Ozvěny dne 4. 4. 2002

4. duben 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Česká národní banka intervenovala proti silné koruně

Česká národní banka vytáhla do boje proti silné koruně. Poté, co skoro 10 týdnů jenom přihlížela sérii historických rekordů, dnes začala opět intervenovat na trhu, tzn. že prodávala koruny a nakupovala eura. Českou měnu se tak podařilo oslabit dnes o 70 haléřů. Dění na devizovém trhu sledovala Pavla Kvapilová.

Dnes poledne - koruna se obchoduje na hladině 30,20. Nový historický rekord přichází jen pár minut poté, co bankovní rada centrální banky vydala na internetu prohlášení, ve kterém píše, že koruna je nadměrně silná.

Prohlášení: Současný vývoj je kurzová bublina. K rychlému posilování dochází v době, kdy vícero důvodů mluví pro opačný pohyb. Tento vývoj by mohl mít na ekonomiku destabilizující účinky. K tomuto hodnocení přihlédne banka ve svých dalších krocích.

Ty rychle následovaly. Po 14. hodině banka letos podruhé intervenuje - prodává koruny, kupuje eura. Kurz se sesouvá až k číslu 30,90 za euro.

Jan Boháč, ČSOB: ČNB zvrátila ten nepříznivý vývoj pro ekonomiku, kdy ta koruna neúměrně posilovala, a rozhodla se teda k přímé akci.

Říká Jan Boháč z ČSOB. Jeho kolegové, dealeři z jiných bank, jsou ale ohledně úspěchu banky v krocení koruny skeptičtí. Jak dodává Jan Urich z Komerční banky, záleží na tom, co bude následovat.

Jan Urich, Komerční banka: Jestli nepřijde další vlna, tak se opět koruna vrátí, posílí na nějakou hranici 30,35... protože ty tlaky na posílení koruny jsou tam velký. A vlastně v současný době, když se podívám na trh, tak to vypadá, že opět se ta koruna vrací a proti tý centrální bance toho stojí opravdu hodně.

Bance by měla pomoct vláda, říkají přitom někteří experti. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Pavla Kysilky se ale kabinetu před volbami hodí silná koruna jako důkaz prosperující ekonomiky.

Pavel Kysilka, hlavní ekonom České spořitelny: Některé komentáře z posledních intervencí ze strany ministra financí dost silným způsobem shodily to úsilí centrální banky o přibrždění toho posilování koruny.

Ekonomové se většinou shodují: Koruna bude do voleb ještě posilovat. Na dovolenou si ale eura kupte ještě před nimi, volby totiž vnášejí na trh většinou nervozitu a koruna by mohla těsně před prázdninami oslabovat, dodává Kysilka.

Pavel Kysilka, hlavní ekonom České spořitelny: Počkat si ještě nějakých pár dnů, až zase koruna se jim bude zdát silná, a asi nakoupit, protože skutečně v tom předvolebním období jsou věci nevyzpytatelné.

Před chrámem v Betlémě došlo k přestřelce mezi Palestinci a Izraelci

V Betlémě probíhá velké drama, ve chrámu Narození Páně se od včerejška ukrývá přes 200 lidí. Většinu tvoří palestinští ozbrojenci, kteří se do jednoho z nejposvátnějších křesťanských kostelů schovali při ústupu před izraelskou armádou. Při dnešní přestřelce mezi palestinskými ozbrojenci a izraelskými vojáky zahynul údajně křesťanský kněz. Podrobnosti připojuje z Jeruzaléma blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Izraelská armáda drží chrám v obklíčení a požaduje, aby se všichni ozbrojenci vzdali armádě. Podle Antona Salmana, člena Společnosti svatého Antonína, jedné z humanitárních organizací, které působí v Betlémě, je v kostele 10 zraněných a existuje nebezpečí, že vykrvácejí. Červený kříž přitom podle Salmana odmítl kvůli nebezpečné situaci do chrámu vyslat své pracovníky, aby zraněné vyvezli. Podle izraelského rozhlasu armádní mluvčí dementovali zprávy, podle kterých izraelští vojáci zaútočili na chrám. Betlém je uzavřenou vojenskou oblastí a novináři jsou odkázáni na zprostředkované informace.

Vyhrocená situace panuje také v největším palestinském městě na západním břehu Jordánu Nábulusu, který dnes obsadili izraelští vojáci za podpory desítek tanků. Palestinští ozbrojenci se stáhli do centra města a zabarikádovali se i ve čtyřech sousedních uprchlických táborech. Nejtěžší boje zasáhly uprchlický tábor v Džanínu, kam se uchýlily stovky ozbrojenců. Izraelská komanda po nich pátrají dům od domu pod krycí palbou z vrtulníků a tanků. Podle palestinských zdrojů byli tři ozbrojenci v bojích zabiti. Americký prezident George Bush mezitím rozhodl, že vyšle na Blízký východ ministra zahraničí Colina Powella. Ve Washingtonu to uvedl nejmenovaný představitel vlády. Bush by měl Powellovu cestu oznámit při mimořádném vystoupení k Blízkému východu, které by se mělo konat právě v těchto chvílích. Vládní představitel uvedl, že Powellova cesta je součástí nového Bushova plánu, který by měl přispět k ukončení krvavého konfliktu mezi Palestinci a Izraelci.

Za havárie armádních letounů L-39 a MiG-21 palubní výškoměry nemohou

Za havárie armádních letounů L-39 a MiG-21 tolik kritizované palubní výškoměry nemohou. Druhé, ověřovací testy nepotvrdily ani závěry prvního měření, že výškoměry jsou poruchové. Podrobněji Lenka Šumová.

Přes to, že během druhých zkoušek kritizovaných výškoměrů nevyhovělo normám pět přístrojů z osmnácti, závěr zní:

Josef Móči, náčelník vojenského letectví: Výškoměry zajišťujú bezpečnost provozu v požadované míře a neomezujú plnění úkolů Vzdušných sil Armády ČR.

Říká náčelník vojenského letectví Josef Móči. Protože ale ministr obrany Jaroslav Tvrdík stále zůstává trochu na pochybách, nařídil ještě další, už třetí testy. Toto měření provede ČSA. Už teď ministr Tvrdík ale říká:

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany: Ze všech dosavadních šetření zatím nevyplynula žádná skutečnost, která by vedla k tomu, že díky výškoměrům, či jiné navigační technice používané v letounech Armádě ČR by mohly být ohroženy lidské životy. A neznám žádný fakt, který by mě vedl byť jen k domněnce, že tomu tak mohlo být.

Poruchovost armádních palubních výškoměrů ale stále ještě šetří policie, podle které jsou tyto přístroje na hranici použitelnosti. Vyšetřovatel také koncem loňského roku obvinil tři armádní důstojníky ze zmanipulování výběrového řízení na tyto výškoměry.

Americký kaskadér zahynul při natáčení filmové scény v Praze

Černým písmem se zapíše dnešní den do natáčení amerického akčního filmu režiséra Roba Cohena Triple X. V Praze na Vltavě se odpoledne zabil při natáčení jedné scény 45letý americký kaskadér. Pokračuje Helena Šulcová.

Zkušený kaskadér se nestačil včas pustit člunu a narazil přímo do pilíře Palackého mostu.

Eva Brožová, policejní mluvčí: Při výkonu svého povolání prováděl paragliding a na následky zranění na místě zemřel.

Popisuje tragédii policejní mluvčí Eva Brožová. Nepomohla ani záchranná služba, která se podle lékaře Jana Škouly snažila kaskadéra 15 minut oživovat.

Jan Škoula, záchranná služba: Jelikož to zranění bylo neslučitelný se životem, tak se nám zkrátka nepodařilo ten stav zlepšit.

Společnost Stillking, která americkému štábu zajišťuje služby, tragédii podle vedoucí produkce Jany Hrbkové zatím příliš komentovat nechce.

Jana Hrbková, vedoucí produkce: Nás všech se to dotklo, ale žádný konkrétní informace ještě nepodáváme.

Po příčině neštěstí teď pátrá policie.

Eva Brožová, policejní mluvčí: Policisté v současné době šetří, zda došlo k profesní chybě, či k technické závadě, nebo k porušení bezpečnosti práce při tomto riskantním povolání.

Film Triple X je o závodníkovi extrémních sportů, kterého najme vládní agent, aby pronikl do ruské mafie. V Praze se natáčí už od ledna.

Znovuotevření procesu s legionářem Aloisem Vocáskem zamítl plzeňský soud

Znovuotevření procesu s posledním žijícím legionářem z 1. světové války zamítl plzeňský krajský soud. 106letý Alois Vocásek žádal o revizi kauzy, ve které byl v roce 1946 odsouzen na doživotí za zločiny proti státu a udavačství. Těchto činů se podle původního rozsudku dopustil během okupace. Dnešní soudní líčení sledoval plzeňský reportér Lubomír Smatana.

Alois Vocásek stále požaduje, aby soud rozhodl o jeho nevině, proto podal proti rozhodnutí krajského soudu stížnost.

Alois Vocásek: Žalovali mě, že jsem udával a že jsem byl ve Vlajce. To mi nedokázali, ale trest mi nechali.

Říká na svou obhajobu Alois Vocásek a dodává:

Alois Vocásek: Ale nikdy jsem nespolupracoval s Němci.

Alois Vocásek nepovažuje svoji činnost v době okupace Československa za protistátní a dokládá to i svým pojetím vlastenectví.

Alois Vocásek: Vy furt říkáte nacismus. Copak je to nacismus? Národovectví. A Havlíček byl národovec. A Havlíček byl nacista?

Alois Vocásek vystupoval u soudu velmi sebevědomě. Na otázky senátu odpovídal sice vsedě, ale velmi věcně a bylo patrné, že je stále v dobré kondici.

Na jihomoravských dálnicích stále řádí gang lupičů

Na jihomoravských dálnicích stále řádí gang lupičů. Pod záminkou údajného požáru zadní pneumatiky zastavují vytipovaná auta a potom nepozorné řidiče a jejich spolujezdce okrádají. Během několika vteřin jsou zloději schopni odcizit z vozu peníze, cennosti, nebo doklady. Počet takových případů roste každým dnem. Jak brněnskému redaktorovi Ivanu Holasovi potvrdila jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková, všechny mají zřejmě na svědomí stejní pachatelé.

Dagmar Bartoníková, jihomoravská policejní mluvčí: Pohybují se v silnějších zahraničních vozidlech většinou tmavé barvy, na vozidlech jsou jak zahraniční, tak domácí státní poznávací značky. Jsou ve věku kolem 30, nebo 40 let a mají solidní vystupování. Hovoří většinou německy, ale s přízvukem, a němčina tedy nemusí být jejich rodným jazykem.

Zloději zatím operují pouze na jihomoravských dálnicích. Jen za dnešní dopoledne byly nahlášeny tři nové případy. Bartoníková připomíná, že požár pneumatiky u osobního auta je dosti nepravděpodobný. Navíc si jej lze ověřit i v bočním zpětném zrcátku. Pokud už se řidič rozhodne zastavit a z vozidla vystoupit, měl by ihned uzamknout všechny dveře.

Dagmar Bartoníková, jihomoravská policejní mluvčí: Je nejlepší na takové signalizování projíždějícího řidiče vůbec nereagovat a co nejrychleji ohlásit případ na policii.

Summit NATO v Praze budou provázet přísná bezpečnostní opatření

Přísná bezpečnostní opatření budou provázet listopadový summit NATO v Praze. V Kongresovém centru se ho zúčastní přes 2500 delegátů, z toho 46 hlav států a předsedů vlád. Radiožurnálu to potvrdil vládní zmocněnec Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra, vládní zmocněnec pro summit NATO v Praze: Samozřejmě bude daleko větší měrou třeba chráněn ten vzdušný prostor, ale neplatí to, co se spekulovalo, že prostě bude celý vzdušný prostor nad ČR dva dni uzavřen. Půjde o některé časové výluky a o některé úpravy těch koridorů apod., ale řada třeba těch delegací přiletí normálním linkovým spojem z těch menších států.

Kancelář vládního zmocněnce zpřístupnila internetovou stránku www.natosummit.cz. Jejím prostřednictvím bude veřejnost informována o přípravě této akce i všech dopravních omezeních a bezpečnostních opatřeních, která ji budou provázet.

Prezident Havel hovořil s italským prezidentem o budoucnosti EU

Evropa stojí před historickou šancí rozšíření, proto by na tomto kroku měla pracovat intenzivněji. Shodli se na tom dnes náš prezident Václav Havel se svým italským protějškem Carlem Azegliem Ciampim. Více naše zvláštní zpravodajka v Římě Klára Stejskalová.

EU musí být v budoucnu skutečným mezinárodním subjektem. Podle prezidenta Ciampiho je třeba společných nástrojů k tomu, abychom mohli čelit bídě afrického obyvatelstva, či řešit problémy tak jako na Balkáně.

Carlo Azeglio Ciampi, italský prezident: Vůči ostatnímu světu nelze vystupovat jako jednotlivé národní státy. Je zapotřebí vážnosti mezinárodní subjektivity, které by EU umožnily mluvit ve jménu všech.

Řekl Ciampi. Oba prezidenti také jednali o aktuálních problémech současnosti, zejména o krizi na Blízkém východě. Podle Václava Havla jsou posledními událostmi znepokojeni.

Václav Havel, český prezident: Ale neztrácíme naději, že může být mírový proces znovu obnoven. Je to jediná smysluplná alternativa.

Hlavním cílem návštěvy premiéra Zemana v Mexiku jsou obchodní vztahy

Oživit obchodní vztahy mezi Mexikem a Českem je hlavním cílem premiéra Miloše Zemana v této zemi. Doprovází ho skupina podnikatelů. Pokračuje zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu v Mexico City Olga Krupauerová.

Český premiér se dnes setká s mexickým prezidentem Vicentem Foxem, se kterým povede rozhovory mezi čtyřma očima a vystoupí s ním na společné tiskové konferenci. Ministři obou vlád podepíší dva význačné dokumenty pro česko-mexické vztahy - dohodu o zamezení dvojího zdanění a dohodu o vzájemné podpoře a ochraně investic. Miloš Zeman se zúčastní i podnikatelského fóra. Premiéra doprovází početná podnikatelská mise z ČR. Mexiko je po Brazílii druhým největším obchodním partnerem ČR v Latinské Americe. Podle informací zastupitelského úřadu v Mexico City ale zatím čeští investoři bohužel nevyužívají možnosti mexického trhu, který je navíc díky severoamerické dohodě o volném obchodu vstupní branou na odbytiště ve Spojených státech a Kanadě.

V angolské Luandě byla podepsána dohoda o příměří mezi vládou a UNITA

V angolské Luandě byla podepsána dohoda o příměří mezi vládou a národním svazem pro úplnou nezávislost známou pod zkratkou UNITA. O významu této dohody už více Jan Šmíd.

Dohoda o příměří může mít pro Angolu historický význam, vždyť za téměř 30 let trvání konfliktu přišlo podle některých odhadů o život až milión lidí. Pozitivně hodnotí podepsaný dokument i velvyslanec ČR v Zimbabwe Jaroslav Olša mladší.

Jaroslav Olša ml., velvyslanec ČR v Zimbabwe: Nesporně ze všech dohod, které mezi sebou UNITA a vláda v Angole podepsaly, tahle má největší šanci na přežití a na faktické fungování.

Příměří je základním krokem ke stabilizaci situace v Angole. Ze slov Jana Šibíka, reportéra časopisu Reflex, který některé oblasti země navštívil, však vyplývá, že návrat k normálnímu životu a obnova zničených měst si vyžádá delší čas.

Jan Šibík, reportér časopisu Reflex: Minulý rok jsem navštívil město Kuito, který bylo dva roky obléhané jednotkama Unity. A ty jednotky vlastně to město totálně rozbily a jediný město, ke kterému by se dalo to město Kuito přirovnat, je Groznyj. Do dnešní doby v Angole je velký problém, jsou velký problém miny. Jsou vlastně skoro na všech přístupových cestách, a proto je velkej problém vlastně pohybu po celé Angole. A i když ta situace se stabilizovala a momentálně se nestřílí a nestřílí se již dlouhou dobu, tak přes to umírá velký počet lidí, a to právě z toho důvodu, že vlastně jakákoliv doprava potravin je možná jedině letecky a ta je velmi drahá. Je to kvůli těm minám.

Stručný přehled zpráv

Šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus umožnil urychlené schválení novely volebního zákona. Ve stavu tzv. legislativní nouze by zákonodárci měli tento klíčový zákon rovnou schvalovat. Novela má umožnit, aby čeští krajané ve státech, které jsou časově o více než čtyři hodiny zpožděny za naší zemí, hlasovali už ve čtvrtek 13. a v pátek 14. června. Téměř 94 mld. Kč byly zatím investovány do Jaderné elektrárny Temelín. Loni spolkla elektrárna investice ČEZu za více než 5,5 mld. Kč.

V ČR se mezi cizinci, narkomany a bezdomovci šíří tuberkulóza

Počet lidí nakažených tuberkulózou v ČR klesá, mezi nemocnými se ovšem zvyšuje podíl cizinců, narkomanů a také bezdomovců. Právě na kontrolu bezdomovců se chce podle doktora Františka Krejbicha zaměřit Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou.

MUDr. František Krejbich: Program vyhledávání nemocných bezdomovců bude spočívat v tom, že se budeme snažit vyhledat nová onemocnění tuberkulózy za pomoci motivačních opatření. Počítáme, že začneme přibližně v květnu, červnu tohoto roku. Budeme spolupracovat i s nevládními organizacemi typu Naděje a Armáda spásy.

Bezdomovci, kteří se nechají vyšetřit, by měli dostat poukázku na zboží v hodnotě 50 korun.

V Liberci se posluchačům představí České klarinetové kvarteto

Liberecké Lidové sady večer rozezní renesanční, barokní, ale i současná vážná hudba. Posluchačům se představí České klarinetové kvarteto. Pokračuje Jiří Svoboda z liberecké redakce Českého rozhlasu.

České klarinetové kvarteto zahraje dnes večer v Liberci vůbec poprvé, vystoupení je také jediné v Libereckém kraji a zároveň první v severních Čechách. Koncert je součástí velkého turné, které skupina odstartovala minulý týden. Muzikanti spolu hrají už devět let a posluchači se mohou těšit na hudbu od takových autorů, jako je Johann Sebastian Bach, nebo Bohuslav Martinů. Zvláštností koncertu je to, že o přestávce si mohou návštěvníci zvolit, jaké skladby chtějí v druhé půli slyšet. Proto je možné, že zazní i jazz od Gershwina.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu