Ozvěny dne 30. srpna 2009

30. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dobrý den. Podobu rozpočtu na příští rok ladí v těchto chvílích ministři v Kramářově vile. Česká republika uzavře kvůli krizi několik velvyslanectví a konzulátů. Ve třech německých spolkových zemích lidé volili regionální parlamenty. Známe čerstvé odhady volebních výsledků. Zítřek přinese povětšinou slunečnou oblohu a teploty do 25 stupňů.

Ministři jednají o podobě rozpočtu na příští rok

Ondřej KAPIC, moderátor:
Státní rozpočet na příští rok. To je hlavní téma neformálního setkání vlády. Kabinet se sešel odpoledne v pražské Kramářově vile. Ministr financí Eduard Janota by měl ministry seznámit s variantami rozpočtu. Bez jakýchkoliv změn zákonů totiž očekává, že by rozpočtový deficit mohl dosáhnout 230 miliard korun. K jeho snížení máš šéf státní kasy připraven balíček opatření. Jednání sleduje i redaktorka Veronika Malá, které přeji hezký podvečer.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Hezký podvečer. Tak ministři už o rozpočtu jednají tady v Kramářově vile za zavřenými dveřmi skoro 3 hodiny, ministr financí Eduard Janota jim má nastínit možnosti, jak řešit situaci vysokého schodku, který by nás čekal příští rok, pokud bychom nepřijali žádná opatření. Současně ale také ještě před schůzkou čekal, že bude muset jednotlivé resorty krotit, protože budou samy pro sebe ještě chtít v rozpočtu získat další peníze.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Ten přístup můj musí být velmi, velmi přísný a nemohu si dovolit další nějaké výdaje, které by šly nad rámec 230.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl Eduard Janota. Očekávání šéfa resortu financí byla správná, například ministryně školství Miroslava Kopicová přišla vyjednat pro svůj resort alespoň dvě miliardy korun.

Miroslava KOPICOVÁ, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy:
Samozřejmě, že tam jedu s tím, že bez peněz nechci jít domů. Já myslím, že dvě miliardy je minimum. Když dostaneme dvě miliardy, tak nesaháme učitelům na platy.

Petr ŠIMERKA, ministr práce a sociálních věcí:
Byl bych špatný ministr, kdybych rezignoval na tuto možnost, takže budu se snažit. No, na to, co je v gesci našeho resortu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Vláda bude oficiálně o rozpočtu jednat zítra. No, a o výsledku dnešní schůzky, která zatím ještě neskončila, vás budeme samozřejmě informovat. Veronika Malá, Radiožurnál.

Česká republika uzavře kvůli krizi několik velvyslanectví a konzulátů

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ministerstvo zahraničí v blízké době patrně uzavře 5 až 10 velvyslanectví nebo generálních konzulátů v zahraničí. České televizi to řekl ministr zahraničí Jan Kohout. Důvodem je hospodářská krize a snaha o minimalizaci schodku státního rozpočtu. O uzavření misí jedná ministr Kohout s politiky a s partnery v zahraničí.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
Je to ještě v procesu, jednáme i s ostatními, řekl bych, partnery na politické scéně a vysvětluji důvody některých těch našich úmyslu. Já bych nechtěl jít nějakou velikou radikální cestou. Skutečně alespoň ne v počátcích, ale rozhodně reagovat budu muset. Čili to počet se pohybuje někde mezi 5 až 10, abych byl konkrétní.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Podle informací Českého rozhlasu se má uzavření mimo jiné týkat generálního konzulátu v Drážďanech a tamního českého centra. Ministerstvo zahraničí naopak uvažuje o zřízení diplomatického zastoupení v Düsseldorfu, které by mělo výrazně ekonomický charakter.

V osadě Andělka u Višňové skončila technoparty Léto a bláznovství

Ondřej KAPIC, moderátor:
V osadě Andělka u Višňové na Frýdlansku skončila technoparty Léto a bláznovství. Tisícovka milovníků techna vydržela tancovat dva dny a dvě noci. Na místě byla i redaktorka Ivana Schöffelová. Ivano, hezký večer. Jak celá akce dopadla?

Ivana SCHÖFFELOVÁ, redaktorka:
Hezký večer. Já myslím, že v tuhle chvíli už klidně můžeme říct, že dobře. Organizátoři byli sice mírně zklamaní z účasti, která byla hlavně v pátek výrazně nižší, než čekali. První noc dorazila ani ne půlka předpokládaného počtu návštěvníků. Možná i díky tomu byla akce opravdu v klidu. Pořadatelé nařídili hlasité sound systémy, kterých tu bylo celkem 8, směrem do Polska, a tak byl v nedaleké Višňové celkem klid. Hudba tady byla slyšet opravdu až v noci, když utichl okolní ruch a po páteční půlnoci organizátoři dokonce aparatury ztišili. Dnes po 17 hodině systémy definitivně utichly. Co se týče policie, zkontrolovala stovky řidičů a jen u pěti z nich zakázala další jízdu kvůli alkoholu. Akce byla dobře zajištěná. Byly tady cisterny s vodou, mobilní toalety i spousty odpadkových košů. Zatím sice na louce nepořádek zůstává, ale pořadatelé mají dohodu, že úklid proběhne během pondělí, kdy pozemky předají. Pro Radiožurnál Ivana Schöffelová, osada Andělka u Višňové.

Ve třech německých spolkových zemí lidé volili regionální parlamenty

Ondřej KAPIC, moderátor:
V Sasku, Sársku a Durynsku se před malou chvilkou zavřely dveře volebních místností. Lidé tam vybírali nové složení zemských parlamentů. Hlasování poutalo značnou pozornost, protože šlo o poslední test nálad před zářijovými volbami do spolkového sněmu. Náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek je teď v Ozvěnách dne živě s čerstvými odhady volebních výsledků.

Jiří HOŠEK, berlínský zpravodaj:
Pěkný večer. V Sársku se zrodil nesmírně zajímavý výsledek, když dosud samostatně vládnoucí CDU získala spolu s liberály méně hlasů než vyzyvatelé ze sociální demokracie a postkomunisté. CDU si pohoršila o plných 13 procent hlasů. V Durynsku utrpěla CDU také vážné ztráty, když sice zvítězila, ale získala jen 32,5 procenta hlasů, což znamená propad 10 procent. Naopak vynikajícího výsledku docílila Die Linke, která získala 26 procent, dokonce bychom se tam mohli dočkat prvního postkomunistického zemského premiéra v Německu. V Sasku naopak podle očekávání potvrdila svou jasnou dominanci křesťanská demokracie, která získala 41 procent hlasů.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Jiří, jak tyto výsledky interpretovat s ohledem na blížící se volby do Spolkového sněmu?

Jiří HOŠEK, berlínský zpravodaj:
V tuhle chvíli se dá asi říct, je to skutečně ale předběžné, že křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové utrpěli poměrně značné ztráty. Na druhou stranu výsledky sociální demokracie nejsou asi dost impozantní na to, aby se dalo mluvit o nějakém zásadním obratu o a zatroubení do závěrečné předvolební ofenzivy, ale dá se celkově říct, že ta předvolební atmosféra dostává nepochybně novou dynamiku. Tolik pro tuto chvíli z Berlína Jiří Hošek, Český rozhlas.

Demokratická strana Japonska drtivě zvítězila v předčasných parlamentních volbách

Ondřej KAPIC, moderátor:
Opoziční Demokratická strana Japonska drtivě zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Naznačily to první povolební odhady. Získala zhruba dvě třetiny křesel v dolní komoře japonského parlamentu. V zemi tak nejspíše skončí půl století trvající vláda liberálů. Vedení strany porážku uznává a nabídlo už rezignaci. Příčiny obratu v Japonsku k Demokratické straně vysvětlil Českému rozhlasu profesor kognitivní ekonomie na japonské univerzitě v Tokiu Joseph Rostinský.

Joseph ROSTINSKÝ, profesor kognitivní ekonomie na japonské univerzitě v Tokiu:
Tam je ekonomická krize a je potřeba řešit řada problémů, jedním z nich je pochopitelně zdravotnictví, školství a pochopitelně také ekonomie, nezaměstnanost, která rapidně v Japonsku stoupá. Jinak bych řekl, že řada lidí byla velice nespokojená s tím, jak se snažila uplatnit svoje reformy, a Jiminto, to je ta konzervativní strana.

Dva běloruští piloti zemřeli při katastrofě při letecké show v polské Radomi

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dva běloruští piloti zemřeli při katastrofě při letecké show v polské Radomi. Jde o jednu z největších přehlídek letecké akrobacie v Evropě. Příčiny pádu stíhačky se vyšetřují.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Běloruská stíhačka SU27 se zřítila jen pár minut po začátku předváděcího letu zhruba kilometr od divácké zóny. Piloti se už nestihli katapultovat a oba na místě zemřeli. Leteckou show v tu chvíli na místě sledovalo 100 tisíc lidí, nikdo z nich ale nebyl zraněn. Nebyly ani poškozeny budovy na okraji města Radom, kam stroj dopadl. Podle informací polské zpravodajské stanice TVN24 je jedním z mrtvých pilotů zástupce velitele běloruského letectva. Bělorusové se letecké show v Radomi účastnili vůbec poprvé. Příčiny havárie stíhačky nejsou dosud známy. Experti mluví o možné chybě pilotů. Vše ale vyjasní společná polskoběloruská vyšetřovací komise. Podobnému neštěstí došlo v Radomi už před dvěma lety, kdy srážku dvou letadel nepřežili dva polští piloti. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Polsko.

Sitauce na rakouských dálnicích

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dopravní zácpy s mnohakilometrovými kolonami aut u vjezdu u tunelů. Taková byla předpověď pro tento víkend na rakouských dálnicích. V pátek a v sobotu se prognóza naplnila. Dnes je situace příznivější.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Největší provoz trvá stále směrem do Německa, proto je přetížená především Taurská dálnice a kolony aut stojí téměř u všech vjezdů do tunelů. Nepočítají se však na desítky kilometrů, ale vzdálenost dvou až pěti a doba čekání je do tří hodin. Větší nápor aut je na hraničním přechodu do Německu ve Süssenu. Přetížená je také Brennerská dálnice v Tyrolsku směrem do Innsbrucku a provoz houstne na jihovýchodní dálnici A23 ve Vídni v okolí Prateru. I o tomto víkendu pomáhali řidičům radou i činy pohotoví technici automotoklubu, kteří se rychle přemisťují na motocyklech, aby pomáhali a radili řidičům, kteří uvízli v dopravní zácpě. Z Rakouska pro Radiožurnál Marie Woodhamsová.

Shakespearovské slavnosti uvedou Sen noci svatojánské

Ondřej KAPIC, moderátor:
Propojení divadla a hudby nabídne představení Shakespearovy hry Sen noci svatojánské s hudbou Felixe MendelssohnaBartholdyho. Letos poprvé se odehraje pod širým nebem a na nové pražské scéně v zahradě u terasy Jízdárny Pražského hradu. Dnes v půl deváté večer začíná první ze dvou představení. Shakespearův text zazní například v podání Sabiny Laurinové, Oldřicha Víznera nebo Ivany Jirešové. Podrobnosti o představení má mluvčí Pražské komorní filharmonie Zbyněk Havránek.

Zbyněk HAVRÁNEK, mluvčí Pražské komorní filharmonie:
Představení Sen noci svatojánské je projekt Pražské komorní filharmonie k dvoustému výročí narození Felixe MendelssohnaBartholdyho a letošní rok je považován do velké míry právě i rokem Felixe MendelssohnaBartholdyho, který byl takovým, dá se říct, dokonce průkopníkem romantické hudby. Posluchači uslyší spoustu krásné hudby, mezi níž budou také opravdu slavné kusy, jako je Svatební pochod, bude tam taky Tanec skřítků.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu