Ozvěny dne 30. prosince 2008

30. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu je Eva Odstrčilová. Izraelská operace proti Hamasu je po čtyřech dnech teprve na začátku, tvrdí premiér Ehud Olmert. Počet mrtvých dosáhl podle palestinských zdrojů tří set šedesáti, z toho šestina jsou podle OSN civilisté. Společné stanovisko k situaci na Blízkém východě budou v následujících hodinách v Paříži hledat ministři zahraničí evropské sedmadvacítky. Mimořádnou schůzku svolal do sídla svého úřadu šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner. Z jednání by mohla vzejít výzva k zastavení palby. Pavel NOVÁK:
Podle diplomatických zdrojů by mohli ministři zahraničí zemí Evropské unie navrhnout takzvané humanitární příměří, tedy klid zbraní, aby mohli obyvatelé Gazy dostat lékařskou pomoc. Unie by také mohla nabídnout Izraeli obnovení své pozorovatelské mise na hraničním přechodu Rafach mezi Gazou a Egyptem. Mise by se případně mohla rozšířit i na hranici Gazy s Izraelem, aby se tak posílila důvěra a Izrael zrušil svou blokádu pásma Gazy. Mezi členy Unie ale zdaleka nepanuje jednota v názoru na nejnovější konflikt. Německá kancléřka Merkelová obviňuje z rozpoutání násilí palestinské hnutí Hamas. Británie a Francie vyzývají k zastavení palby obě strany konfliktu. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel. Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Izraelské letectvo dnes znovu bombardovalo budovy institucí radikálního Hamasu, který chce svrhnout. Mohamed Ali z mezinárodní charitativní organizace Oxfam upozornil v televizi BBC na vážnou humanitární situaci v Gaze. Mohame ALI, mezinárodní charitativní organizace Oxfam:
Lidé mají velký strach. Chybí jim jídlo, nemají vodu. Místní nemocnice jsou naprosto přeplněné a naléhavě žádají o krev, ale lidé se bojí vyjít ven. Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dramatickou situaci na druhé straně potvrzuje přímo z izraelského Zderotu náš zpravodaj Břetislav Tureček. Břetislav TUREČEK:
Já jsem tady vlastně už od dopoledne a za tu dobu jsme museli pětkrát běžet do protiraketového krytu. Lidé nevědí, kam ta raketa dopadne, to znamená, když je tady siréna, tak musí jít do krytu všichni. V médiích je nová kauza poškozující Orgoníkovou a Drymla

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Senátor za ČSSD Vladimír Dryml si měl podle zpravodajského serveru iDnes objednávat kompromitující materiály na stranickou kolegyni, poslankyni Hanu Orgoníkovou. Ty ji měly poškodit v očích vedení strany. Dryml podle serveru domlouval dodání těchto materiálů s bývalým policistou, který byl ale figurantem najatým Mladou frontou DNES. Senátor Dryml tyto aktivity ve vyjádření pro Radiožurnál popřel. Vladimír DRYML, senátor /ČSSD/:
Jde o provokaci, která má za cíl dát klín mezi mě, přítelkyni Orgoníkovou a poškodit ČSSD. Ne nadarmo je to stejné a podobné jako kauza Morava. A je to otázka pro tajné služby, kdo chce manipulovat dvěma největšími politickými stranami a těmito politiky, ale je to otázka toho, komu mají sloužit tyto provokace, které by měly vyprovokovat opět dvě strany k něčemu, co se ani jedna z nich nedopustila. Já jsem se žádné trestné činnosti nedopustil a žádný sběr dat jsem neuskutečnil, pokud je mi známo. Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dryml měl například chtít získat na Orgoníkovou záznam o vyšetřování protikorupční službou. To ale Orgoníková pro Radiožurnál popírá. Hana ORGONÍKOVÁ, poslankyně /ČSSD/:
To je nesmysl, vyšetřována jsem nebyla v souvislosti s tím, že bych já byla objekt vyšetřovaný, ale poněvadž jsem kritizovala vstup strategického partnera do Vodovodů a kanalizací v Hradci Králové a bylo mně v té souvislosti, aspoň tak jsem se domnívala, vyhrožováno, tak jsem se obrátili na Policii České republiky. Čili jsem podávala vyjádření, ale ne, že bych byla já vyslýchána, že bych já něco provedla. Pokud je pravdou, že pan Dryml na mě něco sháněl, tak to já nehodlám komentovat. To je na tom, aby se jednalo na úrovni vedení strany. Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Podle Vladimíra Drymla už právníci připravují trestní oznámení na neznámé pachatele, kteří se na tomto pokusu o diskreditaci jeho i Hany Orgoníkové podíleli. Dopravní kolaps v Krkonoších

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dopravní kolaps za sebou mají Krkonoše. Stovky aut dnes zablokovaly příjezdové cesty. Podrobnosti dodává mluvčí trutnovských policistů Jiří Prouza. Jiří PROUZA, mluvčí trutnovských policistů:
Situace byla natolik kritická, že došlo k souvislé koloně v obou směrech, jak na Špindl, tak na Pec. Policisté odkláněli dopravu, snažili se samozřejmě pro vozidla najít alternativní možnosti parkování, ale v tu dobu se to opravdu nedařilo. Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Další komplikace očekávají policisté i v následujících dnech. Ukrajina zaplatí Rusku dluh za plyn

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ukrajina zaplatí Rusku dluh za plyn. Ruský plynárenský koncern Gazprom hrozil, že jí v opačném případě od nového roku zastaví dodávky. Ukrajinská vláda pověřila státní podnik Naftogaz, aby Gazpromu zaplatil dlužnou částku dvě miliardy dolarů. Peníze si má půjčit od domácích státních bank. Před bankami na Slovensku se vytvářejí fronty

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Před bankami na Slovensku se vytvářejí fronty. Lidé si ještě před přijetím eura chtějí uložit úspory, případně vyměnit koruny. A úředníci jejich nápor nezvládají. Silnější zájem cítí i směnárníci na české straně, kde si lidé vyměňují slovenské koruny za české. Euro začne na Slovensku platit už od pozítří. Lubomír SMATANA:
Dlouhé fronty před bankami nedávají žádný smysl, protože lidé si mohou uložit slovenské koruny kdykoliv. Dnes, stejně jako za týden nebo třeba za rok, a to stále ve stejném konverzním kurzu a také bez poplatku. Lidé ale zřejmě podlehli davové psychóze a taky asi přesně nerozuměli informační kampani. Navíc konverzní kurz je výhodnější než současný tržní kurz, a tak lidé, kteří vyměňují slovenské koruny v České republice, zbytečně prodělávají. Hodnota slovenské koruny se už nikdy nezmění a lidé ji mohou měnit v národní bance do nekonečna. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava. Výstava unikátních kostýmů z českých filmů

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Výstava unikátních kostýmů z českých filmů bude v románských sálech Strahovského kláštera v Praze k vidění do konce ledna. Organizátoři expozici pro velký zájem prodloužili. Garderobu filmových princezen totiž denně obdivují stovky malých i velkých. Ojedinělá expozice nabízí pohled do tajů barrandovských depozitářů a doplňují je dosud nezveřejněné fotografie z natáčení. Vlastimil Košťál rezignuje ke konci roku na funkci místopředsedy fotbalového svazu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Místopředseda fotbalového svazu Vlastimil Košťál rezignuje ke konci roku na svou funkci. Oznámil to v dopise, který rozeslal všem členům výkonného výboru, ze kterého odejde také. Předseda svazu Pavel Mokrý ale není z jeho rezignace příliš překvapený. Pavel MOKRÝ, předseda fotbalového svazu:
Na jednu stranu ano, na druhou stranu ne, protože pan Košťál po tom, co končí /nesrozumitelné/ reprezentace, tak projevoval minimální zájem o činnost ve svazu. Takže jsem tak jako cítil, že z toho vycouval. A na druhé straně samozřejmě je to krok, který není úplně standardní, takže překvapil, i mě překvapil.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu