Ozvěny dne 26. 12. 2001

26. prosinec 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

V některých částech republiky se stále nedaří zvládat přívaly sněhu

Už pátý den se v některých částech republiky nedaří zvládat přívaly sněhu a silný nárazový vítr. Ten komplikuje situaci především na silnici a železnici. Některé malé obce jsou stále odříznuty od světa. Kalamitní stav i nadále trvá v okresech Bruntál, Nový Jičín, Opava, Vsetín, Jeseník, Rychnov nad Kněžnou a Jičín. Nejhorší situace je stále v Moravskoslezském kraji, Radiožurnálu to potvrdil dispečer tamních silničářů Josef Zabloudil.

Josef Zabloudil, dispečer silničářů Moravskoslezského kraje: Hlavní tahy jsou průjezdný i hlavní vedlejší, tak děláme všecko na odstranění kalamity. Ještě pořád fouká vítr a už jsou ty bariéry kolem cest vysoký, takže to za těma bariérama zůstává a ucpává to ty cesty.

Na Bruntálsku a Opavsku jsou neprůjezdné přibližně tři desítky silnic nižších tříd, na Novojičínsku je pak z komunikací třetí třídy neprůjezdná zhruba polovina.

Husté sněžení a prudký vítr odřízl od světa některé železniční tratě

Husté sněžení a především prudký vítr odřízl od světa železniční tratě v podhůří Beskyd. Železničáři sice na zmírnění kalamity intenzivně pracují, ale, jak dodává šéf vlakových dispečerů Lubomír Procházka, některé úseky zůstávají neprůjezdné.

Lubomír Procházka, šéf vlakových dispečerů: Studénka-Bílovec je nahrazena doprava autobusy, zatím se to nezmění. Trambéř-Dveřovice, tam je to zatím nejobtížnější, tam to bude obnovena ta doprava později. No a Frenštát-Ostašovice, tam se nedá jezdit ani po silnici, samozřejmě teda ani my nejezdíme tam.

Americké jednotky zahájily přípravu na opětovný úder na Tora Bora

Americké jednotky po několikadenním vánočním klidu zahájily přípravu na opětovný úder na jeskynní systém Tora Bora, který je posledním útočištěm teroristické organizace Al-Káida. Jejich cílem je především nalezení jejího vůdce Usámy bin Ládina. Kde se bin Ládin nachází a zda je živý, či mrtvý, ale není stále známo. Velká část jednotek mezinárodních bezpečnostních sil dorazí do Afghánistánu už v příštích dnech, oznámil to afghánský ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh.

Ke druhému zasedání se v Kábulu sešla nová afghánská prozatímní vláda

Ke druhému zasedání se dnes v Kábulu sešla nová afghánská prozatímní vláda. Její hlavní úkol je všestranná obnova válkou zničené země. Kabinet Hamída Karzáího věnuje velkou pozornost i obnově armády. Způsobuje to ale rozpory s mírotvůrci z Organizace spojených národů. Afghánci nechtějí demilitarizovat Kábul. Naopak v posledních dnech vyzývají důstojníky, kteří dříve sloužili v armádě, aby se dostavili zpět do zaměstnání. Podrobnosti má spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Petra Procházková, agentura Epicentrum: Důstojníci, kteří byli propuštěni ze služby v době vlády Talibů, se mají vrátit do kasáren. Byli vyzváni, aby se podíleli na obnově afghánských ozbrojených sil. Před vraty ministerstva obrany stojí už několik dnů dlouhá fronta. Všichni doufají, že se stanou částí nové Urdú, jak se v Afghánistánu armáda nazývá. Za vlády prosovětského doktora Nadžíbully disponoval Afghánistán jednou z nejmocnějších armád ve střední Asii. V druhé polovině 80. let čítala bezmála dva milióny mužů ve zbrani. Kolik je mužů ve zbrani dnes, neví ani sám ministr obrany Fahím. Nejspíš má doma nějakou výzbroj každá afghánská rodina. Jak nám sdělil náčelník generálního štábu Abdulláh Samibahši, počet příslušníků armády by se měl v blízké budoucnosti přiblížit 1,5 miliónu lidí. Zatím ale jediné, co lze afghánským ozbrojeným silám závidět, jsou obrovské válečné zkušenosti.

Egypt oficiálně uznal videonahrávku s bin Ládinem jako důkaz jeho viny

Egypt oficiálně uznal videonahrávku s bin Ládinem jako důkaz jeho viny. Usáma bin Ládin na ní hovoří o podrobnostech příprav teroristických útoků na newyorské Světové obchodní centrum a budovu Pentagonu ve Washingtonu. Egyptský ministr vnitra Habíb Ibráhím Adilí považuje pásky za dokonalé doznání bin Ládina. Spojené státy zveřejnily nahrávku v polovině prosince.

Už druhý sváteční den prožíváme kouzlo Vánoc

Už druhý sváteční den prožíváme kouzlo Vánoc. Ve svátek svatého Štěpána bychom si měli připomenout především, že pravdou lze bojovat proti netoleranci, říká to prezident sdružení České katolické charity Miloslav Fiala.

Miloslav Fiala, prezident sdružení České katolické charity: Samozřejmě myslím na naše politiky, na naše podnikatele, na všechny lidi, kteří i u nás v Česku ovlivňují veřejný život a mají co říct, aby i oni si uvědomili, že mají být ve službě pravdy a nikoli osobního sobectví a že mají sdílet tu obecnou potřebu, že je potřeba zlepšovat mezilidské vztahy na všech úrovních.

Prezidentu Václavu Havlovi se v domácím ošetřování daří dobře

Prezidentu Václavu Havlovi se v domácím ošetřování daří dobře. Podle osobního lékaře prezidenta Ilji Kotíka nemá Václav Havel teploty a po převozu z nemocnice se neobjevily žádné nové zdravotní potíže. Jak už dříve oznámil mluvčí hlavy státu Ladislav Špaček, prezident i v nemocnici pracoval na svém novoročním projevu. Václav Havel byl hospitalizován před více než týdnem kvůli problémům s dýcháním, vyšetření poté potvrdilo zápal pravé plíce. Štědrý den strávil ve střešovické nemocnici pouze se svou ženou Dagmar, domů se vrátil včera.

Na Štědrý den bylo odesláno rekordních 30 miliónů textových zpráv SMS

Rekordních přibližně 30 miliónů krátkých textových zpráv SMS odeslali v Česku o Štědrém dnu zákazníci mobilních operátorů. To je o třetinu více než loni. Podle mluvčích jednotlivých operátorů neměly sítě vážnější problémy. V síti Eurotelu uživatelé odesílali 15 miliónů textovek, konkurenční RadioMobil zaznamenal 12,5 miliónu odeslaných zpráv a u Českého Mobilu to byly necelé tři milióny odeslaných SMSek. V ČR by mělo být na konci roku okolo sedmi miliónů uživatelů mobilních telefonů. Eurotel měl v listopadu tři milióny klientů, RadioMobil získal na začátku října dvouapůlmilióntého zákazníka a Český Mobil měl koncem září 680 tisíc zákazníků.

Z přívalu sněhu se radují milovníci zimních sportů

Zatímco s přívalem sněhu měli problémy silničáři, radost naopak mohou mít milovníci zimních sportů. Včerejší sněhová bouře neodradila ani návštěvníky Krušných hor. V lyžařském středisku Boží Dar se lyžuje a, jak dodává náčelník Horské služby Rudolf Chlad, turisté se do horského střediska také bez problémů dostanou.

Rudolf Chlad, náčelník Horské služby, Boží Dar: Situace se zklidnila proti včerejšku, kdy byla vánice a hustě sněžilo, tak je docela pěkné počasí, drobné sněhové přeháňky, chvilkama i zasvítí sluníčko. Vleky jsou všechny v provozu a běžecké tratě jsou strojově upraveny, čili správná zima, jak má být.

Také na ostatních českých horách začala opravdová zimní sezóna, horská střediska se během dne plnila turisty. Náčelník lanové dráhy v Harrachově Milan Goč předpokládá, že nejvíce lidí přijede zítra.

Milan Goč, náčelník lanové dráhy v Harrachově: Budou přijíždět kolem 27., teďka 24, 25 ještě to je furt takový sváteční. Všechno je obsazený, akorát teďka problém maj tadyhle Sasíci, protože tam jsou taky sněhový kalamity, takže ty se sem možná dostanou trošku později. Teď přes Vánoce tu je nejvíc Holanďanů, vyloženě ty tu byli jako na vánoční svátky, na Štědrej den a bylo, plnej Harrachov byl Holanďanů. Na Silvestra spíš přijížděj takoví ty, co chtěj slavit, tu už zase až tak moc nesportujou.

Indická vláda zatím nerozhodla o dalších krocích proti Pákistánu

Bezpečnostní výbor indické vlády, který měl dnes rozhodnout o dalších diplomatických krocích proti Pákistánu, odložil své rozhodnutí na zítřek. Schůzky se totiž kvůli dalšímu rozmisťování raket a stíhaček poblíž pákistánských hranic nemohl zúčastnit ministr obrany George Fernandes.

Jemenský soud v rámci tažení proti banditství vynesl 25 rozsudků smrti

Jemenský soud v rámci tažení proti banditství vynesl 25 rozsudků smrti. V říjnu loňského roku Jemen rozhodl o vytvoření zvláštního tribunálu, který se zabývá jen případy banditství, sabotáží a únosů cizinců. Vláda boj proti terorismu přitvrdila také po zářijových atentátech ve Spojených státech v naději, že tak odvrátí případné americké nálety.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu odletěl na turné do Číny

Symfonický orchestr Českého rozhlasu odletěl na turné do Číny. Kromě známých skladeb českých autorů zahrají naši symfonici i písně světových klasiků. Podrobnosti má František Lutonský.

Symfonici zahájí své vystoupení rozsáhlým koncertem v Pekingu, následovat bude z našeho pohledu silvestrovský koncert v Nandžingu a samozřejmě i novoroční vystoupení.

Lubomír Herza, manažer: Pak orchestr se přesune do Macaa, tzn. více za teplem a pak už máme před sebou pouze Tchaj-wan. No a pak zpátky podobným způsobem do Pekingu s jedním mezipřistáním a desátého bychom se měli, jestli to dobře dopadne, vrátit do ČR.

Popsal nám manažer Lubomír Herza. V programu vystoupení symfoniků Českého rozhlasu jsou díla světových mistrů Strausse a Beethovena, ale třeba i našich klasiků, např. Antonína Dvořáka.

Lubomír Herza, manažer: Novosvětská, Slovanské tance, předehra k Prodané nevěstě.

Všichni členové symfonického orchestru si neodpočinou ani v těchto dnech a také jejich rodiny budou v poslední dny roku opět bez nich. Jak ale Lubomír Herza říká, většina rodin si již na cestování svých nejmilejších zvykla.

Lubomír Herza, manažer: Trošku je to líto samozřejmě nejen nám, ale z mého pohledu hlavně rodině a mým dětem, které zůstávají doma. A zejména proto, že mám tři kluky, tak ty byli velice nešťastní, že nebudou moct dělat obvyklý ohňostroj s tátou na Silvestra, protože pochopitelně to je chlapská záležitost a maminky na to moc nejsou.

Zimní počasí dnes neodradilo otužilce od tradiční štěpánské koupele

Zimní počasí dnes neodradilo otužilce od tradiční štěpánské koupele. Do studených vln Dyje se v Břeclavi ponořilo hned několik desítek plavců. Hana Ondryášová sledovala hlavní závod dne "Vánoční kilometr".

Milan Vojta, ředitel závodu: Je odstartováno.

Do ledové vody dnes ředitel závodu Milan Vojta poslal 36 odvážlivců, vůbec nejvíce v celé 27leté historii závodu. Jeden z účastníků se vypravil na kilometrovou trať dokonce pouze v plavkách.

Milan Vojta, ředitel závodu: Jeden stupeň nad nulou teplota vzduchu, teplota vody dva stupně, takže jsou to vskutku optimální podmínky.

Tedy jak pro koho. Tisícovkám přihlížejících na obou stranách Dyje se dnešní počasí moc vhodné na koupání nezdálo. Ovšem pozor, ze zatáčky do cílové rovinky už pomalu vplouvají nejrychlejší závodníci.

Milan Vojta, ředitel závodu: Ano a vidím prvního plavce, neoprénového potápěče. Podívejte se, jak valí, to jsou snad torpéda, to nejsou ani lidi.

Neuvedena: To vypadá na rekord tratě.

Milan Vojta, ředitel závodu: Kdo to vede, kdo to vede, kdo to je?

A jakého jsou první dojmy prokřehlého, ale vítězného Zbyňka Svozila v okamžiku, kdy vylézal na břeh?

Zbyněk Svozil, vítěz závodu: No, jako každej rok su lepší a lepší. Ale já su spokojenej, protože jsem o to usiloval už dvakrát a potřetí se to podařilo, tak su spokojenej.

Milan Vojta, ředitel závodu: A 7:22, je to rekord trati, zatím nejlepší dosažený výsledek. Zbyňku, jsi jednička, jsi King.

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří koledy

Koledy neodmyslitelně patří k Vánocům. Koledovat se chodilo po štědrovečerní večeři, ale především na Štěpána. Svátek Štěpána se slaví snad ve všech evropských zemích. Boží Hod trávila rodina v klidu a pohromadě, na Štěpána bylo hlučno a veselo, přicházeli koledníci a sousedé se navzájem navštěvovali. Malí koledníci se museli naučit píseň, či říkanku. Za pěkné přání si odnesli dárek, kterému se také říkalo koleda. Podle Vladimira Horpenjaka z Muzea Šumavy v Kašperských horách existoval v tomto regionu ještě jeden zvyk.

Vladimir Horpenjak, Muzeum Šumavy v Kašperských horách: Lidé vycházeli ze mše na 2. svátek vánoční, na svatého Štěpána a před kostelem stáli mládenci a házeli zrní. Tento zvyk měl připomínat kamenování svatého Štěpána, ale zároveň, poněvadž ti mládenci se zaměřovali především na děvčata, snad i symbolicky zajistit plodnost případným nevěstám oněch chlapců.

V těchto dnech je možné spatřit na obloze dva zajímavé úkazy

Dva zajímavé úkazy je v těchto dnech možné spatřit na denní i noční obloze. Jaké, na to jsme se zeptali astronoma Pavla Najzra z pražské Štefánikovy hvězdárny.

Pavel Najzer, astronom z pražské Štefánikovy hvězdárny: V těchto dnech je sluneční aktivita poměrně vysoká a na Slunci můžeme pozorovat velké množství slunečních skvrn, některé svými rozměry mnohokrát přesahují rozměry naší zeměkoule. Ve večerních hodinách potom je velmi dobře pozorovatelná planeta Saturn, již brzy zvečera na ní lze pak dalekohledy sledovat krásně její prstence. Jediné, co k tomu ovšem potřebujeme, je jasná obloha, protože při zamračeném počasí nevidíme pochopitelně nic.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu