Ozvěny dne 25. října 2008

25. říjen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

V senátních volbách vyhráli sociální demokraté

moderátorka:
Senátní volby vyhrála sociální demokracie. Neuspěl naopak nikdo z kandidátů KDUČSL ani nezávislých. Hlasovat přišlo i tento týden nebývale hodně lidí. Volební účast téměř třicetiprocentní, to je druhý nejvyšší počet v historii pravidelných obměn třetiny Senátu. Sčítání hlasů sledovala reportérka Lenka Šumová.

Lenka ŠUMOVÁ, redaktorka:
Nejpřesvědčivější výsledek udělala kandidátka komunistické strany Marta Bayerová, když ve Znojmě porazila svého soupeře z ODS poměrem sedmdesát ku třiceti a stala se tak senátorkou zvolenou za KSČM. Naopak nejtěsnější rozdíl pouhých pět set hlasů posunul do Senátu Hanu Doupovcovou nominovanou sociální demokracií v Uherském Hradišti. Za ČSSD přibude do horní komory parlamentu třiadvacet senátorů, dále to jsou Eva Richterová za FrýdekMístek, Pavel Lebeda zvolený v Kolíně, Petr Guzian za Ostravuměsto, Miloš Janeček za Brnoměsto, Vladimír Tryml zvolený v Hradci Králové, za Kladno Jiří Dientstbier, za Pelhřimov Milan Štěch, za Českou Lípu Karel Kapoun, v Chebu se senátorem stal Miroslav Nenutil, v Lounech Marcel Chládek, za Plzeňměsto Jiří Bis, za Přerov Jiří Lajtoch, za Děčín Jaroslav Sykáček, v Olomouci Karel Korytář, v Příbrami Josef Řihák, v Rychnově nad Kněžnou Miroslav Antl, ve Strakonicích Miroslav Krejča, v Trutnově Pavel Trpák, v Karviné uspěl už v prvním kole Radek Sušil, za Vyškov se do Senátu dostal Ivo Bárek, za Žďár nad Sázavou Dagmar Zvěřinová a ve Zlíně obhájila své senátorské křeslo sociální demokratka Alena Gajdůšková. Kandidátům ODS se dařilo jen ve třech pražských regionech, senátory se tak stali Zdeněk Schwarz a Tomáš Kladívko, své křeslo obhájil občanský demokrat Miroslav Škaloud.

moderátorka:
Jak tady teď bude vypadat rozložení sil v Senátu?

Lenka ŠUMOVÁ, redaktorka:
ODS sice přišla o nadpoloviční většinu, levicové opozici se ale nepodařilo získat tolik mandátů, aby mohla blokovat ústavní změny. ČSSD spolu s KSČM mají o pouhé jedno křeslo méně než by potřebovali. Vzhledem k postupné obměně Senátu ODS obhajovala jen devět křesel, tři získala, bude mít dál pětatřicet senátorů. Vítěz těchto voleb ČSSD bude mít devětadvacetičlenný klub, komunisté budou i nadále tři, ztratila KDUČSL, která neobhájila ani jeden ze čtyř mandátů a bude tak mít v Senátu sedm zástupců. Prohru zaznamenali i nezávislí samostatní kandidáti, když nikde neuspěli, jejich dva senátorské kluby, tedy Sdružení nezávislých kandidátů a Klub otevřené demokracie se tak buď musí spojit, nebo rozpustit, bude jich totiž dohromady také jen sedm.

moderátorka:
Tolik Lenka Šumová.

Vítězná ČSSD uvažuje o předčasných volbách

moderátorka:
A jak na výsledky reagují politici, to zjišťovali naši reportéři přímo ve volebních štábech a tady jsou jejich aktuální informace.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Sociální demokracie obhajovala sedm mandátů v horní komoře parlamentu. Nakonec jich nově bude mít třiadvacet. Po vítězství v krajských volbách minulý týden se proto i o týden později v Lidovém domě oslavuje. Podle vedení ČSSD by se teď vláda měla hlavně zamyslet, jestli má dál smysl pokračovat.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Mandát ODS a Mirka Topolánka je velmi oslaben a chtěl bych vyzvat premiéra Topolánka, aby předstoupil s koaliční vládou před Poslaneckou sněmovnu a nechal hlasovat o důvěře vládě.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Šéf strany Jiří Paroubek by si pak dovedl představit předčasné volby do sněmovny příští rok v červnu v době voleb do Evropského parlamentu. Za vítězstvím ČSSD potom podle strany stojí hlavně nespokojenost lidí se současnou politikou vlády.

David RATH, poslanec /ČSSD/:
Lidé nejsou spokojeni se současnou vládou, jim to vadí, což je moc dobře, že aspoň část z nich má pocit, že může něco změnit.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal sociální demokrat David Rath. Kandidáti nejsilnější opoziční strany v senátních volbách neuspěli jen v Praze a ve Znojmě. Veronika Malá, Radiožurnál, volební štáb ČSSD.

ODS hodnotí výsledky své strany

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
... volebního neúspěchu. V horní komoře parlamentu ztratila nejsilnější vládní strana převahu. Místo dosavadních jedenačtyřiceti křesel obsadí její lidé pětatřicet. ODS takový výsledek pokládá za velký neúspěch. Občanští demokraté obhajovali devět pozic, jediné tři mandáty ODS udržela v Praze.

Pavel BÉM, pražský primátor, 1. místopředseda strany /ODS/:
Praha naštěstí se tentokrát ještě ubránila a zůstala modrá.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Hodnotil výsledky druhého kola senátních voleb první místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém. Jejich vyhlašování nesledoval v sídle ODS, ale s kandidáty na pražském magistrátu. Šéfa ODS Mirka Topolánka vyzval k vyvození osobní zodpovědnosti, například šéf Senátu Přemysl Sobotka. Topolánek už ohlásil, že svou kandidaturu na šéfa strany na prosincovém kongresu zváží.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Pro mě to znamená osobně, že se budu muset rozhodnout, jestli budu kandidovat a obhajovat post předsedy ODS na kongresu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Podle místopředsedy ODS Petra Nečase jsou ale ve hře i jiné varianty, například kratší mandát vedení ODS.

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/:
Je tady možnost několika různých modelů, jako například možnost zkrácení mandátu vedení, které bude zvoleno na tomto kongresu například na pouhý jeden rok.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
O dalším postupu bude vedení občanských demokratů mluvit zítra, a to na grémiu své strany. Václava Vařeková, Radiožurnál, volební štáb ODS.

Marta Bajerová pomohla komunistům k zachování tří křesel v Senátu

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Za KSČM postoupila do druhého kola senátních voleb jediná kandidátka Marta Bayerová, ve Znojmě proti ní stál občanský demokrat Petr Nezveda. Bayerová zvítězila, když obdržela šedesát devět procent hlasů a získala tak senátorský mandát, který mění za poslanecký. Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa úspěšný výsledek nepřekvapil.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já jsem to čekal, protože Marta Bayerová byla jak oblíbenou poslankyní, tak oblíbenou místostarostkou města Znojma, myslím si, že prokázala v Poslanecké sněmovně svou vysokou odbornou kvalifikaci. Návrh na to, aby ona kandidovala, byl jedním z našich nejlepších personálních tipů, který jsme udělali.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Komunistů vítězství Bayerové zachovalo tři křesla v Senátu Parlamentu České republiky. Ovšem svůj původní cíl, aby měli celkem pět křesel a mohli v horní komoře vytvořit senátorský klub, nesplnili. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál, volební štáb KSČM.

Za KDUČSL se nedostal do Senátu jediný zástupce

Nikola BOJČEV, redaktor:
KDUČSL je z výsledků zklamaná. Ve druhém kole měla tři kandidáty, všichni prohráli s konkurenty z ČSSD. Výsledky sledoval spolu s novináři pouze jediný zástupce strany, předseda senátorského klubu Adolf Jílek. Jeho počáteční optimismus odpoledne vyprchal a teď volá po sebereflexi vedení strany. Sám zváží své další setrvání ve funkci.

Adolf JÍLEK, předseda senátorského klubu /KDUČSL/:
Já si myslím, že se o tom musíme začít bavit a předpokládám, protože příští rok je volební, tak předpokládám, že se budeme bavit o tom, že ty volby proběhnou dřív, než budou volby do Evropského parlamentu, abychom mohli jít s čistým štítem a s lidma, kteří mohou přinášet naději na něco nového.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Podle Jílka by se měl volební sjezd konat nejlépe na jaře příštího roku. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

moderátorka:
Jaké dopady budou mít výsledky těchto voleb na českou politickou scénu? I nadále sledujeme reakce. Další informace ve zprávách Radiožurnálu, také během večera a noci.

Belgický vlastník ČSOB žádá po tamní vládě finanční pomoc

moderátorka:
Tři a půl miliard eur žádá po belgické vládě tamní finanční skupina KBC, vlastník české banky ČSOB. Důvodem je páteční pokles jejich akcií na burze o sedm procent. KBC chce tímto krokem uklidnit investory. Potíže s likviditou ani se solventností prý ale nemá. Podle médií je pravděpodobné, že pokud se politici rozhodnou společnosti pomoci, stane se tak během tohoto víkendu, ještě než se v pondělí začne zase obchodovat na burze. Belgická vláda pomohla nedávno už konkurenčním podnikům, KBC, bankám Fortis a Dexia.

Evropa a Asie na společném summitu v Pekingu

moderátorka:
Evropa a Asie chtějí nová pravidla pro řízení globální ekonomiky. Zvýšit by se měla i role Mezinárodního měnového fondu, na summitu v Pekingu se na tom shodli představitelé čtyřiceti tří zemí Evropské unie a Asie. Důležité je podle nich i pokračovat v boji proti klimatickým změnám. Hostitelská Čína také potvrdila svou účast na listopadové schůzce nejvyspělejších zemí ve Washingtonu kvůli finanční krizi.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Společná deklarace vyzývá Mezinárodní měnový fond pomoci bankám postiženým současnou krizí. Představitelé třiačtyřiceti zemí se shodli na nutnosti provést reformy globálních finančních systémů. Krize by ale podle nich neměla ovlivnit uzavření dohody o boji proti klimatickým změnám. Nové závazky ke snížení emisí skleníkových plynů, tedy takzvaný nástupce Kjóta, mají být přijaty příští rok v Kodani. Čínský premiér Wen Ťiapao také využil summitu ke slibu, že jeho země zaručí výrobu kvalitních a nezávadných potravin. Peking dnes v této souvislosti demonstrativně spálil dvaatřicet tisíc tun mléčných surovin kontaminovaných melaminem. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Peking.

Italská levice protestovala proti Berlusconimu

moderátorka:
V Římě protestovali odpůrci středopravicové vlády Silvia Berlusconiho. Nelíbí se jim hlavně školní reforma a úsporný rozpočet, který sníží výdaje na sociální stát. Velkou demonstraci zorganizovala opozice. Konkrétně demokratická strana za účasti krajní levice.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Podle organizátorů se sešlo na antickém závodišti Circus Maximus v Římě na dva miliony lidí. Podle policie jich bylo mnohem méně, ale opozice v každém případě považuje demonstraci za velký úspěch. A úspěch těší zejména šéfa demokratické strany Waltera Veltroniho, ktermu hrozilo sesazení. Vládu a vládní většinu demonstrace příliš nevzrušila, protože i podle posledních průzkumů mínění její konsensus v Itálii roste. Dosáhl už dvaašedesáti procent. Ostatně i na opozici ne všichni ocenili organizaci demonstrace. Starosta Benátek a levicový filozof Cacciari označil demonstraci jako demagogickou a žádá od stínové vlády konkrétní návrhy a eventuálně spolupráci s vládní většinou v zájmu Itálie. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Na Uherskohradišťsku si zvolili senátorku Hanu Doupovcovou

moderátorka:
A teď se vracíme k výsledkům senátních voleb. Pojďme do regionů. Nejtěsnějším výsledkem skončilo druhé kolo senátních voleb v obvodu Uherské Hradiště. Vítězku, sociální demokratku Hanu Doupovcovou a protikandidáta lidovce Josefa Vaculíka dělí necelá dvě procenta hlasů. Redaktor Pavel Sedláček podrobněji informuje o nové senátorce.

Pavel SEDLÁČEK, redaktor:
Byť pouze o pět set dvacet šest hlasů, tak přece dokázala Hana Doupovcová poprvé od vzniku Senátu pokořit tradiční lidoveckou baštu, tedy Uherskohradišťsko. Devětačtyřicetiletá Doupovcová vystudovala fakultu potravinářské a biochemické technologie v Praze, v roce 1982 nastoupila na Okresní hygienickou stanici v Uherském Hradišti, v současnosti je asistentkou předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, členkou ČSSD se stala v roce 1998, čtyři roky byla místostarostkou Uherského Hradiště, je vdaná, má syna a dceru. Pro Radiožurnál Pavel Sedláček, volební obvod Uherské Hradiště.

Karel Korytář zvítězil s převahou na Olomoucku

moderátorka:
Jeden z největších rozdílů získaných volebních hlasů zaznamenal volební obvod Olomouc, Karel Korytář z ČSSD porazil Vítězslava Vavrouška rozdílem takřka sedmatřiceti procent hlasů. Více informací o novém senátorovi má redaktorka Blanka Mazalová.

Blanka MAZALOVÁ, redaktorka:
Karel Korytář si dnes s Vítězslavem Vavrouškem znovu zopakoval duel z let 1996 a 2002. Před šesti lety v něm těsně zvítězil občanský demokrat Vavroušek, roku devadesát šest naopak sociální demokrat Korytář. Karel Korytář dnešním vítězstvím přišel o mandát poslance, už ve středu ho ale v Poslanecké sněmovně nahradí stranická kolegyně Zdeňka Dopitová. Korytář byl místopředsedou hospodářského výboru se zaměřením na dopravu a byl i mluvčím poslaneckého klubu ČSSD v tomto resortu. Právě dopravě se chce příštích šest let věnovat i jako senátor. Pro Radiožurnál Blanka Mazalová, volební obvod Olomouc.

moderátorka:
Další informace z voleb přineseme ve zprávách v půl.

Krádež kabelu komplikuje železniční dopravu v Praze

moderátorka:
Krádež kabelu z pražského Masarykova nádraží stále komplikuje železniční dopravu v Praze. Správě železniční dopravní cesty se zatím nepovedlo signalizační zařízení zprovoznit. Dopravu v okolí Prahy navíc ochromila také srážka vlaku s traktorem mezi Čelákovicemi a Lysou nad Labem. Potvrdil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Ondřej KUBALA, mluvčí Českých drah:
Na přejezdu, který byl zabezpečen výstražnými světly, ta světla podle informací první z místa byla v činnosti, to znamená, že vlaky, které jedou z Prahy směr Čelákovice, Lysá nad Labem a Nymburk, nejezdí v úseku Lysá nad Labem Čelákovice, tady je zavedena náhradní autobusová doprava, dálkové vlaky čili rychlíky, které jedou z Prahy z hlavního nádraží do Nymburka a dál do Hradce Králové, jedou odklonem přes Poříčany, Sadsko a Nymburkměsto.

Končí letní čas

moderátorka:
V noci na neděli skončí v Česku i v ostatních členských zemích Evropské unie letní čas. Češi přejdou z letního času zpět na svůj obvyklý čas středoevropský tři hodiny po půlnoci, kdy si posunou hodinky zpět na druhou hodinu. Budou si tak moci o hodinu přispat.

Horská střediska v Krkonoších se připravují na sezónu

moderátorka:
Horská střediska v Krkonoších se připravují na sezónu. Vlekaři už dokončují poslední úpravy, hoteliérům a majitelům penzionů se začínají plnit některé termíny rezervacemi. Podle Evy Lorencové z informační agentury v Peci pod Sněžkou ale řada lidí ještě s objednávkami ubytování vyčkává. Důvodem jsou hlavně sněhové podmínky a zkušenosti z minulých let.

Eva LORENCOVÁ, informační agentura, Pec pod Sněžkou:
Vánoční termíny jsou obsazeny tak asi na čtyřicet procent, silvestrovských termínech je obsazenost možná kolem těch osmdesáti procent, nejvíce obsazený je termín zimních prázdnin od jednatřicátého ledna, tam už ta nabídka je hodně probraná, ale jinak si troufám tvrdit, že ve všech termínech se dá ještě ubytování zajistit.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu