Ozvěny dne 3. 12. 2001

3. prosinec 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Regulované nájemné se zvýší až v polovině příštího roku

I po Novém roce zůstane nájemné v bytech s regulovaným nájemným stejné jako dnes. Ke změně dojde až v polovině roku. Vyplývá to z cenového výměru ministerstva financí, kterým se řeší právní vakuum po zrušení vyhlášky o nájemném. Pokračuje Michal Fila.

Podle náměstka ministra Jaroslava Šulce se od července promítnou do nájemného náklady za zateplení a počítat se bude jinak například podlahová plocha bytu. Nájemné by mělo vzrůst maximálně o pět až sedm procent.

Jaroslav Šulc, náměstek ministra financí: V každém případě oba tituly důvodů zvyšování nájemného nebudou platit od 1. ledna, tam se nic nemění, budou platit až od 1. července roku 2002.

Samotné zvýšení regulovaného nájemného v průměru o pět až sedm procent považuje za přijatelné Sdružení nájemníků České republiky. Naopak velmi kritičtí jsou členové Občanského sdružení majitelů domů v České republice. Jejich stanovisko tlumočil místopředseda sdružení Libor Delín.

Libor Delín: Ministerstvo financí v podstatě opsalo protiústavní vyhlášku a dalo jí jen jiný název, cenový výměr. Následkem toho je tento cenový výměr pochopitelně opět v rozporu s Listinou základních práv a svobod, s Ústavou a mezinárodními pakty. Zvýšení o pět procent není žádnou deregulací, je to pouze valorizace této ceny v úrovni cen stavebních prací, takže vlastně na reálné ceně nájemného naprosto nic nemění. Pochopitelně tento cenový výměr bude napadnut ústavní stížností podanou k Ústavnímu soudu.

Ceny nezvýší po Novém roce ani Česká pošta. Ministerstvo financí jí totiž zamítlo požadavek na zvýšení cen základních vnitrostátních služeb od 1. ledna roku 2002.

Vojenskou operaci v pásmu Gazy zahájila izraelská armáda

Vojenskou operaci v pásmu Gazy zahájila izraelská armáda. Podle nepotvrzených informací byly při zásahu zraněny desítky osob. Vojenské vrtulníky Apache zasáhly řízenými raketami a střelbou z těžkých kulometů sídlo prezidenta palestinské autonomie Jásira Arafata ve městě Gaza a dva vrtulníky, které používal při svých cestách. Podrobnosti má blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Samotný Jásir Arafat ale v pásmu Gazy nebyl a nacházel se v palestinském správním středisku Ramalláh na západním břehu Jordánu. Řízené rakety zasáhly také palestinské letiště, několik stanovišť palestinských bezpečnostních složek, budovu hnutí Fattah a sídlo palestinské televize. Ministr izraelské vlády Dan Miridor dnes řekl, že izraelská odveta nebude jednorázová. Podle pozorovatelů je zásah v Gaze pouze první fází odvetné operace proti palestinské autonomii. Autonomie už požádala Spojené státy, aby vyvinuly tlak na Izrael k zastavení vojenské operace. USA ale uznaly právo Izraele na sebeobranu. Autonomní ministr pro místní správu Sáib Irikát v reakci na izraelský zásah řekl, že jakékoli takovéto nové krveprolití povede zase jenom k dalšímu krveprolití.

Bývalí funkcionáři ministerstva vnitra se před soudem zodpovídají z akce Asanace

Jeden z nejrozsáhlejších případů zločinů komunismu se dnes dostal před soud. Bývalí funkcionáři ministerstva vnitra se zodpovídají z akce Asanace, která se na konci sedmdesátých let zaměřila proti signatářům Charty 77. Před soudem stanulo pět vysokých činitelů komunistické Státní bezpečnosti včetně tehdejšího ministra vnitra Jaromíra Obziny. Dnešní soudní líčení, které je naplánováno až do 11. prosince, sledoval František Lutonský.

Tajná policie chtěla všechny vytipované lidi vystěhovat za hranice. Proto jim vyhrožovala, vydírala je a někteří vyšetřovatelé týrali vězně. Za tuto akci zodpovídají podle státní zástupkyně tehdejší představitelé ministerstva vnitra včetně šéfa resortu Jaromíra Obziny.

Neuvedena: Jako vedoucí funkcionáři složky StB organizovali a řídili akci s krycím názvem Asanace, jejímž cílem bylo dosáhnout vystěhování členů Charty 77 a jejich sympatizantů.

Tehdejší náčelník StB Zdeněk Wiederlechner údajně o likvidující akci vůbec nic neví. Slovo Asanace v této souvislosti nikdy neslyšel, dokonce ani z médií, která se tomuto tématu věnovala už několikrát.

Zdeněk Wiederlechner: No, vidíte, a já to neslyšel. Ale to je všechno, co vám budu říkat.

Jakékoli obvinění odmítá i tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina. S novináři se přitom odmítá bavit. Jeho výrokům před soudem a nevinnému pohledu na lavici obžalovaných odmítá uvěřit signatářka charty Zina Tominová.

Zina Tominová: Asi je dobře, že i tento soud probíhá, že proběhnout musel, protože tam není nikde ani špetka, já to řeknu silně, ani hanby, ani studu.

Tominová se nakonec na nátlak StB vystěhovala. Teď má britský pas a doufá, že bývalí funkcionáři alespoň jednou v životě svých činů zalitují. V rámci akce Asanace se tajné policii podařilo vystěhovat asi dvacet lidí. Mezi nimi byli například písničkáři Jaroslav Hutka a Vlasta Třešňák. Pětici obžalovaných teď hrozí za zneužívání pravomocí až desetileté tresty. Před soud se v této kauze zřejmě dostane dalších jedenáct příslušníků StB. Podle našich informací měli vytipovávat lidi, které by vnitro zařadilo do Asanace. Zároveň se na této akci podíleli a řídili ji na okresní úrovni.

Vsetínský podnikatel Roman Zubík byl obviněn z dalších zločinů

Z dalších zločinů se škodou dosahující 80 milionů korun obvinil vyšetřovatel vsetínského podnikatele Romana Zubíka. Podle republikového úřadu vyšetřování je Zubík stíhán pro další úvěrový podvod a krádež. Policie také zabavila velkou část nevyplněných směnek Slovenského plynárenského průmyslu v celkové hodnotě čtyř miliard českých a slovenských korun. Směnky v minulosti neoprávněně podepsal tehdejší ředitel společnosti Ján Ducký.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla o přerušení vysílání TV 3

Černá obrazovka a na ní bílý titulek, tak vypadá momentálně vysílání naší nejmenší komerční televize TV 3. Nápis oznamuje, že na základě rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání musí společnost TV 3 nejpozději do 6. prosince přerušit program. Roztržku mezi americkým investorem, firmou EMV, a držitelem licence Martinem Kindernayem tak poprvé pocítili televizní diváci. Jak informuje Pavla Kvapilová, EMV ale stále doufá, že nejde o definitivní řešení.

"Ještě je tu šance, že se dohodneme," tvrdí Jan Obermann ze společnosti TV 3. Jeho kolega, zástupce Američanů George Colins ale dodává: "Kindernay i rada musí jednat rychle, jinak přijde na řadu arbitráž."

George Colins: Teď je tu mnoho řešení. Pan Kindernay ví, jaké možnosti jsou, rada ví také, jaké možnosti tu jsou. Musejí se ale rozhodnout velmi, velmi, velmi rychle, protože naše trpělivost je u konce.

Colins připomíná, že Američané do tohoto byznysu šli s jasnou dohodou. Kindernay převede kontrolu nad licencí na společnou firmu. EMV stále věří, že jí umožní vstup do RTV Galaxie, která licenci momentálně vlastní. V tom případě by EMV i TV 3 stáhly všechny žaloby, které na něj podaly, a odpustily by mu i smluvní pokuty, které má platit. Co na to Kindernay, zatím nevíme. Odpoledne nebral telefon.

Kindernayův telefon: Vstoupili jste do hlasové schránky záznamové služby.

Kindernay nicméně už dřív prohlásil, že šance na dohodu je minimální a pokračuje ve stavbě vlastních studií. Na radě také stále leží jeho žádost o změnu licenčních podmínek, ve které chce, aby mohl vysílat bez servisní společnosti TV 3. Jak potvrzuje místopředseda Petr Štěpánek, právě u mediální rady přitom přijde celý spor na přetřes znovu zítra.

Petr Štěpánek: Rada každopádně nařídila ústní jednání, které by mělo proběhnout zítra, a pozvala si zástupce TV 3, aby s nimi projednala právě to, co dělají teďka.

Zítra by mediální rada také mohla prodloužit dobu přerušení vysílání RTV Galaxie o další tři týdny. Uvedl to mluvčí rady Pavel Barák.

Vláda projednávala opatření vyplývající z česko-rakouské dohody o JETE

Do 10. prosince bude známý časový sled opatření, která vyplývají z česko-rakouské dohody o jaderné elektrárně Temelín. Po dnešním jednání vlády to prohlásil premiér Miloš Zeman. Kabinet vzal informace o schůzce obou premiérů na vědomí, jeden z ministrů se ale hlasování zdržel. Ze Strakovy akademie se hlásí vládní zpravodaj Radiožurnálu Aleš Heřmánek.

Který z ministrů se hlasování zdržel, premiér Zeman neprozradil. Podle našich informací to ale nebyl ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který v minulosti vystupoval proti Temelínu nejrazantněji. Premiér považuje dohodu za vyváženou a odmítl tedy tvrzení, že by byla prohrou české strany. Spor se vedl o právní závaznost smlouvy.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Ale my hodláme svoje závazky splnit, čili celý spor kolem právní závaznosti byl v podstatě snahou zbavit se neustálých žalob různých lidí, kteří budou jako ekologičtí fundamentalisté a podobní tento proces neustále otravovat a zaplevelovat. Pokud bychom svoje závazky skutečně nesplnili, což nepředpokládám, pak by byla možná například žaloba rakouské vlády před Evropským soudním dvorem, nikoli však již žaloba zemských vlád, tím méně žaloba jednotlivců.

Po přijetí harmonogramu opatření 10. prosince bude podle premiéra také zřetelnější cena dodatečných nákladů. Miloš Zeman zopakoval, že jeho odhad se pohybuje kolem sta milionů korun, což je asi maximální hranice.

Afghánské frakce se v Bonnu dohodly na kvótách pro zastoupení v provizorní vládě

Afghánské frakce se na konferenci v Bonnu dohodly na kvótách pro zastoupení v provizorní vládě. Diskuse o jejím předsedovi ale prodloužila jednání o další den. Bližší informace má zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský.

Zástupci čtyř afghánských frakcí tvrdí, že k dohodě dojde ještě do konce dnešního dne, avšak zprávy přicházející z Petersbergu se značně liší. Podle nejmenovaného představitele Severní aliance se šéfem kabinetu stane monarchista Abdul Zatar Širat. Jeho nevýhodou je, že je příslušníkem menšinových Uzbeků a už téměř třicet let žije s králem v exilu. OSN se obává, že je příliš slabou osobností a spolu se Spojenými státy preferuje kandidaturu Hamida Garsaje. Ten je vůdcem jižních Paštunů, největšího etnika v zemi, a disponuje reálnou vojenskou silou. Zda se podaří dohodnout přítomnost "modrých přileb", které by provizorní vládu měly chránit, není jisté. Podle míry úspěšnosti se úterního závěrečného jednání účastní také kancléř Schröder. Ten znovu varoval před rozšířením válečných operací na další země.

Britský ministr obrany Geoffrey Hoon dnes jednal s Jaroslavem Tvrdíkem

Mezitím americké bombardéry pokračovaly v útoku na postavení hnutí Taliban u jihoafghánského města Kandahár. Dalším cílem byl podzemní pevnostní systém Tora Bora na východě země. Jak uvádí afghánská tisková agentura AIP, při bombardování tam zahynulo 58 lidí. Podle dostupných zpráv by jeskynní komplex Tora Bora mohl sloužit jako úkryt islámskému radikálovi Usámovi bin Ládinovi. A právě dopadení Usámy bin Ládina zůstává hlavní snahou spojenců. Prohlásil to dnes britský ministr obrany Geoffrey Hoon. Po schůzce se svým resortním kolegou Jaroslavem Tvrdíkem se pozitivně vyjádřil i o česko-britských vztazích. Podrobnosti má Jan Šmíd.

Jako vynikající charakterizoval spolupráci mezi Velkou Británií a Českou republikou v oblasti obrany britský ministr obrany Geoffrey Hoon a vyzdvihl zejména roli našich jednotek v Makedonii. "Všechny úkoly jste splnili rychle a efektivně," řekl. Britský ministr obrany dal také znovu jasně najevo, kam směřuje hlavní úsilí spojenců v Afghánistánu.

Geoffrey Hoon, britský ministr obrany: Všechny pozemní jednotky, které v současnosti operují v Afghánistánu, vyvíjejí soustředěné úsilí ve snaze dopadnout Usámu bin Ládina. Jedná se o naši základní prioritu a na splnění této podmínky závisí úspěšnost celé akce.

Prohlásil Geoffrey Hoon.

Starostové a podnikatelé z Jeseníků se nechtějí smířit s rozhodnutím MŽP

Starostové a podnikatelé z Jeseníků se nechtějí smířit s rozhodnutím ministerstva životního prostředí, které výrazně omezilo lyžování na vrcholu Pradědu. V národní přírodní rezervaci byl zrušen jeden z nejatraktivnějších vleků a dva další byly zkráceny. Majitel vleků Josef Figura protestuje proti argumentům ministra Miloše Kužvarta. Zejména proti tomu, že sněžné stroje trvale ničí terén. Zavřené sjezdovky už způsobily hromadné odhlašování zimních pobytů. Josef Figura se bude podle vlastních slov bránit. Nevyloučil ani soudní proces.

Josef Figura: Je to pro mě likvidace a myslím si, že státní úředník zde z úřední moci a kulatého razítka likviduje moji osobu, fyzickou osobu a moji firmu. V žádném případě nikdy nedocházelo k poškozování přírody a ne takovým způsobem, jak mediálně je řečeno. Do tohoto bezprávního stavu mě dostal státní úředník za daňové poplatníky, našich peněz, zvažuji právní kroky k dané situaci.

Ministerstvo životního prostředí nebude své rozhodnutí měnit, i když ministr Miloš Kužvart registruje sílící protesty podnikatele Figury a starostů okolních obcí, správní řízení je v každém případě skončeno. Českému rozhlasu to řekla mluvčí resortu Rita Gabrielová. Ministerstvo trvá na tom, že provoz sjezdovky známé pod označením "C" způsobil značné škody v národní rezervaci.

Rita Gabrielová, mluvčí ministerstva životního prostředí: To je za ministerstvo životního prostředí konečný verdikt, protože o několika těch sjezdovkách dokonce rozhodoval pan ministr ve druhé instanci, což znamená, že proti jeho rozhodnutí už není odvolání a ten stav je konečný.

Ozvěny z burzy

Prodejce i nakupující na pražské burze dnes zajímaly zejména akcie společnosti ČEZ. Ty tvořily téměř polovinu objemu dnešního obchodu na centrálním trhu. Podrobněji Ivo Prokop ze společnosti Raiffeisen Capital and Investment.

Ivo Prokop: První obchodní den posledního měsíce roku získal index PX D pražské burzy cenných papírů téměř 1,5 %. Tahouny tohoto růstu byly hlavně akcie Českých radiokomunikací, České spořitelny a ČEZ. Jediným klesajícím titulem segmentu SPAD byla emise společnosti Philip Morris, která ztratila 2,67 %. Objemy obchodů na centrálním trhu dosáhly 474 milionů, což je slabší průměr, zajímavostí však je, že téměř polovina tohoto objemu byla realizována v emisi společnosti ČEZ, kdy se kolem ceny 80,5 koruny zobchodovalo nezvyklých 227 milionů korun.

Česká měna se dnes vyvíjela bez jakéhokoli trendu, tedy 33 korun a 14 haléřů za euro, což odpovídá 16 korunám 92 haléřům za marku a 37 korunám a 21 haléřům za dolar.

K věci

Pět bývalých vysokých funkcionářů předlistopadového ministerstva vnitra a StB se dnes začalo před soudem zodpovídat ze zneužívání pravomoci kvůli organizování akce s názvem Asanace. S komentátorkou Lidových novin Petruškou Šustrovou o tom mluví Jaroslav Skalický.

Příjemný podvečer, paní Šustrová.

Petruška Šustrová: Dobrý večer.

Asanace je jedním z nejrozsáhlejších případů, kterými se dosud zabýval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Vidíte v tom nějaký posun kupředu, naději, že soudy nakonec všechny tyto případy prošetří?

Petruška Šustrová: No, já v to pevně doufám, protože to je hrozně důležitá věc. Víte, ne z hlediska nějaké pomsty, ale z hlediska profylaxe společnosti, aby si každý, kdo by chtěl něco podobného zkoušet, uvědomil, že dříve nebo později spravedlnosti neujde, a kromě toho je to také věc, která neobyčejně posiluje právní vědomí. Ta skutečnost, že je někdo potrestán, nebo souzen a případně potrestán i po dlouhých dvaceti letech, je takový důkaz toho, že společnost chce nějak ozdravět, že nechce zapomenout na to, co se stalo a že tedy každý ten zločin dojde trestu. Já myslím, že to je ohromně důležité. To jsou věci, které slyšíme často, ale já myslím, že se asi mají pořád opakovat, protože když si vezmeme, že až po dvanácti letech se dostalo k soudu něco, o čem mnoho lidí vědělo a na co mnoho lidí od roku 1990 upozorňovalo, tak myslím, že ta společenská objednávka by měla pohnout vyšetřovací orgány a soudy, aby trochu urychlily ta řízení.

Přesto, proč se to tak dlouho vleče?

Petruška Šustrová: Já si to neumím dost dobře vysvětlit, protože Úřad pro dokumentaci a vyšetřování vznikl pozdě, některými těmi případy se zabývala vojenská prokuratura, ale ta, kterými se zabývala inspekce ministra vnitra, tak jaksi končily do ztracena. Víte, ono velký vliv na to mělo to, že vyšetřovatelé si bezprostředně po roce 1989 mysleli, že tam, kde je jakési tvrzení proti tvrzení, tak že vždycky u soudu zvítězí ten příslušník bývalý a že tudíž to nemá vůbec smysl podávat, ale tohleto, myslím, se už změnilo, tahleta podivná nálada.

Bývalý ministr vnitra Obzina dnes pochopitelně odmítl žalobu a hájit se bude jistě i tím, že tenkrát všechna podobná opatření měla oporu v zákonech.

Petruška Šustrová: To tvrzení pana Obziny, že se všechno odehrávalo v mezích zákona, je nesmyslné, protože i v těch komunistických dobách platila Ústava, platily zákony, a to, co se v rámci akce Asanace dělo, to znamená sprosté urážky, výhrůžky, dokonce fyzické týrání, to samozřejmě oporu v zákoně nikdy nemělo, a už proto ne, že Státní bezpečnost přece byla oficiálně tajná služba, nebyla to nějaká výkonná organizace, jejich zadání bylo zjišťovat informace, ale aby přímo zasahovali do života lidí, to nikdy v tom svém zákonném zadání neměli.

Hostem dnešního pořadu K věci byla komentátorka Lidových novin Petruška Šustrová. Děkujeme a na slyšenou.

Petruška Šustrová: Na slyšenou.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu