Ozvěny dne 23. prosince 2007

23. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Dnes dosáhla nákupní horečka vrcholu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dnes je Zlatá neděle a nákupní horečka dosáhla vrcholu. Lidé někde doslova útokem vzali velké i malé obchody. Jak dodává reportérka Radiožurnálu Michaela Vetešková, hlavně ty s potravinami.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Zatímco střed hlavního města byl poloprázdný, na periferiích, kde jsou ta největší nákupní centra, bylo hodně rušno. Parkoviště zaplněná do posledního místa, lidé nervózně pobíhající s nákupními vozíky a žádná vánoční atmosféra. Mluvit s námi chtěli jenom někteří.

osoba:
Nechci.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Vy máte všechno nakoupeno?

osoba:
No, zdaleka ne, ještě vůbec ne.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Ostatní měli plno práce se sháněním brambor, majonézy a dalších typických vánočních pochutin.

osoba:
Já jsem nic nesháněl, jenom drobnůstky.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Příznivější nálada panovala v obchodech v centru Prahy.

osoba:
Ne, jídlo už máme nakoupené. Tohle to je vlastně jenom využití takových předvánočních slev ještě úplně na poslední chvíli.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Lidé se procházeli po Staroměstském nebo Václavském náměstí a dokupovali poslední dárky.

osoba:
Já už jo, brácha má problémy s dárkama, protože je ještě nekoupil.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
To, že už ta nejhorší nákupní horečka opadla, nám potvrdili také prodavači.

prodavačka:
Dneska tady moc lidí není, dneska je to takový klidnější. No, před týdnem to bylo horší teda než teď.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Podle analytiků by vánoční útraty měly být letos rekordní. V Česku klesá nezaměstnanost a rostou reálné mzdy. Víc lidí má chuť a možnost utratit víc peněz.

Německé loňské vánoční tržby se překonat nepodaří

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nejvyšší obrat za celý rok zaznamenali včera němečtí maloobchodníci. Doufají, že si tak na poslední chvíli vylepší mizernou bilanci prvních dvou adventních týdnů. Jak poznamenává berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek loňské rekordní vánoční trhy se letos překonat nepodaří.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Zimní a sportovní oblečení a pochopitelně hračky a parfémy, to je nejžádanější zboží v německých obchodech těsně před Štědrým dnem. Nákupní centra praskají ve švech. Podle obchodníků se ale ztráty z prvních dvou prosincových týdnů podaří jen těžko dohnat. Na východě země pomáhají zachraňovat situaci Češi a Poláci, kteří využívají otevřených hranic k nákupním rejdům. Podle průzkumu, který si nechal vypracovat týdeník Stern, dá čtvrtina Němců za dárky mezi dvěma sty a pěti sty eur, osm procent dotázaných sáhne do kapsy ještě hlouběji. Naopak devět procent respondentů si nemůže dovolit za dárky zaplatit víc než padesát eur. Dvacet devět procent mužů pak přiznalo, že nakupování dárků nechává až na poslední chvíli. Nechají si krátce poradit a pak se rychle rozhodnout, cena přitom hraje pouze vedlejší roli, říká o tomto typu zákazníků mluvčí Svazu maloobchodu Hubertus Belengar.

Farář Pivoňka radí rozjímat

Ondřej KAPIC, moderátor:
Méně se honit po nákupech, ale naopak se na chvíli zastavit a zamyslet se radí farář Českobratrské církve evangelické ve Zlíně Petr Pivoňka.

Petr PIVOŇKA, farář Českobratrské církve evangelické ve Zlíně:
To asi souvisí tak nějak vůbec s takovým osobním takovým životním postojem. Je to taky otázka třeba skromnosti, jestli Vánoce jsou skutečně o tom a kvůli tomu, abychom měli doma co nejvíc. A nakonec to celé, co ty Vánoce přinášejí, to si nikdy nemůžeme udělat doma, ani nakoupit, a to skutečně se dává nějak jako darem.

Víkend lyžařům nabídl dobré podmínky

Ondřej KAPIC, moderátor:
Víkend lyžařům nabídl dobré podmínky. V Libereckém kraji skončila inverze a díky mrazu začali ve střediscích uměle zasněžovat i horní úseky sjezdovek. Některé lyžařské areály se otevřely také ve Středočeském kraji. Provozovatelé mohli spustit vleky díky technickému sněhu. Podobná situace byla i v krušnohorských lyžařských střediscích. Na východě Čech si lidé o víkendu užili lyžování bez dlouhého čekání na vleky. Sněhové podmínky byly dobré. Lyžařům přálo i počasí. Zatímco v níže položených oblastech se teplota držela pod nulou, na sjezdovkách se lidé i opalovali. Ideální sněhové podmínky i blížící se vánoční svátky přilákaly stovky lyžařů do jihočeských zimních středisek. Skiareál Lipno i lyžařský areál Zadov nabídly kolem půl metru sněhu a slunečné počasí.

Klaus chce diskutovat se Švejnarem až na půdě parlamentu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Až při samotné volbě prezidenta a na půdě parlamentu chce Václav Klaus diskutovat se svým protikandidátem Janem Švejnarem. Debaty s ekonomem se nebojí, ale narozdíl od něj se prý po letech v české politice nepotřebuje zviditelňovat.

Epidemie chřipky zatím v Česku nehrozí

Ondřej KAPIC, moderátor:
Epidemie chřipky zatím v Česku nehrozí. Nemocných virózami ale přibývá. Další příděl pacientů očekávají hygienici až po Novém roce.

Vánoce pro lidi bez domova

Ondřej KAPIC, moderátor:
Také letos připravují charitativní organizace Vánoce pro lidi bez domova. Například Městská charita Plzeň pořádá zítra štědrovečerní posezení pod vánočním stromečkem na náměstí Republiky. Na bezdomovce čekají jak tradiční vánoční pochoutky, tak i drobné dárky.

Výsledky parlamentních voleb v Thajsku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Absolutní většinu v thajském parlamentu bude mít Strana lidové moci. Průběžné výsledky připisují stoupencům svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry osmačtyřicet procent odevzdaných hlasů, zatímco hlavnímu rivalovi Demokratické straně jen třicet čtyři procent. Po patnácti letech vojenského režimu se tak do Thajska může vrátit demokracie. A stejně tak i sám Tchaksin Šinavatra, který přišel o svůj post při nenásilném převratu a od té doby žije v londýnském exilu. V televizi CNN to potvrdil šéf vítězné strany a pravděpodobný budoucí premiér Sama Xsandarajev.

Sama XANDARAJEV, pravděpodobný budoucí premiér Thajska:
Až převezmeme úřad a sestavíme vládu, Tchaksin se bude moct vrátit. Musíme se ale poučit z toho, co se stalo v Pákistánu. Tam byly na bývalou premiérku nastraženy bomby. Teď to ještě není pro Tchaksina bezpečné. Dobrý termín je čtrnáctý únor. Rozhodně se ale nějaký čas nesmí vracet do politiky.

Vlastimil Picek navštívil český kontingent v Iráku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek navštívil český kontingent v Iráku. Zakončil tak svou vánoční cestu po zahraničních misích české armády. Za službu v náročných podmínkách daleko od domova poděkoval předtím už vojákům v Kosovu a Afghánistánu. Ze základny v irácké Basře se přihlásil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu David Koubek.

David KOUBEK, redaktor:
Asi nejnebezpečnější podmínky ze všech zahraničních misí mají vojáci právě tady v jihoirácké Basře, jejichž kemp je po celém obvodu chráněný proti střelám dva metry vysokými zábranami z písku. Českých vojáků je tady v Iráku asi sto. Hlavním úkolem českých vojáků je střežit bránu na základně mnohonárodnostních sil. Jsou tu ale také například čtyři psovodi. Sto vojáků bude mít Česká republika tady v Basře do poloviny roku, pak by jich mělo být jen dvacet.

Izrael plánuje rozšíření osad

Ondřej KAPIC, moderátor:
Izrael chce rozšířit dvě osady na západním břehu Jordánu. Rozpočet na příští rok počítá s investicí až půl miliardy korun. Právě židovské osady jsou ale jednou z hlavních překážek v mírových rozhovorech s Palestinci. Další kolo je přitom na programu už zítra. Zástupci palestinské samosprávy stejně jako některá pacifistická hnutí v samotném Izraeli požadují okamžité zastavení prací v osadách na západním břehu. Izraelská vláda ale považuje východní Jeruzalém, kde se má příští rok stavět, za své území. To Palestinci ani mezinárodní společenství neuznává. Jariv Oppennheimer z Hnutí za okamžitý mír pro televizi CNN uvedl, že s výstavbou by se mělo počkat.

Jariv OPPENNHEIMER, Hnutí za okamžitý mír:
Jestli chceme dosáhnout mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou, určitě musíme nejdřív dospět ke kompromisu ohledně Jeruzaléma. Proto teď není vhodný čas na rozšiřování osad v jeho okolí, určitě ne předtím, než uzavřeme jednání. To, jak by se měly osady dál budovat, by mělo záležet na dohodě a ne jen na rozhodnutí izraelské vlády.

Firemní dobrovolnictví

Ondřej KAPIC, moderátor:
Takzvaný Den pro charitu, nebo den pro komunitu je způsob firemního dobrovolnictví. Firmy pomáhají neziskovým organizacím a dobročinným projektům tím, že svým zaměstnancům umožní v pracovní době a za normální plat pracovat pro charitu. K vytipování takových projektů podniky většinou využívají informací Fóra dárců, u nás je to relativní novinka, řekla reportérce Jitce Hanžlové výkonná ředitelka Fóra dárců Pavlína Kalousková.

Pavlína KALOUSKOVÁ, výkonná ředitelka Fóra dárců:
Upřímně řečeno, vlastně z Comunity days a firemním dobrovolnictvím jsme začínali před třemi, čtyřmi roky se dvěma firmami a v tom roce 2007 jsme měli zapojeno už sedm firem, které vlastně umožňují, aby zaměstnanci šli v pracovní době pomáhat. A na příští rok máme zájemce z dalších, řekněme, do dvaceti firem.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Jednou ze společností, které letos vyzkoušely Den pro charitu je Ernst&Young. Společnost stanovila jeden celopodnikový den, kdy zaměstnanci mohli jít místo do práce pomáhat předem domluveným charitativním organizacím. Takovou akci pořádali poprvé a zájem byl překvapivě velký, přiznává Alžběta Honsová.

Alžběta HONSOVÁ, společnost Ernst&Young:
Naše prvotní podmínka byla, aby se ty organizace zabývaly buď pomoci dětem, nebo životním prostředí. Naši zaměstnanci stavěli zeď, bourali půdu, hrabali listí, kydali hnůj, pomáhali se zvířaty.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Důvod, proč je tak velký zájem, naznačuje myšlenka Kláry Gajdůškové z České spořitelny. Pomoc totiž obohacuje i toho, kdo dává.

Klára GAJDUŠKOVÁ, mluvčí České spořitelny:
Já si myslím, že nejdůležitější je zpětná vazba toho, že člověk, který je zvyklý celé dny prostě chodit do kanceláře a sedět u počítače, se najednou dostane do úplně jiného světa, uvědomí si, že ten svět je daleko komplikovanější než jeho osobní denní život, v zásadě celkem spokojený.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Letos se do Dne pro charitu zapojilo dva tisíce lidí z celého Česka.

Měsíc zakryje planetu Mars

Ondřej KAPIC, moderátor:
Milovníci astronomie dostanou dárek už na začátku Štědrého dne. Dojde k poměrně řídkému jevu, kdy měsíční kotouč zakryje planetu Mars. Úkaz bude pozorovatelný pouhým okem a začne kolem tři čtvrtě na pět ráno. Českému rozhlasu to řekl astronom Pavel Suchan z Akademie věd.

Pavel SUCHAN, astronom, Akademie věd:
Hledejme vedle měsíce velmi jasnou jakoby hvězdu, která má oranžovou načervenalou barvu. To je koneckonců reálná barva marsovského povrchu, protože to jeho červené zabarvení, koneckonců podobně jako na Zemi, dávají horniny, které jsou na povrchu, takže takové to červené jílovité pole, které my známe třeba z Trutnovska, tak to vlastně je na celé planetě, a proto ho vnímáme jako červený.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Jev skončí deset až patnáct minut po páté hodině ranní, to podle místa, odkud budete zákryt pozorovat.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu