Ozvěny dne 31. 12. 2001

31. prosinec 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Už jen hodiny dělí obyvatele EU od zavedení jednotné měny eura

Už jen hodiny dělí obyvatele EU od zavedení jednotné měny eura. Řada obyvatel unie ale stále nemá jasno v tom, kterou měnou může od zítřka začít platit a kterou měnu může dostat nazpátek. Představitelé irské centrální banky kvůli hrozícím zmatkům vyzvali spoluobčany, aby v prvních hodinách Nového roku raději používali platební karty. Více k tomu z Dublinu náš zvláštní zpravodaj Jiří Hušek.

Peněžní automaty v Irsku začnou eurobankovky zpočátku jen v hodnotě 10 a 20 eur vydávat většinou až zítra odpoledne. Protože od Nového roku platí povinnost vracet nazpět pouze eura a centy, budou muset prodejci zpočátku zákazníkům dávat jen mince. Např. taxikáři budou ale jen ztěží schopni vrátit pasažérům drobné za padesátilibrovou bankovku, navíc jen 50 % taxikářů má taxametry přeprogramovány na eura. V Irsku nejsou v souvislosti s příchodem nové měny plánovány žádné bombastické oslavy. Někteří čelní představitelé státu dali najevo zklamání z relativně malé informovanosti o euru, která je patrná navzdory masivní mediální kampani v ceně 14 miliónů liber. Rozhořčení dal netradičním způsobem najevo také největší irský list The Irish Time, který dnes otiskl speciální přílohu s názvem Idiotův průvodce přechodem na euro.

Operátory mobilních sítí dnes čeká další zatěžkávací zkouška

Operátory mobilních sítí dnes čeká další zatěžkávací zkouška. Všechny firmy očekávají podobně jako v předcházejících letech obrovský nápor volajících právě o silvestrovské půlnoci. Pokračuje František Lutonský.

Operátoři shodně prohlašují, že mobilní sítě letos vydrží. V ČR je přitom už registrováno téměř sedm miliónů čísel.

Jiří Hájek, mluvčí RadioMobilu: Společnost RadioMobil udělá maximum pro to, aby síť Paegas zvládla dnešní večer a nápor, který se týká 1. ledna. Řada našich techniků bude v pohotovosti a posílili jsme i infolinku.

Říká mluvčí firmy Jiří Hájek. RadioMobil proto na místech, kde budou lidé slavit ve velkém počtu, rozmisťuje mobilní základny.

Igor Přerovský, Český Mobil: Myslím si, že síť už teď bude dostatečně rozehřátá na silvestrovskou smršť. Každopádně loňské zkušenosti ukazují, že na Silvestra bývá zájem spíše o volání než o zasílání SMSek.

Doplnil Igor Přerovský z Českého Mobilu. Největším problémem proto stále zůstává, pokud hodně lidí volá v jednu chvíli z jednoho místa. Své kapacity proto zvyšuje i Eurotel. Ten je prý připraven i pro případ, že jiné sítě zkolabují, hovory pak budou přesměrovávány. O 30 % se zvýší kapacita sítí pro posílání krátkých textových zpráv. Jestli ale sítě nápor volajících o půlnoci vydrží, ukáže až čas. Operátoři totiž shodně dodávají, ať jsme trpěliví a v případě špatného spojení si chvilku počkáme. Hovory totiž zatíží v krizové době všechny sítě zhruba o 300 %.

Lavinové nebezpečí se neustále zvyšuje na Slovensku

Lavinové nebezpečí se neustále zvyšuje na Slovensku, pod sněhem zahynul další člověk. Telefonuje zpravodajka Radiožurnálu na Slovensku Renata Havranová.

Sníh zasypal tentokrát dvůr rodinného domku v obci Lazy pod Makytou. 81letého majitele strhla masa sněhu na dvorku ve chvíli, kdy nabíral dřevo. Syn našel mrtvého otce až dnes odpoledne. V Lazech je vyhlášen výjimečný stav. Sesuvy sněhu strhly několik střech hospodářských budov i obytných domů. Některé usedlosti jsou odřezány od světa a příslušníci civilní ochrany nasadili buldozery. Obyvatelé Lazů čelí největšímu množství sněhu za posledních 40 let. Situace se trochu uklidnila na Donovalech především v obci Turecká. Pracovníkům lavinové prevence se podařilo odstřelit sněhové pole a vyvolat jeho kontrolovaný sesuv. Lavinové nebezpečí hrozí i nadále, protože v horských oblastech stále hustě sněží.

Právník Aleš Rozehnal zůstane i na Nový rok ve vazbě

Právník ředitele televize Nova Aleš Rozehnal zůstane i na Nový rok ve vazbě. Městské státní zastupitelství podalo stížnost proti soudnímu rozhodnutí o jeho propuštění na svobodu na pětimiliónovou kauci. Podle mluvčího městského zastupitelství Martina Omelky státní zastupitelství nesouhlasí s názorem obvodního soudu, že pominul důvod vazby.

Martin Omelka, mluvčí městského státního zastupitelství: Nebude propuštěn proto, že byla podána stížnost na to usnesení, kterým byl propuštěn. Máme zato, že nepominul důvod vazby, který spočíval v tom, že by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky.

Afghánistán a Británie podepsaly dohodu o rozmístění mezinárodních sil

Afghánští a britští představitelé podepsali dohodu o rozmístění mezinárodních sil v Afghánistánu. Jejich úkolem bude pomáhat při dodržování bezpečnosti v této válkou zničené zemi. Někteří představitelé prozatímní afghánské vlády však nadále požadují, aby v dohodě byly zakotveny i zásady chování cizinců v islámském státě. Detaily má spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Především vysocí důstojníci ministerstva obrany trvají na tom, aby pro vojáky mírové mise platil zákaz požívání alkoholu a intimních kontaktů s místními ženami. Poukazují na to, že velký počet cizinců v zemi by mohl narušit tradice chování, které zde platí po staletí. Mluvčí ministerstva obrany Afghánistánu Dín Muhammad Džurhát dnes poukazoval na to, že pro afghánské obyvatelstvo amorální chování se může Evropanům zdát zcela normální. Ale nelze zapomínat, že i po odchodu Talibů lidé pokládají islám za hlavní normu a jeho porušování může vyvolávat protizápadní nálady mezi lidmi.

Také na Silvestra dali o sobě v Německu vědět islámští radikálové

Také na Silvestra dali o sobě v Německu vědět islámští radikálové. Jen několik dnů před odjezdem vojáků Bundeswehru do mírových sborů v Afghánistánu byl vyhlášen protiteroristický poplach v Hamburku. Podrobnosti připojuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spolkové republice David Šťáhlavský.

Pohotovostní jednotka hamburské policie dnes vzala útokem byt 33letého Súdánce. Anonym, na jehož základě došlo k prohlídce bytu přistěhovalce, uvedl, že muž disponuje biologickými zbraněmi. Na místě byly skutečně zajištěny látky neznámého složení, které jsou nyní v laboratořích na rozboru. První výsledky mají být známy ještě dnes. Bezpečnostní akce se účastnilo na 50 policistů. V Hamburku byly už dříve odhaleny stopy teroristů, kteří unesli letadlo, které 11. září letošního roku narazilo do Světového obchodního centra v New Yorku.

Indie připustila osobní setkání premiéra s pákistánským prezidentem

Indie dnes poprvé připustila možnost osobního setkání premiéra Atala Bihárího Vádžpéjího s pákistánským prezidentem Parvízem Mušarafem. Ke schůzce by mělo dojít na okraj vrcholného summitu Jihoasijského sdružení pro oblastní spolupráci koncem týdne v Nepálu. Spojené státy a další vlády vyvíjejí na Dillí a Islámábád nátlak ve snaze urovnat napětí v oblasti a zároveň odvrátit nebezpečí případného jaderného konfliktu. Příčinou nynějších sporů mezi oběma zeměmi je vývoj v kašmírském regionu, na který si obě země činí nárok, a především nedávný atentát v indickém parlamentu. Z útoku obviňuje Dillí kašmírské separatisty podporované pákistánskými tajnými službami.

Pentagon vyšetřuje americké bombardování ve východním Afghánistánu

Pentagon vyšetřuje americké bombardování ve východním Afghánistánu, při kterém údajně zahynulo více než 100 obyvatel vesnice Nijází Kalá. Podle informací amerických zpravodajských služeb je hledaný terorista Usáma bin Ládin stále naživu. Z Washingtonu informuje zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Pentagon zatím neposkytl žádné další detaily o útoku. Mluvčí centrálního velení amerických ozbrojených sil v Tampě na Floridě major Pete Mitchell pouze řekl, že Spojené státy o incidentu vědí a vyšetřují ho. Pentagon potvrdil, že dva bombardéry B-1 zaútočily v neděli na komplex vedení Talibanu nedaleko Gardejzu, v jehož blízkosti leží i vesnice Nijází Kalá. Pozornost amerických jednotek se i nadále soustředí na hon na bin Ládina. Předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Bob Graham pro televizní stanici CNN potvrdil, že podle nejnovějších informací je bin Ládin s největší pravděpodobností stále naživu, o jeho úkrytu ale Američané nemají ani potuchy. Do jižního Afghánistánu zamíří američtí výsadkáři, kteří nahradí příslušníky námořní pěchoty.

Na Ústeckoorlicku stále platí kalamitní stav

Špatná povětrnostní situace nedovolila ani orlickoústeckým silničářům kalamitu odvolat. V okrese byly ještě dopoledne zcela odříznuty od světa čtyři obce. Teď zbývá zprůjezdnit přístupové cesty už jen k poslední vesnici. Práce by mohli cestáři zvládnout během noci. Informuje spolupracovník Radiožurnálu Josef Krám.

Neprůjezdné komunikace zůstávají nadále Anenská Studánka-Helvíkov, Strážná-Cotkytle a Cotkytle-Janoušov. Odpoledne byla nasazena fréza na silnici Výprachtice-Valteřice, takže se splnil předpoklad, že i tato obec Valteřice bude zpřístupněna. Uvolněna byla i silnice z Horních Heřmanic do Rýdrovic. Nepřístupná zůstává už jen obec Janoušov. Do této oblasti právě teď nasadili silničáři frézu, a je tedy předpoklad, že pozdě večer bude i tato vesnice přístupná. V sousedním rychnovském okrese, kde není vyhlášen kalamitní stav, zůstává od 14. hodin uzavřena kvůli přívalům sněhu a nekázni parkujících řidičů komunikace Olešnice v Orlických horách-Sedloňov.

Nuceně nasazení v Německu mají poslední možnost požádat o odškodnění

Lidé, kteří byli za války nuceně nasazeni v Německu, nebo trpěli v koncentračních táborech, mají ještě několik hodin šanci požádat o odškodnění. Lhůta pro podávání žádostí byla už dvakrát posunuta, tentokrát je ale termín ukončení definitivní. Ještě do dnešní půlnoci tak mohou poškození poslat fax na pražské číslo 02/24 26 30 61, nebo email na adresu cron@cron.cz. Podle zmocněnce ministerstva zahraničí pro odškodnění Jana Sechtra to může být úplně jednoduchý dopis.

Jan Sechter, zmocněnec ministerstva zahraničí pro odškodnění: Tam skutečně stačí napsat: Já ten a ten narozený třeba toho a toho dne toho a toho roku žádám o odškodnění, a my mu pošleme potom oficiální formulář. Ta lhůta mu bude běžet ještě dál, ale pouze ten, kdo se nám ozve dnešní den. Ten, kdo to nestihne, tak skutečně zase ve prospěch těch, kteří čekají na druhou splátku, ten proces musí být někdy ukončen. A to je, právě proto ta hranice je stanovená takto ostře.

Žádat mohou i blízcí příbuzní poškozených. V tomto případě mají nárok na peníze z fondu jenom manželé, manželky, či děti těch, kdo zemřeli po 15. únoru 99. O odškodnění se přitom dnes naposledy mohou přihlásit i lidé, kterým nacisté zabavili majetek. V tomto případě byste se měli obrátit na kancelář Mezinárodní organizace pro migraci.

Silničáři stále neodvolali kalamitní stav na třech místech v republice

Sněžení a ostrý vítr, to jsou důvody, proč silničáři stále neodvolali kalamitní stav na třech místech v republice. Přesto jsou i v horských oblastech se zimní výbavou a maximální opatrností silnice prvních tříd sjízdné. Někteří neukáznění řidiči, kteří neměli sněhové řetězy, nebo špatně parkovali, ale ztěžovali práci cestářům i dnes. Ti proto na mnoha místech nemohli vozovky vůbec prohrnovat a pluhovat. Dopoledne silničáři odvolali kalamitu na Žďársku a Třebíčsku. Na Jablonecku a Semilsku, kde vytrvale sněží, kalamitní stav stále trvá. Podrobnosti o situaci v těchto dvou posledně jmenovaných oblastech má naše liberecká kolegyně Zdeňka Schovánková.

Vozovky na Jablonecku jsou dobře sjízdné, silničářům tu ale působí mnohem větší problémy neukáznění silvestrovští návštěvníci hor.

Silničář, Jablonecko: Turisti, kteří se cpou do těch rekreačních oblastí, nám dělaj neskutečný problémy. Všechny ty rekreační oblasti, jako je Kořenovsko, Bedřichovsko, černostudniční hřeben apod., tak tam všechny ty silnice druhé a třetí třídy, ty jsou zasekaný.

Dispečink semilské správy a údržby silnic hlásí poměrně dobrou sjízdnost.

Silničář, Semilsko: Hlavní silnice jsou holý, nebo se zbytkama rozbředlýho sněhu do vrstvy 1-2 centimetrů. Ve vyšších polohách je vrstva sněhu 15-20 centimetrů a máme nesjízdný tři silnice.

Uzavřeny jsou tedy komunikace ve směru Vítkovice-Rezek-Rokytnice, Dolní, Horní Mísečky a také silnice třetí třídy Benecko-Křížovky. Lze ovšem využít objízdných tras.

Na mnoha místech naší planety už mají oslavy Nového roku za sebou

Do nového roku 2002 už vstoupili obyvatelé souostroví Kiribati, Japonska, Číny, východní části Ruské federace, Korejského poloostrova, Austrálie a mnoha dalších. Jak dodává ze Sydney spolupracovnice Radiožurnálu Yvona Nouzová, letošní australské oslavy jsou prý téměř stejně velkolepé jako v předchozích letech.

Podle neoficiálních odhadů se přinejmenším jeden a čtvrt miliónu lidí vydalo přímo do centra, nebo na četná oblíbená vyhlídková místa, odkud mohou mezi téměř povinným piknikem sledovat tradiční rodinný devítihodinový i velký půlnoční ohňostroj. Ten letos proběhl ve znamení australského venkova, jemuž ostatně bude zasvěcen i celý rok 2002. O tom, že ale vše není naprosto v pořádku, svědčí fakt, že až do dnešního rána byl osud nejproslulejší sydneyské novoroční atrakce ve hvězdách, nebo přesněji v rukou požáru a primátora Sydney. Ten nakonec i přes fakt, že i po sedmi dnech zůstává více než 100 zuřících požárů mimo kontrolu hasičů, a i přes nutnost nových evakuačních operací během dnešního odpoledne rozhodl, že Sydney potřebuje optimismus, a ohňostroj povolil.

Lavina na polské straně Sněžky si vyžádala lidský život

Lavina na polské straně Sněžky si vyžádala lidský život. Horské službě trvala akce více než pět hodin. Polského lyžaře ale nakonec našli mrtvého. Do pátrání se zapojili i čeští záchranáři. Průběh akce popsal Českému rozhlasu Rudolf Chlad z Horské služby.

Rudolf Chlad, Horská služba: Ve 20 hodin byla požádána Horská služba Krkonoše o pomoc při lavinové záchranné akci v oblasti Sněžky. Pohřešován byl jeden člověk. Byl vyhlášen poplach ve čtyřech okrscích v oblasti. Ve 22:15 po transportu na laviniště začala vlastní práce v lavině, kde od 18 hodin pracovala záchranná družstva za pomoci dvou psů. Akce na laviništi byla ukončena v 1:30 nálezem mrtvého pohřešovaného, následoval transport oběti do polské Karpacze a následně návrat členů Horské služby na území ČR a do okrsků.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu