Ozvěny dne 4. 2. 2002

4. únor 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

<!-- <emphasis>Vláda začne vyjednávat o privatizaci Nové huti<emphasis> -->

Do konce května budou probíhat konzultace s ocelářskou firmou Ispat, která jako jediná podle ministra financí Jiřího Rusnoka předložila seriózní nabídku. Pokračuje Aleš Heřmánek.

Exkluzivní jednání s Ispatem začnou okamžitě, protože vláda, jak řekl Rusnok, má zájem na rychlé restrukturalizaci hutí, a právě tato firma by jim měla zaručit dobrou perspektivu.

Jiří Rusnok, ministr financí ČR: Firma Ispat je dnes druhým největším výrobcem oceli na světě, její kapacita představuje zhruba 35 milionů tun, vlastní ocelárny jak v Evropě, a to jak východní, tak západní, vlastní ocelárny ve Spojených státech a Kanadě, v Latinské Americe, jakož i v Asii.

Další ze severomoravských hutí, společnost Vítkovice Steel, bude i nadále financovat firma Osinek, kterou stoprocentně vlastní Fond národního majetku. Ve Vítkovicích stále probíhá proces vyrovnání a do té doby nechce vláda měnit jejich vlastnickou strukturu. Původní vládní plán na vytvoření společného ocelářského podniku se tedy oddálil. Přesto podle ministra Rusnoka stále platí.

Jiří Rusnok, ministr financí ČR: Jsme přesvědčeni o tom, že budoucnost restrukturalizovaného českého nebo chcete-li ..????.. hutnictví je právě v té integraci těch všech podniků, které sídlí v Ostravě, případně v širším okolí.

Jak Rusnok doplnil, důležitá je teď především rychlost restrukturalizace, která bude pokračovat v postupných krocích. Tím prvním je tedy prodej Nové huti, přičemž cena za 67 % akcií v této firmě nebude příliš vysoká. Důležitá je podle ministra především perspektiva podniku a jeho konkurenceschopnost v dalších letech.

<!-- <emphasis>Vláda má výhrady ke změně hranic kraje Vysočina<emphasis> -->

Vláda má výhrady ke změně hranic kraje Vysočina. Nelíbí se jí návrh, který připravilo jihomoravské zastupitelstvo, aby 44 obcí z Vysočiny od příštího roku patřilo k jihomoravskému regionu. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského by tato změna ovlivnila například výdaje státního rozpočtu.

Pavel Rychetský, místopředseda vlády ČR: Jenom změna jedné obce Sázavy ve finanční oblasti nás stála přes milion korun z hlediska změny plátců daně. Tady ta změna by byla tak zásadní, že bychom museli změnit projednávaný návrh zákona o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem, musel by se samozřejmě novelizovat zákon o územních finančních orgánech, zákon o rozpočtovém určení výnosů daní, protože by se úplně změnila rozloha, počet obyvatel i počet obcí v těch krajích.

Změna hranic by se nejvíc dotkla okolí Velké Bíteše a Bystřice pod Pernštejnem. Starosta Velké Bíteše Miroslav Váňa Radiožurnálu řekl, že Bíteš, která je dnes součástí kraje Vysočina, patřila několik desítek let k Jihomoravskému kraji a má k němu silné vazby.

Miroslav Váňa, starosta Velké Bíteše: Už na podzim jednou vláda tyto změny hranic projednala a schválila, tady je teď zapotřebí, aby v rámci parlamentu pravicové strany a jejich zákonodárci se konečně nad sebou zamysleli a vyhověli těm, kteří o to de facto usilují, a zároveň aby si uvědomili, že oni jsou rovněž voleni jednotlivými občany z těch jednotlivých regionů.

Premiér Miloš Zeman odmítl návrh rakouského kancléře Wolfganga Schüssela na společnou deklaraci o Benešových dekretech. Ta je měla označit jako mrtvé bezpráví. Česká vláda podle Zemana nepovažuje za možné ji znovu otvírat.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Pokud jsme tuto otázku vyřešili s Německem, jak Česko-německou deklarací, tak mou dohodou s kancléřem Schröderem z března 1999, nevidím opravdu žádný důvod, proč tutéž otázku nyní otevírat s Rakouskem. Pokud vím, tak ani předseda Poslanecké sněmovny, kde by společná parlamentní deklarace jen teoreticky přicházela v úvahu, neprojevil, a já se mu nedivím, žádné nadšení pro tuto ideu.

Moderátor: Jednat o Benešových dekretech odmítl také v dnešním vydání rakouského týdeníku Profil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

<!-- <emphasis>Benešovy dekrety jsou nadále jablkem sváru mezi ČR a Rakouskem<emphasis> -->

Benešovy dekrety jsou tedy nadále jablkem sváru mezi Českou republikou a Rakouskem. Jak ale telefonuje zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, ne všichni Rakušané jsou pro jejich zrušení.

Zásadně požaduje zrušení Benešových dekretů krajně pravicová strana Svobodných. Její koaliční partner, lidová strana, více hovoří o aktu usmíření. Spolkový kancléř Wolfgang Schüssel ke sporné otázce Benešových dekretů v souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie se zatím vyjadřuje opatrnicky. Navrhuje přijetí deklarace, která by prohlásila Benešovy dekrety za neplatné s tím, že jsou mrtvým bezprávím. Oba vládní partneři hovoří často o tom, že vyčkají na vyjednávání s novou českou vládou.

<!-- <emphasis>Naši chemici půjdou do boje proti terorismu v následujících šedesáti dnech<emphasis> -->

Naše jednotka protichemické ochrany půjde do boje proti terorismu v následujících šedesáti dnech. Po schůzce s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým to řekl americký velvyslanec Craig Stapleton. Přesný termín a místo působení českých vojáků zatím ale armáda tají. Už dříve se však mluvilo o území Kuvajtu.

<!-- <emphasis>Německo své vojáky zatím do Kuvajtu nepošle<emphasis> -->

Německo své vojáky z biologické, chemické a radiační ochrany do Kuvajtu nepošle. Bundeswehr měl na Arabském poloostrově cvičit s našimi vojáky. Proč tomu tak nebude, to zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně David Šťáhlavský.

Německé ministerstvo obrany se prozatím nedohodlo s Kuvajtem o přijetí 250 příslušníků Bundeswehru. Uvádí to alespoň list Die Welt. Německo nabídlo do boje s mezinárodním terorismem nejen elitní jednotky rychlého nasazení, ale i špičková obrněná vozidla typu Fuks schopná lokalizovat zamoření. V Kuvajtu se má obsluha této techniky secvičit s americkými a českými vojáky pro případ útoku zbraněmi hromadného ničení. Die Welt odhaduje zpoždění plánovaných manévrů až na měsíc. Ministr obrany Rudolf Scharping v této souvislosti vyloučil, že by vyslání chemických specialistů souviselo s přípravou útoků na Irák. Naopak se vyslovil pro jednání o možném zásahu v OSN.

<!-- <emphasis>Vláda souhlasí se změnou ústavy o přepravě cizích vojsk přes naše území<emphasis> -->

Zemanův kabinet souhlasí se změnou ústavy, která by měla zjednodušit přepravu cizích vojsk přes naše území. Doposud musela vláda schvalovat přelet každého letadla zvlášť a žádat k tomu souhlas parlamentu. Změnu ústavy žádají poslanci Petr Nečas z ODS a sociální demokrat Miloš Tyc.

<!-- <emphasis>Během jara bude ČR připravena k podpisu smlouvy o nákupu 24 stíhaček<emphasis> -->

Během jara bude naše země připravena k podpisu smlouvy o nákupu 24 nových stíhaček Jas-39 Grippen. Jednání s britsko-švédským konsorciem Saab BAE Systems jsou v zásadě hotova a zbývají už jen detaily.

<!-- <emphasis>Obyvatele Ralska stále ohrožuje nevybuchlá munice po sovětské armádě<emphasis> Vyčištění bývalého vojenského prostoru Ralsko od nevybuchlé munice zřejmě potrvá déle, než se čekalo. Okresní úřad totiž požaduje sanaci dalších 3 500 hektarů zamořeného území. Vláda ale dnes jednání na toto téma odložila. Pokračuje František Lutonský. -->

Obyvatele Ralska nevybuchlá munice po sovětské armádě stále ohrožuje. Ministerstvo obrany už vyčistilo 8 600 hektarů pozemků. Úředníci ale požadují sanaci dalších téměř 4 000.

Jindřich Šolc, starosta Ralska: Mě jako starostu zajímá zajištění obecné bezpečnosti pro občany. Jako daňový poplatník se domnívám, že daleko nejjednodušší je zachovat to, co dneska už běží, a dosanovat to firmou, která tady dneska to dělá, to jest Armáda České republiky.

Řekl Radiožurnálu starosta Ralska Jindřich Šolc. Nově by se však o vyčištění území nemělo starat vojsko, ale ministerstvo vnitra.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany ČR: Vedeme debatu akorát o tom, kdo by to měl dělat.

Potvrzuje ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Stát teď bude muset vyčistit území do hloubky od deseti centimetrů do půl metru. Na jednom hektaru totiž podle namátkové kontroly našli odborníci téměř 13 000 kusů munice.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany ČR: Což, myslíme si, že opodstatněnost požadavku na další pyrotechnické čištění prostě jednoznačně ospravedlňuje.

Náklady na sanace by si neměly vyžádat další mimořádné výdaje. O dalším osudu vyčištěného území by měli za několik let rozhodnout tamní zastupitelé.

<!-- <emphasis>Slovenský občan Lubomír Chocholák půjde zřejmě před americkou justici<emphasis> -->

Slovenský občan Lubomír Chocholák půjde zřejmě před americkou justici. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Ve Spojených státech by ho měli soudit za organizování nelegální práce cizinců z východní Evropy, ze kterého získal kolem 1,5 milionu dolarů. Chocholák ani jeho obhájce s verdiktem nesouhlasí. Státní zástupce Vladimír Prokop ale rozhodnutí soudu podporuje.

Vladimír Prokop: Byly splněny podmínky pro to, aby byl vydán. Za hlavní trestnou činnost justiční orgány Spojených států považují především nepovolená práce pracovníků, kteří na falešná potvrzení imigračních úřadů pracovali, a neodvádění daní ze značných zisků, které z této práce pan Chocholák měl.

Jaký trest Lubomíra Chocholáka ve Spojených státech čeká, to upřesnil soudce královéhradeckého krajského soudu Jan Šulec.

Jan Šulec: Za to nelegální organizování práce mu nehrozí přísný trest. Nejpřísnější trest mu hrozí za ony již zmiňované finanční transakce, které jsou ve Spojených státech postihovány velice přísně, a to v rozpětí finančního postihu kolem jednoho milionu dolarů až třiceti let odnětí svobody, nebo i současně.

<!-- <emphasis>Většina krajských organizací US-DEU spojuje svoji budoucnost s KDU-ČSL<emphasis> -->

I po rozpadu Čtyřkoalice většina krajských organizací Unie svobody - DEU spojuje svoji budoucnost s lidovci. Zcela jednoznačně by ve sněmovních volbách chtěli kandidovat samostatně jen pražští unionisté. Detaily má zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Šéf plzeňské Unie svobody - DEU a někdejší ministr práce a sociálních věcí Klausova i Tošovského kabinetu Stanislav Volák většinový názor strany Radiožurnálu řekl jasně:

Stanislav Volák, předseda plzeňské organizace US-DEU: Já se domnívám, že bychom se měli domluvit s KDU-ČSL.

Spolu s Volákem je o společných kandidátkách s lidovci přesvědčena i velká část krajských organizací. Některé z nich však ještě před zítřejším rozhodnutím republikového výboru své strany horlivě jednají a analyzují. Radiožurnálu to potvrdil například předseda olomoucké organizace Vladimír Válek.

Vladimír Válek, předseda olomoucké organizace US-DEU: Zatím, co mám já informace, tak je to tak půl na půl.

Olomoucký šéf Válek je osobně pro samostatnou kandidaturu Unie svobody, stejně jako jediná krajská organizace, která má jasno. Pražští unionisté se totiž s lidovci rozešli i na krajské úrovni. Při společném postupu s KDU-ČSL by podle regionálních šéfů unie mělo v novém názvu zůstat slovo koalice, ale vyjasnit by si obě strany měly podle předsedy moravskoslezských unionistů Zdislava Vantuly mnohem víc, než jen název.

Zdislav Vantula, předseda moravskoslezských unionistů: Chce to zcela zásadní vyjasnění i povolební spolupráce a dotažení technikálií spojených s tímto řešením.

<!-- <emphasis>Palestinská samospráva považuje organizace provádějící útoky za teroristické<emphasis> -->

Palestinská samospráva ode dneška považuje organizace, které provádějí útoky na Izraelce, za teroristické. V Ramalláhu to prohlásil prezident palestinské autonomie Jásir Arafat. Jak informuje zpravodaj Radiožurnálu na Blízkém východě Jaromír Janev, palestinský předák dnes také přivítal profesory z izraelských univerzit.

Delegaci židovských a arabských profesorů státu Izrael vedla jediná arabská poslankyně v izraelském parlamentu Knesetu Husnia Džabárová. Informoval o tom izraelský rozhlas. Podle Džabárové Jásir Arafat potvrdil obsah svého článku pro New York Times, ve kterém vyjadřuje své odhodlání bojovat proti teroru a za vznik palestinského státu, rovnoprávného se státem Izrael. Katarská televize Al-Džazíra citovala prohlášení radikálního Hnutí islámského odporu Hamas, které dnes postoje Arafata ostře kritizovalo. Podle Hamasu nemá Arafat právo omezit návrat palestinských uprchlíků do vlasti s ohledem na demografické potřeby židovského státu, ani vzdát se části Jeruzaléma. Podle Arafata by oba státy měly mít za hlavní město Jeruzalém.

<!-- <emphasis>V západní Evropě pokračuje hon na teroristy<emphasis> -->

V západní Evropě pokračuje hon na teroristy. Francouzské tajné služby zatkly trojici militantních islamistů, kteří měli před rokem plánovat pumový útok na starobylou katedrálu ve Štrasburku. Francouzské orgány tvrdí, že případní atentátníci měli napojení na organizace ve Velké Británii a Belgii. Informuje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Francouzské policejní zdroje tvrdí, že jeden ze zatčených měl spojení s atentátníky, kteří v září spáchali útok na opozičního afghánského vůdce Masúda. Dvojice sebevrahů vydávajících se za novináře, která zabila Masúda, měla belgické občanství. Francouzské tajné služby proto zintenzívnily spolupráci s belgickými a britskými orgány. V Belgii je za mřížemi jedenáct lidí podezřelých z organizování nelegálních militantních skupin a z podpory terorismu. Většinou se jedná o imigranty z Maroka, Tuniska a Alžírska. Belgické tajné služby tvrdí, že sítě teroristů byly organizované napříč celou Evropou, a to poměrně jednoduše přes Internet a některé charitativní spolky.

<!-- <emphasis>Hamíd Karzáí vyzval vojenské velitele a kmenové vůdce k zastavení bojů<emphasis> -->

Premiér dočasné afghánské vlády Hamíd Karzáí vyzval všechny místní vojenské velitele a kmenové vůdce, aby ihned zastavili boje a začali jednat. Karzáí vyslal své představitele nejen do východoafghánské provincie Paktía, ale i na sever země, kde minulý týden zuřily boje. V Paktíi zahynulo v potyčkách o gubernátorské křeslo přes šedesát lidí. Jak informuje spolupracovnice Radiožurnálu v Afghánistánu Petra Procházková, situace je napjatá i v západoafghánské provincii Herát.

V nejbližších dnech by do Herátu měl odcestovat i sám Karzáí, aby uklidnil místní kmeny, které se zatím nepodřizují centrální vládě. Kábulské vedení se nyní snaží přesvědčit místní velitele, aby neřešili své spory s pomocí zbraní, protože pokud nebude v zemi klid, nezačne do Afghánistánu proudit finanční pomoc ze zahraničí. Je však více než jasné, že lokální vůdci budou za příměří požadovat od centra značnou část této finanční pomoci. V opačném případě se o ni budou hlásit velmi tvrdě, a protože každý z nich disponuje vlastní miniarmádou, hádky o peníze se zcela jistě neobejdou bez obětí na životech.

<!-- <emphasis>V historické budově pražského Karolina začíná přehlídka čínské tušové malby<emphasis> -->

V historické budově pražského Karolina začíná přehlídka čínské tušové malby. Výstava s názvem Proměny duše představuje dvacet kaligrafických obrazů tchajwanských mistrů, kteří patří ve svém oboru mezi špičku. Podle spoluautorky výstavy Zlaty Černé z Náprstkova muzea je to i díky tomu, že se jim daří kombinovat klasickou techniku s prvky světového moderního umění.

Zlata Černá: Nápadně moderní je právě ten starý mistr, osmdesátiletý pan Čen-či Kuan. Proměňuje barevnost, novou kompozici má, výrazně geometrické prvky v té krajině, někdy vám to připomíná jako detail třeba z van Gogha, ale jsou tam jiné židle, staré čínské židle, ale za vším cítíte napojení na čínskou tradici.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu