Ozvěny dne 23. 2. 2002

23. únor 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Nehoda při závodu soutěžních vozů

K tragické nehodě došlo při závodu soutěžních vozů Rallye Show Blovice na Plzeňsku. Jeden divák zemřel, dva jsou zraněni těžce a tři další lidé utrpěli lehčí zranění. Tragédie se odehrála během šesté rychlostní zkoušky. Okamžitě po nehodě byli zranění převezeni do fakultní nemocnice v Plzni a závod byl předčasně ukončen.

Posádka Toyoty Corolla - Milan Malý a Karel Zenkl - vyjížděli do pravotočivé zatáčky do mírného kopce z Blovic směrem na Smeredov. Řidič na zablácené vozovce nezvládl rychlost, najel na nezpevněnou krajnici a ve vysoké rychlosti smetl přihlížející diváky.

Petr Kamiš, ředitel závodu: Závodní automobil vyjížděl z vedlejší na hlavní silnici, pravděpodobně ho to nakoplo, sjel do strouhy a tam bohužel stáli diváci.

Oba závodníci okamžitě poskytli zraněným první pomoc. Na místě nehody však zůstal mrtvý asi 55letý muž. Letecká záchranka poté transportovala dva těžce zraněné do fakultní nemocnice v Plzni. Podrobnosti o jejím zdravotním stavu však odmítla administrátorka nemocnice Jindra Šneberková odmítnout.

Jindra Šneberková, administrátorka nemocnice: Bohužel lékaři mají plné ruce práce, takže nemají čas podávat informace. Zatím bohužel nemohu sdělit jiné informace.

Všichni postižení diváci stáli na místě, které nebylo pro veřejnost vymezeno. Od projíždějících vozidel byli vzdáleni maximálně 200 centimetrů a za zády měli drátěný plot.

Svědek nehody: Tam by správně neměli stát. Měli by stát za tou páskou, kde jim je určena ta páska, tak tam by měli stát.

Po nehodě byly závody předčasně ukončeny. V celé historii Rallye Show Blovice se jedná o první případ smrtelného zranění.

Česká protichemická jednotka přesouvá do Kuvajtu svou techniku a materiál

Česká protichemická jednotka přesouvá do Kuvajtu svou techniku a materiál. Naše vojáky si spojenci ze Severoatlantické aliance vyžádali do akce proti terorismu. Prvních 10 mužů z 9. roty chemické ochrany v Liberci odletí do Kuvajtu v úterý. Na místě zajistí vylodění techniky pro misi, která je součástí operace Trvalá svoboda.

Mise Trvalá svoboda se z liberecké 9. roty chemické ochrany zúčastní 250 vojáků. Hlavní síly 9. roty podle dostupných informací odletí do Kuvajtu v druhé polovině března. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka armáda vychází z požadavků americké strany.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany: Jednotka by měla v této sestavě působit prvních 6 měsíců, následně by měl být doplněn další kontingent.

Operace Trvalá svoboda se za 9. rotu zúčastní četa radiačního a chemického průzkumu, speciální chemický odřad a četa dekontaminace.

Protitemelínská demonstrace

Poblíž hraničního přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště začíná v těchto chvílích další akce rakouských protitemelínských aktivistů. Dnes protestují proti zavážení paliva do 2. bloku jihočeské jaderné elektrárny.

Akce se koná na soukromém pozemku nedaleko hraničního přechodu. Na rozbahněné louce se zatím sešla zhruba asi desítka aktivistů, na které dozírá kolem dvojnásobného počtu policistů. Aktivisté se zatím snaží roztáhnout zhruba 25metrový transparent s nápisem "Stop Temelín", ale brání jim v tom vítr, který sem přináší déšť se sněhem. Jinak je zde také připravena hranice, která by měla vzplanout a jak jsem řekl, je tady zhruba zatím desítka aktivistů, hraje tady hudba a je zde připraveno několik sudů, na kterých jsou symboly radiace. To je zatím z místa vše.

Maďarský premiér Viktor Orbán odmítl vzít zpět své kritické výroky

Maďarský premiér Viktor Orbán odmítl vzít zpět své kritické výroky na adresu Benešových dekretů. Kvůli požadavku na jejich zrušení se neuskuteční plánovaná schůzka premiérů zemí visegrádské čtyřky. Kolektivní vinu dnes Orbán označil za vynález, který nemá místo v 21. století.

Myšlenky kolektivní viny jsou ideám evropského sjednocování cizí. Stanovisko maďarské vlády je jasné, vždy a za každých okolností jsme na straně lidské důstojnosti, ať se nás to bezprostředně týká nebo ne. To jsou slova premiéra Viktora Orbána, který se dnes po setkání s norským kolegou vyjádřil k napětí, které vzniklo v rámci visegrádské skupiny. Maďarská vláda v uplynulém desetiletí udělala dobře, když ve dvoustranných vztazích tyto otázky nenadhazovala. Nemíní to udělat ani v budoucnosti, protože nejde o slovensko-maďarský nebo česko-maďarský, ale spíše o evropský problém, prohlásil Orbán a znovu vyjádřil přesvědčení, že po vstupu středoevropských zemí do unie, cituji: "právní pozůstatky špatných historických období jednoduše zpráchnivějí a pominou stejně jako režimy, které tyto teorie vytvořily".

Česká vláda je podle Libora Roučka přesvědčená, že spolupráce zemí Visegrádu vydrží i současné Orbánovy výroky. Zemanův kabinet věří, že maďarský premiér Viktor Orbán nechce zpochybňovat poválečné uspořádání Evropy a že společná minulost nebude zatěžovat vztahy ve střední Evropě.

Dopingová aféra

Ani letošní 19. zimní olympijské hry nezůstanou bez poskvrny. Svět sportu opět značně poškodila dopingová aféra, kdy zvýšená hladina hemoglobinu v krvi ruské běžkyně Lazutinové nedovolila jejímu týmu nastoupit k olympijské štafetě. Je tento případ jen pomyslná špička ledovce?

Někteří sportovci se před antidopingovými komisaři stále úspěšně skrývají. Dopovat a podvádět se dá prakticky ve všech sportech.

Jan Chlumský, antidopingový výbor: Vždycky pro některý ten sport se hodí určitá skupina těch zakázaných látek.

S tím souhlasí i náš čerstvý držitel zlaté medaile v akrobatickém lyžování Aleš Valenta. Ten si prý ještě do minulé olympiády myslel, že třeba v jeho disciplíně se doping míjí účinkem.

Aleš Valenta, čerstvý držitel zlaté medaile v akrobatickém lyžování: Potom jsem zjistil, že jsou tam určité nějaké takové drogy, které pomáhají třeba k lepší koncentraci, k uvolněnosti, aby se člověk neroztřepal, takže určitě na to nějaké drogy jsou, ale já nevěřím tomu, že nějaký akrobat by je používal.

Právě v podobných sportech se nové dopingové látky objevují nejčastěji. Podle Jana Chlumského ale už nových látek přibývá pomaleji než v minulosti.

Jan Chlumský, antidopingový výbor: Na tu listinu se zařazuje tak jedna dvě látky ročně. Určitě vždycky my jako ta kontrola následujeme objevení těch dopingových látek.

Častěji jsou přitom kontrolováni špičkoví závodníci. V případ vrcholných akcí, jakými je třeba olympiáda, projdou sportovci až dvěma dopingovými testy, medailisté ještě častěji. Jan Chlumský přitom říká, že za určitých okolností se dá zakázaná látka skrýt.

Jan Chlumský, antidopingový výbor: My se tomu bráníme mimosoutěžními dopingovými kontrolami, ale i ty nejsou tak dokonalé, takže i mezi nimi je možné určitým způsobem kličkovat.

Moskva prožila den mítinků a demonstrací

Moskva prožila den mítinků a demonstrací. Levicové síly využily oslav Dne obránce vlasti k připomínkám někdejšího dne sovětské armády. Fanoušci ruských olympioniků zase demonstrovali proti postupu Američanů a Kanaďanů.

Pár tisíc lidí v čele s lídrem komunistů Gennadijem Zjuganovem demonstrovalo v Moskvě proti rozkladu armády, ke kterému prý dochází pod rouškou reformy. Radikální levice připomínala sovětskou armádu v ulicích obrazy Lenina i Stalina. To už bylo jen pár stovek lidí a na pouhé desítky bylo možné počítat mítinkující, kteří po porážce ruských hokejistů protestovali u amerického velvyslanectví. Také akce na podporu podle Ruska nespravedlivě hodnocených sportovců na olympiádě svolaná před kanadskou ambasádou skončila fiaskem. Pod hesly provolávajícími hanbu Spojeným státům a Kanadě se sešlo pouhých pár desítek studentů.

Ozbrojené skupiny v Afghánistánu údajně připravují provokace

Ozbrojené skupiny v Afghánistánu údajně připravují provokace proti dočasné kábulské vládě. Tvrdí to afghánské tajné služby v provincii Kandahár. Jak informuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková, ozbrojenci se snaží získat pro své cíle nespokojené občany.

V minulých dnech ve správním středisku stejnojmenné provincie Kandahár objevili letáky vyzývající k džihádu, svaté válce proti nevěřícím. Jak dnes potvrdil novinářův pobočník kandahárského gubernátora pro kulturu a informace Abdul Ali, letáky kdosi roznáší po městě v noci a jejich obsah má protistátní charakter. Občané jsou však podle Abdul Aliho unaveni k válkou a na výzvy k ozbrojenému odporu proti americké okupaci, jak se píše v letácích, nijak nereagují. Vedení Kandaháru podezírá z roznášení letáků přívržence bývalého afghánského premiéra za vlády mudžahedínů.

Vyšetřování železniční katastrofy v Egyptě už má první výsledky

Vyšetřování železniční katastrofy v Egyptě už má první výsledky. Při požáru vlaku zahynulo na 370 lidí. Demisi podal egyptský ministr dopravy a funkce se vzdala také šéfka tamních drah. Zároveň začala fungovat odborná komise, jejíž úlohou je zvýšit bezpečnost ve všech prostředcích hromadné dopravy. Egyptská prokuratura už podnikla ve vyšetřování tragédie první kroky.

Vyslechla 5 zodpovědných osob, které potvrdily, že vlak byl po bezpečnostní stránce v pořádku. Šlo o starý model vlaku, který byl vzhledem k blížícím se svátkům přeplněný. Na místo 150 lidí bylo v jednom voze až 300 cestujících. Původně byl za příčinu tragédie považovaný výbuch propanbutanové bomby, které si cestující nosí s sebou do vlaku, aby si po čas jízdy, která trvá až 12 hodin, uvařili čaj. Podle nejnovějších informací pravděpodobně došlo ke zkratu elektrického vedení a následnému požáru.

Angolská vláda ukázala novinářům tělo vůdce protivládní organizace

Angolská vláda ukázala novinářům tělo vůdce protivládní organizace UNITA Jonase Savimbiho. Potvrdila tak své včerejší tvrzení, podle kterého byl Savimbi zabit při přestřelce.

Německo sužují rozmary počasí

Německo sužují rozmary počasí. Sněžení, kroupy a bouřky způsobily na severu a východě země velké potíže na silnicích. Nepřízeň počasí postihla také Velkou Británii a Severní Irsko, kde si vyžádala jednu oběť. Sněhová nadílka oproti včerejšku řidičům na našem území život nekomplikovala. Silnice jsou dnes ošetřené a sjízdné. Řada horských středisek v zemi hlásí ideální lyžařské podmínky.

Padajícími skalami ve Hřensku na Děčínsku se bude muset zabývat vláda

Padajícími skalami ve Hřensku na Děčínsku se bude muset zabývat vláda. Jedině ona totiž může rozhodnout o dalším prodloužení stavu o stavu nebezpečí v obci. Ten začal kvůli hrozbě skalního zřícení platit pro část Hřenska koncem ledna a vyprší ve čtvrtek.

Do té doby musí podle přednosty Okresního úřadu v Děčíně Jiřího Benedikta padnout nové rozhodnutí.

Jiří Benedikt, přednosta Okresního úřadu v Děčíně: Vzhledem k zasedání vlády to musí být nějaký vhodný termín, kterým doručím na úřad vlády svoji žádost, předpokládám, že to budu vědět v pondělí.

Důvody mimořádného opatření při zajišťování nestabilního masivu nad hřenským hotelem Lugano vysvětlil šéf sanačního zásahu Pavel Veselý.

Pavel Veselý, šéf sanačního zásahu: Musí být dodržena určitá doba, aby opravdu ty injektáže a veškeré ty betonové části mohly dozrát. To zaprvé a zadruhé aby bylo možno předat to staveniště tak, jak se převzalo, to znamená aby tam byl pořádek, aby se odvezla mechanizace a podobně.

Na pražském Holešovickém výstavišti začala tradiční Matějská pouť

Na pražském Holešovickém výstavišti začala tradiční Matějská pouť. Návštěvníkům nabízí až do 14. dubna 135 atrakcí, například obří kolo, létající talíře, centrifugy, skákající věž nebo velkou horskou dráhu. Podle zástupkyně ředitele pořadatelské společnosti Incheba Praha Silvie Georgiovové procházejí veškeré atrakce velice přísnými bezpečnostními kontrolami.

Silvie Georgiovová, zástupkyně ředitele pořadatelské společnosti Incheba Praha: Každá z nich musí mít revizní zprávy, celá Matějská pouť prochází kolaudací a samozřejmě veškeré služby - požární, bezpečnostní, ostraha a hlídky těch provozovatelů atrakcí - jsou velice přísné a velice kontrolované a neustále po celou dobu konání té pouti budou v provozu.

Anketa Ropák roku

Ekologičtí aktivisté z organizace Děti Země vyhlásili už po desáté anketu o titul Ropák roku. Souběžně s ní vyhlašují soutěž o Zelenou perlu, tedy o nejzajímavější antiekologický výrok. Zatímco obě ankety běží už několik let, stále přetrvávají diskuse o jejich smysluplnosti.

Mezi principiální oponenty Ropáka patří místopředseda ODS Miroslav Beneš, který je přesvědčen, že iniciativa slouží hlavně k zviditelnění jejich autorů.

Miroslav Beneš, místopředseda ODS: Nemýlím-li se, tak oni už se ani nenamáhají ty, které navrhují na Ropáka roku, zvát k předávání ceny a ten dort si raději snědí za ně. Kdyby to byla jejich recese, tak prosím, ale vzhledem k tomu, že je to za státní peníze, tak si myslím, že to je naprosto nehorázné.

Martin Robeš z Dětí Země Radiožurnálu řekl, že v loňském roce byla soutěž financována v poměru jedna ku jedné nadací Partnerství a ministerstvem životního prostředí v rámci dotačního programu.

Martin Robeš, Děti Země: Pouze jednou jedinkrát byl Ropák náhodou v Brně. Byl to tehdejší ministr Vladimír Dlouhý a pro dort si přijel a odvezl si ho. Jinak si Ropák nikdy nepřijel, takže jsme ho snědli sami.

Ropák stigmatizuje škůdce životního prostředí na úrovni politické a úřednické, říká Martin Robeš. Jeho dlouhá tradice je důkazem užitečnosti, dodává Dita Gabrielová mluvčí ministra životního prostředí.

Dita Gabrielová, mluvčí ministra životního: Nám signalizuje s určitou mírou objektivity závažnost jednotlivých ekologických problémů, které Česká republika řeší, možná i ukazuje potažmo těmi tituly Ropák roku na osobnosti, které by potřebovaly nějaké to enviromentální vzdělání si doplnit.

V pražské zoologické zahradě se během zimy narodila nová mláďata

V pražské zoologické zahradě se během zimy narodila nová mláďata. Na některá z nich se už dokonce můžete podívat ve výbězích a v pavilonech. Jak Českému rozhlasu potvrdila mluvčí ZOO Praha Romana Anděrová, na svět přišla v tomto nevlídném období i velmi cizokrajná zvířata, která jinak žijí třeba v tropech.

Romana Anděrová, mluvčí ZOO Praha: Tak největší radost jsme z těch zimních přírůstků měli z mláděte žirafy samečka Saimona, která se jako vůbec první narodil v nově otevřeném africkém domě. Velice zdárně prospívá a dneska ho návštěvníci běžně uvidí, jak dovádí v tom velkém vnitřním výběhu. Potom se nám v průběhu zimy líhla taková poněkud teplomilnější mláďata jako jsou například malí tučňáci nebo se narodila mláďata klokanů. Ta až donedávna nemohli návštěvníci vidět, nyní už mládě klokana vykukuje mámě z vaku a malí tučňáci opouštějí hnízda, takže se na ně lze podívat. Uprostřed zimy a do vysokého sněhu se narodila mláďata jihoamerických prasátek pekari, vylíhli se nám už první pelikáni, jak bílí, tak kadeřavý, takže mláďat spousta.

Premiéra inscenace Indián

Královehradecké Klicperovo divadlo připravilo premiéru nové inscenace s názvem Indián.

Zdeněk Plachý, režisér: Já si myslím, že důležité je, aby to, čemu říkáme pokleslý žánr, to znamená ten western, na lidi zapůsobil přímo fyzicky bych řekl, ale zároveň jsou tam věci, které to zpochybňují a které tím překontextováváním to dostaly do tak podivných souvislostí všechno, že ten divák je vyhozen jakoby ze svého běžného způsobu nazírání a prožívání tady těchto základních třeba westernových situací, řekněme. Musí je řešit nějak jinak.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu