsme chtěli spíš utéct jako, jo, tam prostě se musel člověk strašně rychle rozhodovat, jo, takže ještě jsem z toho úplně špatný, no.

Hasiči přítomní na místě nehody hodnotili chování vojáků jako naprosto profesionální. Blíže velitel zásahu Karel Pátek.

Karel Pátek: Před naším příjezdem se podařilo ten požár uhasit poměrně jednoduše hasicím přístrojem, než bychom přijeli, tak je zřejmé, že by hořela celá ta kabina, takže bylo tady poměrně velké riziko, že se to přenese i na to druhé auto, které teda veze nebezpečný náklad. Udělali to, co měli, to, co jako bylo správné. Udělali to perfektně.

Podle pracovníka Generálního štábu Armády České republiky podplukovníka Vladimíra Palána výbuch munice nehrozil.

Podplukovník Vladimír Palán: Vojenské vozidlo převáželo protitankovou munici, protitankové řízené střely, které mají takzvané jistící pojistky. Proto nemohlo dojít nárazem k výbuchu munice. Případ nyní šetří Policie České republiky a vojenská policie.

Odklízení obou vozidel včetně překládky munice si vyžádalo celodenní uzavření dálnice D11 směrem na Hradec Králové.

Dopravní nehody armádních vozidel nejsou v poslední době výjimkou

Dopravní nehody automobilů, za jejichž volanty sedí příslušníci armády, nejsou v poslední době výjimkou. O ty nejvážnější se zajímal Petr Jansa.

3. července 1997 si vyžádala tři těžká a jedno lehké zranění dopravní nehoda vojenského landroveru, který sjel ze silnice u Živanic na Pardubicku. 22. srpna 1997 byli při dopravní nehodě v Doudlebech nad Orlicí zraněni čtyři lidé, když řidič vojenského automobilu UAZ zezadu narazil do vozu ford tranzit a poté vjel do protisměru, kde se střetl s osobním autem. 13. května 1999 nedal řidič vojenské tatry u Bystřice nad Úhlavou přednost osobnímu automobilu. Při nehodě byla těžce zraněna spolujezdkyně v civilním voze a později na následky zranění zemřela.

Ministerstvo zahraničí USA vydalo zprávu o stavu lidských práv ve světě

Američané nám vyčítají nedostatky v dodržování lidských práv. Upozorňuje na ně zpráva o stavu lidských práv ve světě, kterou každoročně vydává americké ministerstvo zahraničí. O tom, jaké oblasti považují Spojené státy v Česku za nejvíce problematické, se dozvíte od Viktorie Reschové.

Lidská práva dodržujeme, v některých oblastech bychom se ale měli zlepšit. Například české policii zpráva vytýká občasné násilí a nepřiměřené používání síly. Podobně to vidí i Pavel Bílek z Českého Helsinského výboru.

Pavel Bílek: Dochází k poměrně ojedinělým, ale přesto policejním excesům, to znamená zásahům, kde bylo postupováno nikoli přiměřeným způsobem, dochází k určitým na druhé straně i nečinnostem ze strany policejního aparátu v případě, kde by zásah měl být uskutečněn.

Ministr vnitra Stanislav Gross považuje českou policii za profesionální sbor, který snese srovnání i s policejními složkami ve vyspělých státech. Příležitostná pochybení ze strany policistů přesto přiznává.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Pokud něco takového se stane, tak samozřejmě je to prošetřováno. Nemyslím si ale, že by v těch směrech, které jsou naznačeny, byla česká policie horší nežli jiné policejní sbory.

Svou práci by měla zlepšit také česká justice. Soudy řeší některé případy déle, než je třeba, obvinění tráví příliš mnoho času ve vazbě. Podle předsedkyně Nejvyššího soudu Elišky Wagnerové může za neúměrné protahování některých případů nedostatek lidí a peněz.

Eliška Wagnerová: Nepochybuji o tom, že bychom našli dostatek asistentů i velmi kvalitní soudce, ale můžeme je vlastně shánět pouze za předpokladu, že je budeme mít čím zaplatit.

V pasáži o svobodě tisku zpráva připomíná, že vláda zažalovala za urážku a pomluvu několik novinářů. Věnuje se také postavení romské menšiny u nás či obětem domácího násilí a obchodování se ženami.

Na pokraji války balancují Izraelci a Palestinci

Na pokraji války balancují Izraelci a Palestinci. Obě znepřátelené strany jsou rozhodnuty ve vzájemných útocích pokračovat. Z oblasti telefonuje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Rozhodl o tom dnes užší bezpečnostní kabinet izraelské vlády. Zároveň zatím i přes snahu izraelského premiéra Ariela Šarona nerozhodl o zpřísnění blokády prezidenta autonomie Jásira Arafata v palestinském správním středisku Ramalláh. Tyto závěry přijal užší bezpečnostní kabinet po posledních útocích palestinských ozbrojenců, při kterých jen dnes zahynulo nejméně šest Izraelců a více než třicet jich bylo zraněno. Na základě rozhodnutí kabinetu dnes izraelské letectvo bombardovalo palestinské policejní objety v Ramalláhu a v Nábulusu na západním břehu Jordánu a bojové čluny další bezpečnostní objekty v pásmu Gazy. K obětem na životech nedošlo, ale zranění utrpěly desítky lidí. Podle pozorovatelů bude zřejmě napětí dále eskalovat.

Američané a afghánští spojenci jsou na dosah od bunkrů Talibanu a Al-Kajdy

Američané jsou spolu s afghánskými spojenci na dosah od bunkrů Talibanu a Al-Kajdy. Boje ve východoafghánské provincii Paktía v okolí města Gardes sílí. Detaily má spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Talibové a bojovníci Al-Kajdy ztratili údajně za poslední tři dny nejméně 150 mužů a nyní jim dochází munice. Přesto nejsou žádné známky toho, že by se hodlali vzdát. Naopak, kladou tvrdý odpor. Odpoledne ještě zintenzívnili střelbu z těžkých kulometů a několikrát použili ruční rakety. Protože obě znepřátelené strany jsou nyní od sebe velmi blízko, po obědě jsme již nezaznamenali bombardování. Letadla i vrtulníky však nad našimi hlavami neustále přelétaly.

Mladen Ivanič je údajně připraven zadržet Radovana Karadžiče

Premiér Bosenské republiky srbské Mladen Ivanič tvrdí, že je připraven zadržet bývalého předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Ten stále uniká vojákům SFOR, kteří se ho nedávno neúspěšně dvakrát pokoušeli zadržet u hranic s Černou Horou.

HZDS se chystá vyslovit nedůvěru vládě

Hnutí za demokratické Slovensko se chystá vyslovit nedůvěru vládě. Nejsilnější opoziční strana na Slovensku viní kabinet z prohlubující se nezaměstnanosti a krachu nebankovních institucí.

Hinduisté a muslimové pochodovali v Ahmadabádu za obnovení klidu

Dvě stovky hinduistů a muslimů pochodovaly v západoindickém městě Ahmadabád za obnovení klidu. Nepokoje, které si od minulé středy vyžádaly přes 570 mrtvých, vyvolal útok muslimského davu na vlak s hinduisty.

Středočeský hejtman Petr Bendl navštívil Spolanu Neratovice

O objektech zamořených prudce jedovatými dioxiny jednal s vedením neratovické Spolany středočeský hejtman Petr Bendl. Přímo na místě se chtěl přesvědčit o varování ekologických aktivistů. Podle nich totiž hrozí únik toxických látek z chemičky do nedalekého Labe. Podrobnosti od našeho spolupracovníka Ladislava Pavlíka.

Po bezmála tříhodinové návštěvě Spolany a prohlídce bezprostředního okolí dvou zamořených objektů označil aktivity ekologického hnutí Greenpeace a následně ministerstva životního prostředí středočeský hejtman za politicky a ekonomicky motivované. Spolana totiž dokončila studii proveditelnosti na sanaci obou objektů a nyní ve spolupráci s Fondem národního majetku připravuje výběrové řízení na provedení technologicky náročného zásahu za 200 milionů korun. Jeho financování přitom už dříve zajistila smlouva Spolany s Fondem národního majetku, který pokryje likvidaci starých ekologických zátěží v chemičce, a to až do hodnoty čtyř miliard korun. Současně chemička dokončuje vlastní matematický model záplavového území a připravuje výstavbu jednoduchých protipovodňových zdí okolo problematických budov.

Za některé zdravotní a administrativní úkony se u lékaře platí

Za některé zdravotní a administrativní úkony se u lékaře platí. Zdravotní péči, která nespadá přímo do léčby, totiž zdravotní pojišťovny nehradí. Seznam výkonů, za které u lékaře zaplatíte, je upraven ve Sbírce zákonů. Co obsahuje, zjišťovala Andrea Říhová.

Vyšetření pro řidičský průkaz, vstupní prohlídka do zaměstnání, vyšetření před vstupem do jeslí, mateřské školky anebo i na vysokou školu, za tyto i další lékařské úkony se v ordinacích praktického lékaře vždy platí, a to hotově oproti potvrzení o zaplacení, na které máte vždy nárok.

Ota Černý, mluvčí ministerstva zdravotnictví: Prohlídky, které nejsou vyžádány akutním stavem člověka, se musí hradit nebo by se hradit měly, protože jsou lékaři, kteří zatím zvlášť u starších ročníků mohou přivřít oči a platbu nevyžadují, naopak někteří ji vyžadují velmi striktně.

Říká tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ota Černý. Horní hranice jednotlivých plateb však není určena, a tak se ceny můžou výrazně lišit.

Ota Černý, mluvčí ministerstva zdravotnictví: Jestliže lékař je dobře prosperující a nemá drahou sekretářku, nemá drahou ordinaci, potom tato částka může být buďto nulová nebo okolo sto, sto dvaceti korun, jestliže lékař chce zbohatnout nebo má drahou sekretářku, potom je to dvě stě padesát, tři sta korun.

Některé platby, například vstupní prohlídku před nástupem do nového zaměstnání, vám uhradí zaměstnavatel, jiné jsou opravdu jen na vás. Ceník pojišťovnami nehrazených služeb by měl viset v čekárně každé ordinace praktického lékaře.

K tragické události došlo ve vídeňské zoologické zahradě Schönbrun

K tragické události došlo ve vídeňské zoologické zahradě Schönbrun. Jak zjistila zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, tři jaguáři napadli a usmrtili 21letou ošetřovatelku.

Zatím z nepochopitelných a dosud nezjištěných důvodů napadli tři jaguáři dívku, která jim připravovala potravu. Přestože jsou ošetřovatelé při práci vždy zavření ve vnitřní oboře, zatímco šelmy zůstávají ve vnější, dnes se před očima šokovaných diváků odehrála obrovská tragédie. 21letá pečovatelka se najednou ocitla pod zvířaty, která ji surově usmrtila. Rychle přivolaný ředitel zoologické zahrady se asi pokoušel zavřít vrata rozdělující obě obory. Šelmám unikl v poslední vteřině. Vrtulníkem byl se zraněním na ruce odvezen do vídeňské nemocnice AKH, kde je operován. Policie nemohla vyslýchat diváky, protože jsou pod velkým šokem, někteří dokonce v panice utekli.

Od poloviny března zdražuje vstupné na Pražský hrad

Od poloviny března při návštěvě Pražského hradu budeme muset sáhnout hlouběji do své peněženky. Hrad totiž zdražuje vstupné. Mění se i návštěvnické okruhy. Zatím byl k dispozici jen jeden, který zahrnoval katedrálu, starý Královský palác, Baziliku svatého Jiří a Prašnou věž. Nyní si můžeme vybrat ze tří variant, ale za vyšší vstupné. Radiožurnálu to potvrdil ředitel Správy Pražského hradu Zdeněk Synáček.

Zdeněk Synáček: Vstupenka v současné chvíli vlastně stojí 120 korun a od toho 16. března bude stát 220 korun, čili v tomto smyslu došlo ke zdražení.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu